Δημήτρης Παπαδημούλης: "Στον αέρα το Ταμείο Ανάκαμψης χωρίς νέους ίδιους πόρους"

Ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Δημήτρης Παπαδημούλης , μίλησε σ...


Ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Δημήτρης Παπαδημούλης, μίλησε στη συνεδρίαση της Επιτροπής Προϋπολογισμού (BUDG) του Ευρωκοινοβουλίου, στη συζήτηση με θέμα «Πρόταση απόφασης του Συμβουλίου για την τροποποίηση της απόφασης για το σύστημα των ιδίων πόρων της ΕΕ - Εξέταση του σχεδίου έκθεσης». 

Με την ιδιότητα του ως Συντονιστής και σκιώδης εισηγητής της Ευρωομάδας της Αριστεράς (The Left) στην Επιτροπή Προϋπολογισμών, ο Δημήτρης Παπαδημούλης είπε τα εξής:

«Κατ’ αρχάς, θα ήθελα να ευχαριστήσω τους συναδέλφους Valérie Hayer και José Manuel Fernandes για το σχέδιο έκθεσης που μας παρουσίασαν. 

Είναι ανάγκη να γίνει πράξη αυτό που συμφωνήθηκε με τη διοργανική συμφωνία εδώ και αρκετό καιρό. Γιατί αν δεν εξασφαλίσουμε την εφαρμογή και το χρονοδιάγραμμα που συμφωνήθηκε για να αποκτήσει η ΕΕ νέους ίδιους πόρους, η λειτουργία του Ταμείου Ανάκαμψης, που ήταν ένα σημαντικό θετικό βήμα, θα μείνει στον αέρα. Και πρέπει να μπορούμε να πληρώσουμε τους τόκους για να διατηρήσουμε την αξιοπιστία - και του εργαλείου και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Άρα, από πλευράς τακτικής συμφωνώ με την πρόταση των συναδέλφων προκειμένου να πιέσουμε για να υλοποιηθούν αυτά που έχουν συμφωνηθεί. 

Και νομίζω ότι θα πρέπει να δούμε, διότι οι καιροί το απαιτούν, και νέα βήματα, πιο φιλόδοξα για τη δημιουργία πρόσθετων ίδιων πόρων για την ΕΕ. 

Αν αυξήσουμε στρατηγικά τους ίδιους πόρους της Ένωσης και η Ένωση χρηματοδοτεί, αφ’ εαυτής με τη λειτουργία της, ένα μεγαλύτερο μέρος του προϋπολογισμού της, θα μειώσουμε τις διαφορές ανάμεσα στους net contributors και net receivers, που κρατάνε χαμηλά τον προϋπολογισμό της ΕΕ, με τη μέθοδο του ελάχιστου κοινού παρονομαστή. 

Συμφωνώ λοιπόν, να προχωρήσουμε έτσι όπως εισηγούνται οι δυο συνεισηγητές. Και να δούμε ενδεχομένως, πρωτοβουλία από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, όπως την έχουμε σχεδιάσει, για να ανοίξουμε έναν πιο φιλόδοξο σχεδιασμό, μεσοπρόθεσμο, για την αύξηση των ιδίων πόρων της Ένωσης. 

Δεν μπορούμε να προχωρήσουμε με τόσο χαμηλό προϋπολογισμό και τόσο χαμηλό Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο. Όσοι μιλούν για ισχυρή Ένωση, πρέπει να καταλάβουν ότι χρειάζεται και ισχυρό προϋπολογισμό, με ισχυρότερους ίδιους πόρους. 

Ευχαριστώ.»

Το βίντεο της παρέμβασης Παπαδημούλη εδώ.

Related

What's hot? 1949316433025290683

Δημοσίευση σχολίου

Έχετε άποψη; Μοιραστείτε τη μαζί μας.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Σχόλια με υβριστικό και προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται.

emo-but-icon

Recent Posts Widget

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΑΡΘΡΟ OLIVER ROPKE

ΑΡΘΡΟ OLIVER ROPKE
"Η διεύρυνση αποτελεί εύλογο βήμα προόδου για την Ευρώπη"

FACEBOOK

TWITTER

item