"Μαζί για τα δικαιώματα": Δεκαετές σχέδιο της Επιτροπής για τα άτομα με αναπηρία
Τα δικαιώματα από μόνα τους δεν αρκούν γι' αυτό τα άτομα με αναπηρία πρέπει να μπορούν να απολαμβάνουν αυτά τα δικαιώματα για να ζουν ελ...
http://www.thecolumnist.gr/2022/08/blog-post_64.html
Τα δικαιώματα από μόνα τους δεν αρκούν γι' αυτό τα άτομα με αναπηρία πρέπει να μπορούν να απολαμβάνουν αυτά τα δικαιώματα για να ζουν ελεύθερα και να κάνουν τις ίδιες επιλογές που όλοι θεωρούμε δεδομένες. Η δεκαετής στρατηγική της Επιτροπής για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία προωθεί περαιτέρω τις ίσες ευκαιρίες, στοχεύοντας στη δημιουργία μιας κοινωνίας στην οποία οι άνθρωποι μπορούν να απολαμβάνουν τα δικαιώματά τους, να κυκλοφορούν ελεύθερα στην ΕΕ και να ζουν χωρίς διακρίσεις. Όλοι έχουν έναν ρόλο να διαδραματίσουν στη δημιουργία μιας δικαιότερης κοινωνίας.
Παρ' όλο που τα πράγματα βελτιώνονται, τα άτομα με αναπηρία συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν εμπόδια και διακρίσεις στην καθημερινή τους ζωή. Αυτό ισχύει ιδίως για τις γυναίκες με αναπηρία, τα άτομα με αναπηρία που ζουν σε ιδρύματα και τους πρόσφυγες με αναπηρία. Αυτό έχει αντίκτυπο σε τομείς όπως η εκπαίδευσή τους, οι προοπτικές απασχόλησης και οι ευκαιρίες ζωής.
Τον Μάρτιο του 2021, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε μια στρατηγική για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία, η οποία θα εφαρμοστεί έως το 2030.
Η Στρατηγική στοχεύει να διασφαλίσει ότι όλα τα άτομα με αναπηρία:
- Μπορούν να απολαμβάνουν πλήρως τα ανθρώπινα δικαιώματά τους.
- Έχουν ίσες ευκαιρίες και ίση πρόσβαση για συμμετοχή στην κοινωνία και την οικονομία.
- Μπορούν να αποφασίζουν πού, πώς και με ποιον θα ζήσουν.
- Μπορούν να μετακινούνται ελεύθερα στην ΕΕ.
-Δεν πέφτουν πλέον θύματα διακρίσεων.
Η ΕΕ θα συνεργαστεί στενά με ομάδες για τα άτομα με αναπηρία προκειμένου να ακούσει τις απόψεις τους και να τις βοηθήσει στο βασικό τους έργο.
Μαζί για τα δικαιώματα
Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία δεν αφορούν μόνο τα άτομα με αναπηρία ή τις ομάδες προάσπισης των δικαιωμάτων τους, αλλά την κοινωνία γενικότερα.
Όλοι θα πρέπει να μπορούν να απολαμβάνουν τα δικαιώματά τους και να ζουν ισότιμα σε μια Ένωση ισότητας.
Μέχρι τον Μάρτιο του 2023, η Κομισιόν θα αναδείξει δικαιώματα ζωτικής σημασίας όπως το δικαίωμα ψήφου, το δικαίωμα στις ίσες ευκαιρίες εκπαίδευσης και απασχόλησης, το δικαίωμα στην ανεξάρτητη διαβίωση και στην ίση πρόσβαση στις κοινοτικές υπηρεσίες, στα ταξίδια, στην ψυχαγωγία και στις αθλητικές δραστηριότητες.
Κοινή δέσμευση
Η ΕΕ και όλα τα κράτη μέλη της έχουν υπογράψει και επικυρώσει τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία (UNCRPD), που σημαίνει ότι κάθε χώρα της ΕΕ πρέπει να διασφαλίζει ότι τα άτομα με αναπηρία μπορούν να απολαμβάνουν τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις θεμελιώδεις ελευθερίες τους με τον ίδιο τρόπο όπως όλοι οι υπόλοιποι πολίτες.
Σύμφωνα με τη Σύμβαση του ΟΗΕ, τα άτομα με αναπηρία έχουν τα ίδια δικαιώματα με όλους τους υπόλοιπους πολίτες. Γι' αυτό είναι τόσο σημαντικό όλες οι χώρες της ΕΕ να συνεργαστούν προκειμένου να διασφαλίσουν την επιτυχία της στρατηγικής.
Ευρωπαϊκή κάρτα αναπηρίας: συνεργασία στην πράξη
Επί του παρόντος, τα άτομα με αναπηρία εξακολουθούν να δυσκολεύονται να αναγνωριστούν ως άτομα με αναπηρία όταν μετακομίζουν σε άλλη χώρα της ΕΕ ή ταξιδεύουν στην ΕΕ.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συνεργάστηκε με τα άτομα με αναπηρία και τους εκπροσώπους τους για τη δοκιμή της ευρωπαϊκής κάρτας αναπηρίας, η οποία χρησιμοποιείται ήδη σε οκτώ χώρες της ΕΕ.
Μέχρι το τέλος του 2023, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα προτείνει μια ευρωπαϊκή κάρτα αναπηρίας για όλες τις χώρες της ΕΕ. Αυτή είναι μία από τις βασικές προτάσεις της νέας στρατηγικής. Αυτό συνεπάγεται ότι
θα είναι ευκολότερο για τα άτομα με αναπηρία να λάβουν τη σωστή υποστήριξη όταν ταξιδεύουν ή μετακομίζουν σε άλλη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχοντας παράλληλα, καλύτερη πρόσβαση σε διασυνοριακές υπηρεσίες, κυρίως στον τομέα του πολιτισμού, της ψυχαγωγίας, του αθλητισμού και των μεταφορών.