Εκδήλωση για την πράσινη Οικονομία διοργάνωσε η Αντιπροσωπεία της Επιτροπής στην Ελλάδα
Στο πλαίσιο της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, η Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, σε συνεργασία με το γραφείο της Διεύθυν...
http://www.thecolumnist.gr/2022/09/blog-post_12.html
Στο πλαίσιο της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, η Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, σε συνεργασία με το γραφείο της Διεύθυνσης ECFIN στην Αθήνα, διοργάνωσε την Κυριακή 11 Σεπτεμβρίου 2022 δημόσια συζήτηση στο περίπτερo της Αντιπροσωπείας με θέμα: «Προς μια πράσινη Οικονομία: Ενεργειακή απόδοση, περιβαλλοντική βιωσιμότητα και ο ρόλος του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας».
Κατά την διάρκεια της εκδήλωσης, παρουσιάσθηκαν οι ευρωπαϊκές και εθνικές πολιτικές για την ενεργειακή αποτελεσματικότητα και την περιβαλλοντική βιωσιμότητα, οι οικονομικές και κοινωνικές προκλήσεις της πράσινης μετάβασης και η συνεισφορά του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας στην στήριξη σχετικών επενδύσεων και μεταρρυθμίσεων.
Την συζήτηση προλόγισε η Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, κ. Νιόβη Ρίγκου, η οποία επεσήμανε την ανάγκη επίσπευσης των πρωτοβουλιών για την πράσινη μετάβαση. Στην συνέχεια μίλησαν ο Διοικητής της Ειδικής Υπηρεσίας Συντονισμού του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας κ. Νίκος Μαντζούφας, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Ελλάδος κ. Αθανάσιος Σαββάκης και τα στελέχη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ.κ. Χρήστος Γκόφας, Νικόλαος Κοντινάκης, Βασίλης Νικήτας και Ειρήνη Βλαχάκη.
Στο πρώτο πάνελ, η συζήτηση επικεντρώθηκε στις πολιτικές της Ε.Ε. για την ενίσχυση των μακροπρόθεσμων μέτρων ενεργειακής απόδοσης. Ειδικότερη αναφορά έγινε στον στόχο αύξησης από 9% σε 13% της ενεργειακής απόδοσης, στο πλαίσιο του πακέτου «Fit for 55», που είναι μέρος της νομοθεσίας για την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία που έχει προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Στην συνέχεια, οι ομιλητές αναφέρθηκαν στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και τις δράσεις που είναι προγραμματισμένες μέχρι τέλη του 2025, για να προωθηθεί η πράσινη μετάβαση στην Ελλάδα. Πάνω από 37% των πόρων του ελληνικού σχεδίου (δηλαδή €11 δις) θα δοθούν για την πράσινη μετάβαση. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στην «Δανειακή Διευκόλυνση», ένα μέσο που προσφέρει την δυνατότητα στις επιχειρήσεις να εξασφαλίσουν κεφάλαια με ευνοϊκούς όρους για επενδύσεις που θα βελτιώσουν την ενεργειακή απόδοση και το περιβαλλοντικό τους αποτύπωμα.
Οι ομιλητές του δεύτερου πάνελ ασχολήθηκαν με τις προκλήσεις και τις ευκαιρίες των επιχειρήσεων κατά την διάρκεια της πράσινης μετάβασης, επικεντρώνοντας στη συνεισφορά του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας στην προώθηση πράσινων δεξιοτήτων και στη δημιουργία θέσεων εργασίας σε επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα που δραστηριοποιούνται σε τομείς της πράσινης οικονομίας (ή προσαρμόζουν το επιχειρηματικό τους μοντέλο για να μετακινηθούν προς αυτήν). Τέλος, συζητήθηκαν οι περιβαλλοντικές και κλιματικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ελλάδα και η συμβολή του Ταμείου Ανάκαμψης στην αντιμετώπισή τους, με περιβαλλοντικά βιώσιμες και φιλικές προς το κλίμα επενδύσεις.
Τη συζήτηση συντόνισε η δημοσιογράφος κ. Πόπη Αστεριάδου.