Το ζήτημα της παράνομης διακίνησης αρχαιοτήτων φέρνει στην Επιτροπή Πολιτισμού ο Αλέξης Γεωργούλης

Καίρια παρέμβαση πραγματοποίησε ο Αλέξης Γεωργούλης , ευρωβουλευτής ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, στην Επιτροπή Πολιτισμού του Ευρωπαϊκού Κ...


Καίρια παρέμβαση πραγματοποίησε ο Αλέξης Γεωργούλης, ευρωβουλευτής ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, στην Επιτροπή Πολιτισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στο πλαίσιο της εισηγητικής έκθεσης για την «Εφαρμογή της νέας ατζέντας για τον πολιτισμό και της Ευρωπαϊκής Στρατηγικής για τις Διεθνείς Πολιτιστικές Σχέσεις», με αφορμή το ουσιαστικό ζήτημα που έχει προκύψει στην Ελλάδα, για την κύρωση της σύμβασης που αφορά σε ιδιωτική συλλογή αποτελούμενη συνολικά από 161 αρχαιότητες του κυκλαδικού πολιτισμού.

Πιο συγκεκριμένα, την Τετάρτη 7 Σεπτεμβρίου, συναντήθηκαν στην Επιτροπή Πολιτισμού, οι Σκιώδεις εισηγητές και εισηγήτριες της Έκθεσης, για την «Εφαρμογή της νέας ατζέντας για τον πολιτισμό και της Ευρωπαϊκής Στρατηγικής για τις Διεθνείς Πολιτιστικές Σχέσεις». Στη συνάντηση η εκπρόσωπος της Τσεχικής Προεδρίας Yvona Havel, η οποία προεδρεύει της αρμόδιας για τον πολιτισμό Επιτροπής του Συμβουλίου, παρουσίασε τις δράσεις της Προεδρίας και το περιεχόμενου του Σχεδίου Εργασίας για τον Πολιτισμό που αφορά στην επόμενη τετραετία και που βρίσκεται σε φάση διαπραγματεύσεων, μέχρι να καταλήξει στο Συμβούλιο Υπουργών Πολιτισμού, τον ερχόμενο Νοέμβριο. 

Ο Αλέξης Γεωργούλης, εκπροσωπώντας την πολιτική ομάδα της Αριστεράς, στην παρέμβασή του ρώτησε αρχικά την κυρία Havel, αν η Επιτροπή του Συμβουλίου για τον πολιτισμό έχει περιλάβει στον προγραμματισμό δράσεις για το θέμα του παράνομου εμπορίου αντικειμένων, που ανήκουν στην πολιτιστική κληρονομιά. Εξήγησε ότι σε χώρες όπως η Ελλάδα, υπάρχει έντονο το πρόβλημα της αρχαιοκαπηλίας και ανέφερε την πρόσφατη συζήτηση στην ελληνική Βουλή με αφορμή μια ιδιωτική συλλογή 161 έργων Κυκλαδικής τέχνης, που βρίσκεται εκτός Ελλάδας και προφανώς έχει δημιουργηθεί παράνομα. 

Παράλληλα, ο Έλληνας ευρωβουλευτής υποστήριξε ότι το Συμβούλιο πρέπει να ενδιαφερθεί για αυτά τα θέματα, γιατί αφορούν την ευρωπαϊκή πολιτιστική κληρονομιά. Τα αρχαιολογικά ευρήματα πχ. της Ελλάδας αποτελούν φυσικά ελληνική πολιτιστική κληρονομιά, αλλά και κατ’επέκταση ευρωπαϊκή. 

Με τον ευρωβουλευτή της Αριστεράς, συμφώνησε και η Εισηγήτρια της Έκθεσης Εφαρμογής, Salima Yenbou (Renew). Δήλωσε μάλιστα εμφατικά ότι τα έργα πολιτισμού κάθε κράτους μέλους αποτελούν τμήμα της ενιαίας ευρωπαϊκής κληρονομιάς, συνεπώς, οφείλει να αποτελέσει αντικείμενο συζήτησης στα ευρωπαϊκά όργανα το σύγχρονο παράνομο εμπόριο αρχαιοτήτων. 

Από την πλευρά της, η εκπρόσωπος της Τσεχικής Προεδρίας, ενώ αρχικά ανέφερε ότι τα θέματα αυτά αφορούν μόνο τα κράτη μέλη, στο τέλος συμφώνησε ότι το παράνομο εμπόριο αρχαιοτήτων εμπίπτει στο ευρωπαϊκό δίκαιο, όπως κάθε είδους εμπόριο, και άρα θα μπορούσε να συνταχθεί σχετική Οδηγία, σύμφωνα με την παρέμβαση του Αλέξη Γεωργούλη.

Related

What's hot? 6851170516440513445

Δημοσίευση σχολίου

Έχετε άποψη; Μοιραστείτε τη μαζί μας.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Σχόλια με υβριστικό και προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται.

emo-but-icon

Recent Posts Widget

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΑΡΘΡΟ CHRISTIAN MOOS

ΑΡΘΡΟ CHRISTIAN MOOS
"Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αποσύρει τη δέσμη μέτρων για την προάσπιση της δημοκρατίας"

FACEBOOK

TWITTER

item