Η ΕΕ αυξάνει την στήριξή της στους υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων παγκοσμίως

Τα ανθρώπινα δικαιώματα απειλούνται όλο και περισσότερο παγκοσμίως. Σε αυτό το παγκόσμιο πλαίσιο, η Επίτροπος Γιούτα Ουρπιλάινεν, επιβεβαιών...


Τα ανθρώπινα δικαιώματα απειλούνται όλο και περισσότερο παγκοσμίως. Σε αυτό το παγκόσμιο πλαίσιο, η Επίτροπος Γιούτα Ουρπιλάινεν, επιβεβαιώνοντας εκ νέου τη σθεναρή στήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης στα ανθρώπινα δικαιώματα, τις θεμελιώδεις ελευθερίες και τη δημοκρατία, καθώς και στις υπερασπίστριες και τους υπερασπιστές τους παγκοσμίως, υπέγραψε σήμερα, παρουσία οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών και υπερασπιστ(ρι)ών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, σημαντική αύξηση των κονδυλίων για τον μηχανισμό της ΕΕ για τους υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τα οποία ανέρχονται πλέον σε 30 εκατ. ευρώ για την περίοδο 2022-2027. 

Η Επίτροπος Διεθνών Εταιρικών Σχέσεων, κ. Γιούτα Ουρπιλάινεν, δήλωσε σχετικά: «Η ΕΕ υποστηρίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα, τις θεμελιώδεις ελευθερίες και τη δημοκρατία παγκοσμίως. Οι υπερασπίστριες και οι υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων είναι οι βασικοί εταίροι της ΕΕ στην προσπάθεια υλοποίησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην πράξη. Σήμερα, καθώς εντείνεται η καταστολή των θεμελιωδών δικαιωμάτων και ελευθεριών, η ζωή τους απειλείται όλο και περισσότερο. Αυτά οι θαρραλέοι άνθρωποι που υπερασπίζονται τα οικουμενικά δικαιώματα υπό τις πλέον επικίνδυνες και αντίξοες συνθήκες μπορούν να βασίζονται στην υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο μηχανισμός της ΕΕ για τους υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων θα συνεχίσει να σώζει ζωές, να προστατεύει τις υπερασπίστριες και τους υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και να στηρίζει τον αγώνα υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Είμαι υπερήφανη που υπέγραψα σήμερα την ανάληψη δέσμευσης για σημαντική αύξηση της χρηματοδότησης του μηχανισμού στα 30 εκατ. ευρώ για τα επόμενα τεσσεράμισι χρόνια.»

Μηχανισμός της ΕΕ για τους υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων

Ο μηχανισμός της ΕΕ για τους υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων είναι ένα ενωσιακό πρόγραμμα κρίσιμης σημασίας για τη στήριξη των υπερασπιστριών και των υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε όλον τον κόσμο και αποτελεί βασική προτεραιότητα στο πλαίσιο του προγράμματος «Παγκόσμια Ευρώπη για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τη δημοκρατία, το οποίο διαθέτει χρηματοδότηση ύψους 1,5 δισ. ευρώ. Τον μηχανισμό διαχειρίζεται η ProtectDefenders.eu, μια κοινοπραξία 12 ΜΚΟ για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Τα πρόσθετα κονδύλια που εγκρίναμε θα επιτρέψουν στην ProtectDefenders.eu να παρέχει στους υπερασπιστές και τις υπερασπίστριες των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο αποτελεσματική, στρατηγική και ευέλικτη στήριξη βραχυπρόθεσμα, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα, μεταξύ άλλων:

• υλική και ψηφιακή προστασία, νομική και ιατρική υποστήριξη, παρακολούθηση δικών και συνθηκών κράτησης· 
• ανάπτυξη ικανοτήτων, προώθηση και προβολή των θέσεών τους, κατάρτιση σχετικά με την πρόληψη κινδύνων και την ασφάλειά τους, χάραξη στρατηγικών (για την αντιμετώπιση περιορισμών, κυρώσεων, δυσφήμισης ή νόμων που επιδιώκουν την ποινικοποίηση του έργου τους), παρακολούθηση της κατάστασης και έγκαιρη προειδοποίηση· 
• προγράμματα προσωρινής μετεγκατάστασης στην ΕΕ και σε περιφερειακό ή τοπικό επίπεδο·
• μεγαλύτερη έμφαση στις υπερασπίστριες και τους υπερασπιστές των δικαιωμάτων των γυναικών, των νέων και των ΛΟΑΤΚΙ, καθώς και των περιβαλλοντικών δικαιωμάτων. 

Το 2021, ο μηχανισμός της ΕΕ για τους υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατέγραψε πρωτοφανή αύξηση των αιτημάτων στήριξης για προστασία τα οποία υπέβαλαν άτομα και οργανώσεις που αντιμετωπίζουν απειλές κατά της ασφάλειάς τους. Η ProtectDefenders.eu παρείχε ζωτικής σημασίας στήριξη και πολύπλευρη βοήθεια σε σχεδόν 8 700 υπερασπιστές και υπερασπίστριες των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και σε οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων που διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο —αύξηση κατά 23 % σε σχέση με το 2020— μεταξύ άλλων στη Λευκορωσία, τη Μιανμάρ και το Αφγανιστάν.

Από το 2015 μέχρι σήμερα, ο μηχανισμός της ΕΕ για τους υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχει συνδράμει πάνω από 55 000 υπερασπίστριες και υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τα μέλη των οικογενειών τους που διατρέχουν κίνδυνο σε περισσότερες από 120 χώρες χάρη στη χρηματοδότηση ύψους 35 εκατ. ευρώ που διέθεσε η ΕΕ κατά τις δύο πρώτες φάσεις του. Πάνω από το ήμισυ των δικαιούχων είναι γυναίκες και υπέρμαχοι των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των γυναικών και των σεξουαλικών μειονοτήτων, όμως όλο και περισσότεροι/περισσότερες υπέρμαχοι των δικαιωμάτων του περιβάλλοντος, της γης και των αυτοχθόνων πληθυσμών λαμβάνουν επίσης στήριξη.

Στη νέα φάση του μηχανισμού της ΕΕ για τους υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, θα ενσωματωθεί σε αυτόν το ταμείο έκτακτης ανάγκης της ΕΕ για τους υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που διατρέχουν κίνδυνο. Αυτό το ταμείο έκτακτης ανάγκης της ΕΕ, το οποίο διαχειρίζεται η Επιτροπή σε στενή συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης, παρέχει επείγουσες επιχορηγήσεις ύψους έως 10 000 ευρώ σε υπερασπίστριες και υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και στις οικογένειές τους. Από το 2014 μέχρι σήμερα, το ταμείο έκτακτης ανάγκης της ΕΕ έχει στηρίξει περίπου 1 600 υπερασπιστές και υπερασπίστριες των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και μέλη των οικογενειών τους από περίπου 100 χώρες.

Related

What's hot? 1349794095022354305

Δημοσίευση σχολίου

Έχετε άποψη; Μοιραστείτε τη μαζί μας.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Σχόλια με υβριστικό και προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται.

emo-but-icon

Recent Posts Widget

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΑΡΘΡΟ CHRISTIAN MOOS

ΑΡΘΡΟ CHRISTIAN MOOS
"Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αποσύρει τη δέσμη μέτρων για την προάσπιση της δημοκρατίας"

FACEBOOK

TWITTER

item