Η ΕΟΚΕ στηρίζει πλήρως τους στόχους του Χάρτη πορείας της ΕΕ για ασφάλεια και άμυνα

Με μια νέα γνωμοδότηση, η Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή στηρίζει πλήρως τους στόχους του χάρτη πορείας της ΕΕ σχετικά με τις κ...


Με μια νέα γνωμοδότηση, η Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή στηρίζει πλήρως τους στόχους του χάρτη πορείας της ΕΕ σχετικά με τις κρίσιμες τεχνολογίες για την ασφάλεια και την άμυνα, ο οποίος είναι ιδιαίτερα επίκαιρος λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.

Στη σύνοδο ολομέλειάς της του Ιουλίου, η ΕΟΚΕ ενέκρινε γνωμοδότηση με θέμα «Χάρτης πορείας της ΕΕ σχετικά με τις κρίσιμες τεχνολογίες για την ασφάλεια και την άμυνα». Χαιρετίζοντας τις προτάσεις της Επιτροπής ως μια πολύ καλή συνολικά πρωτοβουλία, που είναι σε θέση να δρα και να αντιμετωπίζει διάφορες κρίσεις και γεωπολιτικές προκλήσεις, η ΕΟΚΕ τονίζει παρά ταύτα ότι η Επιτροπή θα έπρεπε να επενδύει περισσότερο σε οριζόντιες και κάθετες συνέργειες μεταξύ κρατών μελών. 

Πρώτον, η ΕΟΚΕ πιστεύει ότι θα πρέπει να υιοθετηθεί το συντομότερο δυνατόν μια ολοκληρωμένη προσέγγιση που να καλύπτει τη διαχωριστική γραμμή μεταξύ μη στρατιωτικού και στρατιωτικού τομέα και να συνδυάζει το ενωσιακό με το εθνικό επίπεδο. Η εισβολή στην Ουκρανία αποτελεί μήνυμα αφύπνισης, που μας δείχνει ότι είναι ανάγκη να ενεργούμε πολύ πιο γρήγορα από το συνηθισμένο. 

Επιπροσθέτως, όσον αφορά τις τεχνικές πτυχές, με τη γνωμοδότηση προτείνεται η ενσωμάτωση των ευρημάτων του παρατηρητηρίου για τις κρίσιμες τεχνολογίες σε χάρτες πορείας. Η διαχείριση της μετάβασης μεταξύ των διαφόρων φάσεων του τεχνολογικού και του βιομηχανικού κύκλου μπορεί να διενεργηθεί με επιτυχία μόνο εάν καταστούν σαφείς η κυριότητα της πρωτοβουλίας και οι ευθύνες. 

Συγχρόνως, η ΕΟΚΕ καλεί τα κράτη μέλη να διασφαλίσουν ότι οι άμεσες αντιδράσεις τους στην επίθεση της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας συνάδουν με το περιεχόμενο και τους στόχους του χάρτη πορείας, ο οποίος αποτελεί μακροπρόθεσμη προσπάθεια. Οι βραχυπρόθεσμες επενδύσεις στην εθνική άμυνα πρέπει να συντονιστούν σε ευρωπαϊκό επίπεδο ώστε να αποφευχθεί η αύξηση του κατακερματισμού και των αλληλεπικαλύψεων·

Η ΕΟΚΕ προτείνει επίσης τη θέσπιση εντός ενιαίου σημείου επαφής για τις μικρομεσαίες και τις νεοφυείς επιχειρήσεις, μια ηλεκτρονική «γωνιά της ΕΕ για τις ΜμΕ», όπου οι επιχειρήσεις θα μπορούν να καταχωρίζουν προκαθορισμένα στοιχεία και να παίρνουν σε αντάλλαγμα εξατομικευμένες πληροφορίες σχετικά με το πλέον κατάλληλο πρόγραμμα ή τα πλέον κατάλληλα προγράμματα της ΕΕ που θα ήταν σε θέση να τους παράσχουν βέλτιστη στήριξη.

Related

What's hot? 5722126295123946829

Δημοσίευση σχολίου

Έχετε άποψη; Μοιραστείτε τη μαζί μας.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Σχόλια με υβριστικό και προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται.

emo-but-icon

Recent Posts Widget

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΑΡΘΡΟ ΜΑΝΩΛΗ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗ ΚΑΙ HERBERT DORFMANN

ΑΡΘΡΟ ΜΑΝΩΛΗ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗ ΚΑΙ HERBERT DORFMANN
"Ο πρωτογενής τομέας είναι η λύση, όχι το πρόβλημα"

FACEBOOK

TWITTER

item