Πέτρος Κόκκαλης: "Στις 15.000 το χρόνο οι πρόωροι θάνατοι από μολυσμένο αέρα στην Ελλάδα"

Σε δήλωση προέβη ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Πέτρος Κόκκαλης , με αφορμή την αποδοχή της Αναφοράς που είχαν συντάξει το Πανελλήνιο Δίκτυ...


Σε δήλωση προέβη ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Πέτρος Κόκκαλης, με αφορμή την αποδοχή της Αναφοράς που είχαν συντάξει το Πανελλήνιο Δίκτυο Οικολογικών Οργανώσεων (ΠΑΝΔΟΙΚΟ) και η Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία Μαγνησίας (ΠΠΜ) και αφορούσε τα προβλήματα ατμοσφαιρικής ρύπανσης της πόλης του Βόλου και την καύση σκουπιδιών από την ΑΓΕΤ. Μάλιστα, το θέμα έγινε αποδεκτό και παραπέμπεται στην Επιτροπή Περιβάλλοντος του Ευρωκοινοβουλίου το πόρισμα της οποίας θα επανέλθει στην Επιτροπή Αναφορών για την τελική κρίση.

Πιο συγκεκριμένα ο ευρωβουλευτής της Αριστεράς τόνισε τα εξής:

"Στην Ελλάδα, οι πρόωροι θάνατοι από μολυσμένο αέρα έχουν φτάσει τις 15.000 το χρόνο. Η ατμοσφαιρική ρύπανση ευθύνεται για περισσότερους από 1 στους 10 πρόωρους θανάτους στην Ελλάδα. 

Μετά την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, η πόλη του Βόλου αντιμετωπίζει τεράστιο πρόβλημα ατμοσφαιρικής ρύπανσης, κυρίως από την τσιμεντοβιομηχανία και την καύση σκουπιδιών.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν μπορεί να εφησυχάζει, στη βάση «πληροφοριών που διαθέτει», αλλά να μελετήσει το πρόβλημα, να ακούσει τις καταγγελίες της κοινωνίας των πολιτών, να δει τις πανεπιστημιακές μετρήσεις και να διενεργήσει τους δικούς της ελέγχους, προτού διαμορφώσει άποψη για το αν υπάρχει παραβίαση ή όχι, όπως κι αν οι εθνικές αρχές συμμορφώνονται. 

Στην πολυαναμενόμενη αναθεώρηση της οδηγίας για την ποιότητα του αέρα θα θέλαμε να δούμε αυστηρότερα όρια και συστηματικούς ελέγχους, γιατί δεν είναι λίγες οι ευρωπαϊκές πόλεις που υποφέρουν από ανεξέλεγκτη ατμοσφαιρική ρύπανση. 

Τέλος, εκτός από τον Βόλο έχουν αναφερθεί σημαντικά προβλήματα αέριας ρύπανσης στον Πειραιά, την Πάτρα, την Σύρο και αλλού. Είναι επιτακτική ανάγκη να δημιουργηθεί και στη χώρα μας ένα αξιόπιστο δίκτυο σταθμών μέτρησης που θα παρέχει στους πολίτες ανοικτά, συνεχή και κατανοητά δεδομένα για την δημόσια υγεία."

Related

What's hot? 8679974813463787605

Δημοσίευση σχολίου

Έχετε άποψη; Μοιραστείτε τη μαζί μας.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Σχόλια με υβριστικό και προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται.

emo-but-icon

Recent Posts Widget

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΑΡΘΡΟ CHRISTIAN MOOS

ΑΡΘΡΟ CHRISTIAN MOOS
"Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αποσύρει τη δέσμη μέτρων για την προάσπιση της δημοκρατίας"

FACEBOOK

TWITTER

item