Η Επιτροπή εκφράζει την ικανοποίησή της για τη διεθνή καταδίκη της Ρωσίας από τον ICAO

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξέφρασε την ικανοποίησή της για την απόφαση του Διεθνούς Οργανισμού Πολιτικής Αεροπορίας (ΔΟΠΑ), του οργανισμού των Ην...


Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξέφρασε την ικανοποίησή της για την απόφαση του Διεθνούς Οργανισμού Πολιτικής Αεροπορίας (ΔΟΠΑ), του οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών που είναι αρμόδιος για τη ρύθμιση των αεροπορικών μεταφορών, να καλέσει τη Ρωσική Ομοσπονδία να παύσει αμέσως τις παραβιάσεις των κανόνων διεθνούς αεροπορίας, προκειμένου να διατηρηθεί η ασφάλεια και η προστασία στον τομέα της πολιτικής αεροπορίας. 

Η απόφαση του ΔΟΠΑ αναφέρεται στην παραβίαση του κυρίαρχου εναέριου χώρου της Ουκρανίας στο πλαίσιο του επιθετικού πολέμου της Ρωσίας και στη σκόπιμη και συνεχιζόμενη παραβίαση αρκετών απαιτήσεων ασφαλείας σε μια προσπάθεια παράκαμψης των κυρώσεων της ΕΕ από τη ρωσική κυβέρνηση. Οι ενέργειες αυτές περιλαμβάνουν την παράνομη διπλή εγγραφή, στη Ρωσία, αεροσκαφών που έχουν κλαπεί από εταιρείες χρηματοδοτικής μίσθωσης, και την παροχή της δυνατότητας στις ρωσικές αεροπορικές εταιρείες να εκτελούν διεθνή δρομολόγια με τα αεροσκάφη αυτά χωρίς έγκυρο πιστοποιητικό αξιοπλοΐας, το οποίο είναι το απαραίτητο πιστοποιητικό ασφάλειας. 

Η κ. Αντίνα Βαλεάν, Επίτροπος Μεταφορών, δήλωσε: "Είναι εξαιρετικά σημαντικό όλες οι χώρες να υπερασπιστούν το σύστημα της διεθνούς αεροπορίας που βασίζεται σε κανόνες, για την ασφάλεια των επιβατών και των πληρωμάτων. Η Ρωσία εξακολουθεί να μη σέβεται τους θεμελιώδεις κανόνες της διεθνούς αεροπορίας και να δίνει οδηγίες στις αεροπορικές εταιρείες της να παραβιάζουν τους κανόνες αυτούς. Χαιρετίζω τη σαφή καταδίκη του Συμβουλίου του ΔΟΠΑ, που αντικατοπτρίζει τη σοβαρότητα των ενεργειών της Ρωσίας."

Από την πλευρά του, ο κ. Τζουζέπ Μπορέλ, Ύπατος Εκπρόσωπος/Αντιπρόεδρος, υπογράμμισε: "Στόχος των κυρώσεων της ΕΕ, πέραν όλων των άλλων ενεργειών μας, είναι να σταματήσει η απερίσκεπτη και απάνθρωπη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Στο πλαίσιο αυτό, εκφράζω την ικανοποίησή μου για την έκθεση του ΔΟΠΑ, η οποία επισημαίνει ένα άλλο παράδειγμα κατάφωρης παραβίασης των διεθνών κανόνων και προτύπων από τη Ρωσία, που θέτει σε κίνδυνο τις ζωές ανθρώπων, συμπεριλαμβανομένων Ρώσων πολιτών." 

Ο ΔΟΠΑ ενημέρωσε προχθές τα 193 κράτη μέλη του σχετικά με την κατάφωρη μη τήρηση από τη Ρωσία κρίσιμων κανόνων του διεθνούς αεροπορικού δικαίου και θα φέρει το ζήτημα στην επόμενη γενική του συνέλευση, η οποία θα πραγματοποιηθεί από τις 27 Σεπτεμβρίου έως τις 7 Οκτωβρίου 2022. 

Υπενθυμίζεται ότι ο ΔΟΠΑ ήταν ο πρώτος οργανισμός των Ηνωμένων Εθνών που καταδίκασε την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Έκτοτε, έχει λάβει ορισμένα σημαντικά μέτρα. 

Πιο συγκεκριμένα, στις 15 Ιουνίου 2022, στο πλαίσιο του ρόλου της ως παγκόσμιας αρχής εποπτείας της ασφάλειας, η Γραμματεία του ΔΟΠΑ ανακοίνωσε "σημαντικό πρόβλημα ασφάλειας" κατά της Ρωσικής Ομοσπονδίας σε σχέση με τη μεταχείριση των κλεμμένων αεροσκαφών. Η ανακοίνωση "σοβαρού προβλήματος ασφάλειας" αποτελεί μέτρο το οποίο ο ΔΟΠΑ επιφυλάσσει μόνο στις σοβαρότερες παραβιάσεις των διεθνών κανόνων ασφαλείας. 

Η απόφαση του διοικητικού οργάνου του ΔΟΠΑ, του Συμβουλίου του ΔΟΠΑ, εκδόθηκε στις 22 Ιουνίου 2022. Είναι ευρύτερη από τα θέματα που καλύπτονται από το «σοβαρό πρόβλημα ασφάλειας» και καλύπτει επίσης τις παραβιάσεις του εναέριου χώρου που διαπράττει η Ρωσία. Το θέμα θα συμπεριληφθεί επίσης στην ημερήσια διάταξη της επικείμενης 41ης Συνέλευσης του ΔΟΠΑ τον Σεπτέμβριο/Οκτώβριο του 2022.

Ο ΔΟΠΑ είναι ο θεματοφύλακας του διεθνούς συστήματος πολιτικής αεροπορίας και τα κράτη του ΔΟΠΑ, ιδίως τα μεμονωμένα μέλη του Συμβουλίου του, πρέπει να τηρούν τους κανόνες αυτούς. Ένα μέλος του Συμβουλίου του ΔΟΠΑ που δρα ενεργά κατά των αρχών αυτών θέτει σε κίνδυνο τη συνολική αξιοπιστία του ΔΟΠΑ.

Related

What's hot? 7662995510160592936

Δημοσίευση σχολίου

Έχετε άποψη; Μοιραστείτε τη μαζί μας.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Σχόλια με υβριστικό και προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται.

emo-but-icon

Recent Posts Widget

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΑΡΘΡΟ ΜΑΝΩΛΗ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗ ΚΑΙ HERBERT DORFMANN

ΑΡΘΡΟ ΜΑΝΩΛΗ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗ ΚΑΙ HERBERT DORFMANN
"Ο πρωτογενής τομέας είναι η λύση, όχι το πρόβλημα"

FACEBOOK

TWITTER

item