Roberta Metsola: "Η Ευρώπη είναι πάνω απ’ όλα ελπίδα για το μέλλον και την επόμενη γενιά"

«Η Ευρώπη είναι επιλογή - μια επιλογή που οι χώρες της έκαναν επειδή κατανόησαν ότι η καλύτερη ευκαιρία μας είναι να είμαστε όλοι μαζί. Επιλ...


«Η Ευρώπη είναι επιλογή - μια επιλογή που οι χώρες της έκαναν επειδή κατανόησαν ότι η καλύτερη ευκαιρία μας είναι να είμαστε όλοι μαζί. Επιλέξαμε την Ευρώπη.» Αυτό ήταν το μήνυμα της Προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Roberta Metsola κατά την ομιλία της στα Συνέδρια Estoril 2022 στη Λισαβόνα. 

Μιλώντας λίγες ημέρες πριν από την ομιλία για την κατάσταση της Ένωσης, η Πρόεδρος Metsola τόνισε ότι πρέπει να ληφθούν αποφάσεις, και μάλιστα γρήγορα. «Η Ευρώπη έχει τη δύναμη να μεταμορφωθεί, αλλά πρέπει να βρούμε το πολιτικό θάρρος να προχωρήσουμε σε αυτό το άλμα και να αλλάξουμε τον κόσμο. Μπορούμε και οφείλουμε να το πράξουμε. Γιατί εάν δεν γράψουμε εμείς το μέλλον, θα γραφτεί από εκείνους που έχουν πολύ διαφορετικό αφήγημα και θα έχει πολύ διαφορετική κατάληξη.»

Σχετικά με την παράνομη εισβολή στην κυρίαρχη Ουκρανία, δήλωσε: «Είμαι υπερήφανη για την απάντηση της Ευρώπης. Έχουμε σταθεί δίπλα στην Ουκρανία, της έχουμε δώσει στρατιωτική βοήθεια, πολιτική και διπλωματική στήριξη, έχουμε καλωσορίσει εκατομμύρια άτομα που εγκατέλειψαν τη χώρα λόγω του πολέμου, έχουμε παράσχει χρηματοδότηση σε πρωτοφανή κλίμακα. H σημαντικότερη πολιτική κίνηση που πραγματοποιήσαμε ήταν η χορήγηση στην Ουκρανία καθεστώτος υποψήφιας προς ένταξη στην ΕΕ χώρας, επειδή η Ουκρανία χρειάζεται ελπίδα. Επειδή η Ουκρανία αγωνίζεται για την Ευρώπη και δεν θα της γυρίσουμε την πλάτη.» 

Όσον αφορά τις ενέργειες για την αντιμετώπιση του πληθωρισμού, η Πρόεδρος υπογράμμισε τα εξής: «Οι άνθρωποι ανησυχούν για τους λογαριασμούς τους, για το πώς θα τα βγάλουν πέρα μέχρι το τέλος του μήνα, για τον κόσμο που θα αφήσουν στα παιδιά τους. Η Ευρώπη πρέπει να ανταπεξέλθει σε αυτή την πρόκληση. Ό,τι κι αν θέλουμε να αντιμετωπίσουμε —το κόστος ζωής, τις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας, την κλιματική αλλαγή, την άμυνα, την επισιτιστική ασφάλεια. Ο μόνος τρόπος να προχωρήσουμε είναι αν είμαστε ενωμένοι. Υπάρχουν αποφάσεις που μπορούμε να πάρουμε τώρα για να περιορίσουμε τον αντίκτυπο: με την επιβολή ανώτατου ορίου στους λογαριασμούς, με τον καθορισμό των συστημάτων τιμολόγησης που εφαρμόζουμε ή με την αποσύνδεση της τιμής της ηλεκτρικής ενέργειας από το φυσικό αέριο, για να αντισταθμίσουμε την άμεση πίεση ενώ εφαρμόζουμε μακροπρόθεσμες στρατηγικές. Αν ήταν ποτέ ώρα για "περισσότερη Ευρώπη", αυτή είναι εδώ και τώρα.»

«Η Ευρώπη θα επιβιώσει μόνο αν αγωνιστούμε γι’ αυτήν. Εάν πάψουμε να τη θεωρούμε δεδομένη. Εάν κατανοήσουμε και εξηγήσουμε τα οφέλη της. Εάν αντισταθούμε σε όσους είναι αποφασισμένοι να την υπονομεύσουν. Εάν καταφέρουμε να μεταρρυθμίσουμε και να επανεφεύρουμε το εγχείρημά μας», τόνισε.

Μετά τα συμπεράσματα της Διάσκεψης για το Μέλλον της Ευρώπης, το επόμενο βήμα θα πρέπει να είναι μια Συνέλευση. «Στόχος είναι να εξασφαλιστεί ότι θα συνεχίσουμε τη συζήτηση για να αφήσουμε την Ευρώπη έτοιμη για την επόμενη γενιά. Δεν γίνεται να κινδυνεύσουμε να μείνουμε πίσω διότι η γραφειοκρατία μας είναι τόσο δυσκίνητη που δεν μπορεί να αμφισβητηθεί ούτε να επιτρέψουμε σε στενά συμφέροντα να αποκτήσουν προτεραιότητα. Η τελευταία σημαντική μεταρρύθμιση πραγματοποιήθηκε πριν από μία γενιά. Γνωρίζουμε πως ό,τι λειτουργούσε κάποτε για την ΕΕ των 15 έχει φτάσει στα όριά του όσον αφορά την ΕΕ των 27, και δεν θα είναι σε θέση να λειτουργήσει για την ΕΕ των 32 ή την ΕΕ των 36. Ήρθε η ώρα.» 

Παρά τις πολλές αλλαγές και τις σκληρές αλήθειες που αντιμετωπίζει ο κόσμος, κατέληξε η Πρόεδρος Metsola, «Είμαι αισιόδοξη. Είμαι πεπεισμένη ότι, λόγω της Ευρώπης, ο κόσμος που έρχεται θα είναι καλύτερος από αυτόν που αφήνουμε πίσω. Είμαι γεμάτη ελπίδα. Ελπίδα για το μέλλον, ελπίδα για την επόμενη γενιά. Είμαι πεπεισμένη για τις δυνατότητες της εποχής μας και, όταν κοιτάζω τους νέους σε όλη την Ευρώπη, ξέρω ότι το μέλλον είναι λαμπρό.»

Ολόκληρη η ομιλία της Προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου εδώ.

Related

What's hot? 240943815110252185

Δημοσίευση σχολίου

Έχετε άποψη; Μοιραστείτε τη μαζί μας.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Σχόλια με υβριστικό και προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται.

emo-but-icon

Recent Posts Widget

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΑΡΘΡΟ PIETRO FRANCESCO DE LOTTO

ΑΡΘΡΟ PIETRO FRANCESCO DE LOTTO
"Η ΕΕ χρειάζεται μια Γαλάζια Συμφωνία"

FACEBOOK

TWITTER

item