Κώστας Αρβανίτης: "Η Τουρκία εργαλειοποιεί τους πρόσφυγες ενώ ενισχύεται με ευρωπαϊκά κονδύλια"

Με ερώτησή του ο ευρωβουλευτής του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.–ΠΣ/The Left και μέλος της Επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων ...


Με ερώτησή του ο ευρωβουλευτής του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.–ΠΣ/The Left και μέλος της Επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων (EMPL) Κώστας Αρβανίτης ζητά από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να πάρει δημόσια θέση για τη νέα φάση της συνεχιζόμενης εργαλειοποίησης των προσφύγων από το καθεστώς Ερντογάν. 

Συγκεκριμένα ο Κώστας Αρβανίτης αφού παραθέτει τα δεδομένα για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στη γειτονική χώρα σχετικά με τη μεταχείριση προσφύγων και μεταναστών, ρωτά ευθέως την Κομισιόν αν μπορεί η Τουρκία να θεωρείται πως παραμένει ασφαλής τρίτη χώρα την ώρα που έρχονται στο φως της δημοσιότητας όλο και περισσότερα περιστατικά εξαναγκαστικών μετακινήσεων ομάδων προσφύγων προς τα σύνορα με την ΕΕ, δηλαδή τα θαλάσσια και χερσαία σύνορα με τη χώρα μας. Την ίδια στιγμή, διατυπώνονται σοβαρές επιφυλάξεις για τη συμπεριφορά του τουρκικού κράτους προς τους πολίτες τρίτων χωρών καθώς καταγράφεται ραγδαία αύξηση περιστατικών βίας με θύματα αιτούντες άσυλο και μετανάστες. 

Το θέμα δεν έχει μόνο ανθρωπιστικές διαστάσεις καθώς η Τουρκία λόγω της ιδιαίτερης γεωγραφικής της θέσης αποσπά από την ΕΕ κάθε χρόνο μεγάλα χρηματικά ποσά προκειμένου να ανταποκριθεί στο βάρος της φιλοξενίας εκατομμυρίων προσφύγων στο έδαφός της. Παρά τη γενναία οικονομική της στήριξη η γειτονική χώρα δεν φαίνεται να ανταποκρίνεται στα καθήκοντα που αυτή συνεπάγεται. Την ίδια στιγμή η Ευρωπαϊκή Ηγεσία αρκείται σε «αυστηρές» συστάσεις και ηχηρές «προειδοποιήσεις», χωρίς πρακτικό αντίκρισμα, ενώ τα περιστατικά βίας και ρατσισμού σε βάρος προσφύγων-μεταναστών αυξάνονται ραγδαία. 

Αποτέλεσμα όλων αυτών είναι η περαιτέρω αποθράσυνση του καθεστώτος Ερντογάν με τη συστηματική ομηρία-εργαλειοποίηση προσφύγων & μεταναστών και την καταπάτηση των θεμελιωδών δικαιωμάτων τους. 

Σύμφωνα με τον κ. Αρβανίτη, η ντροπιαστική αυτή κατάσταση αντιμετωπίζεται με σιωπηρή ανοχή της δεξιάς ευρωπαϊκής ηγεσίας. Στην πράξη η ΕΕ ανέχεται τα βρώμικα παιχνίδια Ερντογάν, την ώρα που τον χρηματοδοτεί γενναία, κάτι που συνιστά σκανδαλώδη διαχείριση ευρωπαϊκών κονδυλίων: Τα χρήματα των πολιτών της ΕΕ δεν γίνεται να χρησιμοποιούνται με τρόπους που παραβιάζουν θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα και για πρακτικές αντίθετες στο Διεθνές Δίκαιο. «Η υποκριτική διγλωσσία της ΕΕ απέναντι στον νταή της περιοχής Ερντογάν πρέπει να σταματήσει. Η Ευρωπαϊκή ηγεσία οφείλει να απαντήσει και να δράσει», σχολιάζει ο ευρωβουλευτής.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης του Κώστα Αρβανίτη προς την Κομισιόν:

Ερώτηση με αίτημα γραπτής απάντησης προς την Επιτροπή 
Άρθρο 138 του Κανονισμού Κωνσταντίνος Αρβανίτης (The Left) 
Θέμα: Η Τουρκία εργαλειοποιεί πρόσφυγες και μετανάστες την ώρα που ενισχύεται με πακτωλό ευρωπαϊκών χρημάτων 

"Σύμφωνα με ενδείξεις η Τουρκία είναι έδαφος παράνομης διακίνησης ανθρώπων, παραβιάσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων ενώ παρατηρείται αύξηση ρατσιστικών και ξενοφοβικών επιθέσεων. 

Τα ανωτέρω συνδυάζονται με την έλλειψη ασφαλών και νόμιμων διόδων προς την ΕΕ και την “εργαλειοποίηση” του δράματος των ανθρώπων που αναζητούν διεθνή προστασία, αν όχι μέσω άμεσων εντολών για push forward, με την ανοχή των υπευθύνων. 

Λόγω της κατάστασης αυτής, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πηγές, φαίνεται να δημιουργείται αυξημένη ροή χιλιάδων ανθρώπων προς τα Ευρωπαϊκά, και ειδικότερα τα ελληνικά σύνορα. 

Δεδομένου ότι στην Τουρκία βρίσκονται σχεδόν 4 εκ. πρόσφυγες, και έχει ήδη εγκριθεί κονδύλι ύψους6 δις. ευρώ για τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης τους, ενώ είναι εις γνώση της Επιτροπής η κατάσταση των προσφύγων/μεταναστών εκεί, 

Ερωτάται η Επιτροπή

- Θεωρεί πως η Τουρκία παραμένει ασφαλής τρίτη χώρα για επιστροφές ανεξαρτήτως εθνικότητας; 

- Ποια μέτρα προτίθεται να λάβει, ειδικά ενόψει της φημολογούμενης αυξημένης ροής που κατευθύνεται στα ευρωπαϊκά σύνορα, ώστε να διαφυλαχθούν ταυτόχρονα το δικαίωμα στο άσυλο αλλά και η ορθή διαχείριση των συνόρων της Ευρώπης; 

- Πως προτίθεται να διασφαλίσει ότι τα ευρωπαϊκά κονδύλια που χορηγούνται στην Τουρκία χρησιμοποιούνται σε εναρμόνιση με το διεθνές δίκαιο και χωρίς να παραβιάζονται τα δικαιώματα των αιτούντων άσυλο και των προσφύγων;"

Related

What's hot? 1886705558932966829

Δημοσίευση σχολίου

Έχετε άποψη; Μοιραστείτε τη μαζί μας.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Σχόλια με υβριστικό και προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται.

emo-but-icon

Recent Posts Widget

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΑΡΘΡΟ ΜΑΝΩΛΗ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗ ΚΑΙ HERBERT DORFMANN

ΑΡΘΡΟ ΜΑΝΩΛΗ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗ ΚΑΙ HERBERT DORFMANN
"Ο πρωτογενής τομέας είναι η λύση, όχι το πρόβλημα"

FACEBOOK

TWITTER

item