Τροπολογίες Κεφαλογιάννη για το τουρκολιβυκό μνημόνιο στην έκθεση για τη Λιβύη

Δύο πολύ σημαντικές τροπολογίες για το παράνομο και άκυρο τουρκολιβυκό μνημόνιο καθώς και για την πρόσφατη συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης που κατέ...


Δύο πολύ σημαντικές τροπολογίες για το παράνομο και άκυρο τουρκολιβυκό μνημόνιο καθώς και για την πρόσφατη συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης που κατέθεσε ο ευρωβουλευτής της ΝΔ Μανώλης Κεφαλογιάννης υιοθετήθηκαν σήμερα στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Έκθεση για την κατάσταση στη Λιβύη.

Με τις τροπολογίες που κατέθεσε ο Έλληνας ευρωβουλευτής του ΕΛΚ το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δηλώνει ρητά ότι το τουρκολιβυκό μνημόνιο οριοθέτησης ΑΟΖ παραβιάζει τα δικαιώματα τρίτων χωρών, δεν συμμορφώνεται με τη Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας και ως εκ τούτου δεν μπορεί να έχει νομικές συνέπειες για τρίτες χώρες. Ενώ με δεύτερη τροπολογία καλεί τη Λιβύη να προχωρήσει άμεσα στην ακύρωση του τουρκολιβυκού μνημονίου καθώς και στην πρόσφατη συμφωνία με τη Τουρκία για τους υδρογονάνθρακες που προβλέπει παράνομες δραστηριότητες γεώτρησης στις αποκλειστικές οικονομικές ζώνες χωρών, συμπεριλαμβανομένων αυτών της Κύπρου και της Ελλάδας.

Αναλυτικά οι τροπολογίες: 

1. Λαμβάνοντας υπόψη ότι τον Νοέμβριο του 2019 η Λιβύη υπέγραψε με την Τουρκία μνημόνιο κατανόησης για την οριοθέτηση των θαλάσσιων δικαιοδοσιών στη Μεσόγειο Θάλασσα. λαμβάνοντας υπόψη ότι παραβιάζει τα δικαιώματα τρίτων κρατών δεν συμμορφώνεται με το δίκαιο των θαλασσών και δεν μπορεί να έχει νομικές συνέπειες για τρίτα κράτη, όπως δήλωσε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, ενώ στις 3 Οκτωβρίου 2022 η Λιβύη και η Τουρκία υπέγραψαν συμφωνία για τους υδρογονάνθρακες με βάση τη συμφωνία του 2019 

2. Παροτρύνουν τις αρχές της Λιβύης να προχωρήσουν στην ακύρωση του μνημονίου συμφωνίας της Τουρκίας για τη Λιβύη το 2019 για την οριοθέτηση των θαλάσσιων δικαιοδοσιών στη Μεσόγειο Θάλασσα και να μην εφαρμόσουν καμία ρήτρα που περιλαμβάνει την επακόλουθη συμφωνία για τους υδρογονάνθρακες που υπογράφηκε στις 3 Οκτωβρίου 2022 και προβλέπει παράνομες δραστηριότητες γεώτρησης στις αποκλειστικές οικονομικές ζώνες χωρών, συμπεριλαμβανομένων αυτών της Κύπρου και της Ελλάδας.

Related

What's hot? 26486828731094265

Δημοσίευση σχολίου

Έχετε άποψη; Μοιραστείτε τη μαζί μας.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Σχόλια με υβριστικό και προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται.

emo-but-icon

Recent Posts Widget

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΑΡΘΡΟ ΜΑΝΩΛΗ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗ ΚΑΙ HERBERT DORFMANN

ΑΡΘΡΟ ΜΑΝΩΛΗ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗ ΚΑΙ HERBERT DORFMANN
"Ο πρωτογενής τομέας είναι η λύση, όχι το πρόβλημα"

FACEBOOK

TWITTER

item