Δασικές πυρκαγιές: Συζήτηση των υπουργών της ΕΕ σχετικά με την πρόληψη για το 2023

Μετά από ένα καταστροφικό καλοκαίρι, κατά το οποίο χιλιάδες εκτάρια ευρωπαϊκών δασών καταστράφηκαν σε δασικές πυρκαγιές, η Ευρωπαϊκή Επιτροπ...


Μετά από ένα καταστροφικό καλοκαίρι, κατά το οποίο χιλιάδες εκτάρια ευρωπαϊκών δασών καταστράφηκαν σε δασικές πυρκαγιές, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διοργανώνει συνάντηση υψηλού επιπέδου προκειμένου να αρχίσει ήδη να επεξεργάζεται μέτρα ετοιμότητας για την επόμενη χρονιά. Οι αρμόδιοι για την πολιτική προστασία υπουργοί των κρατών μελών της ΕΕ και των συμμετεχόντων κρατών του Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας της ΕΕ θα πραγματοποιήσουν σήμερα στις Βρυξέλλες συνεδρίαση συντονισμού υψηλού επιπέδου για την αντιμετώπιση καταστάσεων έκτακτης ανάγκης, σε στενή συνεργασία με την τσεχική Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ. 

Ο Επίτροπος Διαχείρισης Κρίσεων κ. Γιάνες Λέναρτσιτς δήλωσε σχετικά: «Μπορεί να μην έχει ακόμη τελειώσει το καλοκαίρι, ωστόσο είναι ήδη σαφές ότι η φετινή αντιπυρική περίοδος είναι πρωτοφανής για την ΕΕ. Οι δασικές πυρκαγιές έχουν καταστεί πανευρωπαϊκό πρόβλημα, το οποίο μας επηρεάζει όλους. Παρόλο που οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης συνεχίζουν να δραστηριοποιούνται για την επιτήρηση και την κατάσβεση των πυρκαγιών, ως υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής θα πρέπει να εξετάσουμε το μέλλον και να αναλάβουμε γρήγορες και ισχυρές πολιτικές δεσμεύσεις προκειμένου να κάνουμε περισσότερα, τόσο σε εθνικό επίπεδο όσο και σε επίπεδο ΕΕ, ώστε να βελτιωθεί η ετοιμότητα της ΕΕ για μελλοντικές αντιπυρικές περιόδους και να αποφευχθούν τα χειρότερα».

Φέτος, ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας ενεργοποιήθηκε 11 φορές για δασικές πυρκαγιές σε όλη την Ευρώπη και, χάρη στην άνευ προηγουμένου αλληλεγγύη των κρατών μελών, το Κέντρο Συντονισμού Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών συντόνισε 33 αποστολές πυροσβεστικών αεροσκαφών και οκτώ αποστολές ελικοπτέρων. Χάρη στον στόλο rescEU, ο Μηχανισμός Πολιτικής προστασίας της ΕΕ ανταποκρίθηκε γρήγορα και αποτελεσματικά στα περισσότερα αιτήματα που υποβλήθηκαν φέτος, παρέχοντας άμεση και αποτελεσματική στήριξη όποτε υπήρχαν διαθέσιμες ικανότητες. 

Επιπλέον, ο δορυφόρος έκτακτης ανάγκης της ΕΕ «Copernicus» συνεχίζει να παρέχει χάρτες εκτίμησης ζημιών των πυρόπληκτων περιοχών. Σκοπός της συνεδρίασης είναι να διεξαχθεί πολιτικός διάλογος σχετικά με την ανάγκη ταχείας ενίσχυσης των ικανοτήτων πρόληψης, ετοιμότητας και αντιμετώπισης δασικών πυρκαγιών, τόσο σε εθνικό επίπεδο όσο και στο πλαίσιο του Μηχανισμού Πολιτικής προστασίας της ΕΕ.

Related

What's hot? 2734570634902798752

Δημοσίευση σχολίου

Έχετε άποψη; Μοιραστείτε τη μαζί μας.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Σχόλια με υβριστικό και προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται.

emo-but-icon

Recent Posts Widget

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΑΡΘΡΟ OLIVER ROPKE

ΑΡΘΡΟ OLIVER ROPKE
"Η διεύρυνση αποτελεί εύλογο βήμα προόδου για την Ευρώπη"

FACEBOOK

TWITTER

item