Η ΕΟΚΕ προκρίνει την καταπολέμηση της ενεργειακής φτώχειας ως κορυφαία προτεραιότητα της ΕΕ

Δεδομένου ότι ο αριθμός των νοικοκυριών της ΕΕ που αδυνατούν να θερμάνουν τα σπίτια τους ενδέχεται να αυξηθεί, ο δε ετήσιος ενεργειακός πληθ...


Δεδομένου ότι ο αριθμός των νοικοκυριών της ΕΕ που αδυνατούν να θερμάνουν τα σπίτια τους ενδέχεται να αυξηθεί, ο δε ετήσιος ενεργειακός πληθωρισμός υπερβαίνει το 40 %, η ΕΟΚΕ καλεί, με πρόσφατη γνωμοδότησή της, την ΕΕ και τα κράτη μέλη να εφαρμόσουν επείγοντα μέτρα για την πρόληψη και την αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας.

Η ΕΟΚΕ προτρέπει την Ευρωπαϊκή Ένωση και τα κράτη μέλη να αναγάγουν σε απόλυτη προτεραιότητά τους την ίση πρόσβαση στην ενέργεια και την ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού με προσιτό κόστος. 

Στη γνωμοδότηση με θέμα "Αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας και ανθεκτικότητα της ΕΕ", η ΕΟΚΕ αναγνώρισε τη σημασία που αποδίδεται στην ενέργεια με τις πρόσφατες πρωτοβουλίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, όπως η δέσμη μέτρων «Fit for 55», η εφαρμογή της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας και το Κύμα Ανακαίνισης. Ωστόσο, η ΕΟΚΕ προειδοποίησε ότι, χωρίς άμεση εφαρμογή, ισχυρές δεσμεύσεις και συγκεκριμένα μέτρα από τα κράτη μέλη, οι πρωτοβουλίες αυτές δεν επαρκούν για την αντιμετώπιση της τρέχουσας κρίσης. 

«Θα πρέπει να υπάρξει κοινή προσέγγιση για την κατανόηση και την αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας σε ενωσιακό επίπεδο», δήλωσε ο Ιωάννης Βαρδακαστάνης, εισηγητής της γνωμοδότησης. «Και η προσέγγιση αυτή μπορεί να οδηγήσει σε κοινό ορισμό. Ταυτόχρονα, κάθε κράτος μέλος θα πρέπει να έχει τη δυνατότητα να αναζητεί εξατομικευμένες λύσεις. Πρέπει να διασφαλισθεί ότι οι πιο ευάλωτοι δεν θα μείνουν χωρίς υποστήριξη». Τα εθνικά μέτρα για τον μετριασμό των αρνητικών επιπτώσεων που έχει για τους πιο ευάλωτους η αύξηση των τιμών θα πρέπει να περιλαμβάνουν άμεση οικονομική στήριξη και κοινωνικές πολιτικές ή κίνητρα και υποστήριξη για τη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας, ανάλογα με τις ειδικές εθνικές και τοπικές συνθήκες. 

Προκειμένου να διασφαλιστεί μια πραγματικά συνολική προσέγγιση, η ΕΟΚΕ ζήτησε τη δημιουργία ενός ευρέος και φιλόδοξου πολιτικού συνασπισμού για την αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας, οι δράσεις του οποίου θα αναπτυχθούν περαιτέρω στο πλαίσιο μιας στρατηγικής της ΕΕ. Στόχος του θα είναι να μειωθεί η ενεργειακή φτώχεια στο ελάχιστο μέχρι το 2030 και να εξαλειφθεί πλήρως μακροπρόθεσμα. Παράλληλα με τα θεσμικά όργανα της ΕΕ, στον συνασπισμό θα συμμετέχουν οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που εκπροσωπούν τους πληθυσμούς που κινδυνεύουν περισσότερο από την ενεργειακή φτώχεια. Θα πρέπει επίσης να συμμετάσχουν οι τοπικές και δημοτικές αρχές. 

Η ΕΟΚΕ τόνισε επίσης τη σημασία της επένδυσης στην ανανεώσιμη ενέργεια και στην ενεργειακή απόδοση, καθώς και στη μεγάλης κλίμακας ανακαίνιση κτιρίων. Τα κράτη μέλη, σε συνεργασία με τις τοπικές και τις περιφερειακές αρχές, θα πρέπει να δώσουν προτεραιότητα σε ριζικές ανακαινίσεις που θα οδηγήσουν σε εξοικονόμηση ενέργειας άνω του 60 %. Για να είναι αυτό εφικτό, απαιτείται σαφώς μεγάλο ποσό ιδιωτικών επενδύσεων.

Related

What's hot? 8792186168837066171

Δημοσίευση σχολίου

Έχετε άποψη; Μοιραστείτε τη μαζί μας.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Σχόλια με υβριστικό και προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται.

emo-but-icon

Recent Posts Widget

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΑΡΘΡΟ CHRISTIAN MOOS

ΑΡΘΡΟ CHRISTIAN MOOS
"Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αποσύρει τη δέσμη μέτρων για την προάσπιση της δημοκρατίας"

FACEBOOK

TWITTER

item