Δολοφονία Daphne Caruana Galizia: "ελλιπείς" η λογοδοσία και οι μεταρρυθμίσεις

Σε ψήφισμά του που εγκρίθηκε με 564 ψήφους υπέρ, 10 κατά και 17 αποχές την Πέμπτη, το Κοινοβούλιο αναγνωρίζει την πρόοδο στις εν εξελίξει δι...


Σε ψήφισμά του που εγκρίθηκε με 564 ψήφους υπέρ, 10 κατά και 17 αποχές την Πέμπτη, το Κοινοβούλιο αναγνωρίζει την πρόοδο στις εν εξελίξει δικαστικές διαδικασίες και τη δημόσια συγγνώμη του νυν πρωθυπουργού της Μάλτας για τις αδυναμίες του κράτους που ίσως συνέβαλαν στη δολοφονία της Daphne Caruana Galizia. Ωστόσο, οι ευρωβουλευτές εκφράζουν τη βαθιά τους λύπη για το γεγονός ότι οι έρευνες έχουν οδηγήσει μόνο σε τρεις καταδίκες σχετικά με τη δολοφονία. Επιμένουν ότι όλοι οι εμπλεκόμενοι, σε όλα τα επίπεδα, πρέπει να προσαχθούν ενώπιον της δικαιοσύνης, και «απαιτείται η πλήρης και συνεχής συμμετοχή της Europol». 

Το ΕΚ εκφράζει επίσης την ανησυχία του για το γεγονός ότι, ένα έτος μετά τη δημοσίευσή της τελικής έκθεσης της δημόσιας έρευνας, η εφαρμογή των συστάσεών της είναι ελλιπής, παρά τις διάφορες μεταρρυθμίσεις που έχει προτείνει η κυβέρνηση. Εκφράζει τον αποτροπιασμό του για την έλλειψη προόδου όσον αφορά τις διώξεις σε υποθέσεις υψηλού επιπέδου διαφθοράς και τη νομιμοποίηση μαύρου χρήματος που ερευνούσε η Daphne Caruana Galizia, και ανησυχούν για τη «θεσμική αποτυχία της επιβολής του νόμου και της δικαιοσύνης», συμπεριλαμβανομένων των πρόσφατων αποκαλύψεων επίρ. επανειλημμένης αδράνειας σχετικά με ευρωπαϊκά εντάλματα σύλληψης. 

Το Κοινοβούλιο εκφράζει την ανησυχία του για σειρά περαιτέρω ζητημάτων, μεταξύ των οποίων: 

- τη διάρκεια και την αναποτελεσματικότητα των ανακριτικών και δικαστικών διαδικασιών 
- τις καταγγελίες για νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και διαφθορά 
- τον σχετικά χαμηλό αριθμό υποθέσεων που παραπέμπονται στην Ευρωπαϊκή Εισαγγελία και την καταγγελθείσα έλλειψη συνεργασίας από τις αρχές της Μάλτας 
- την ατιμωρησία που απολαμβάνει ο πρώην Πρωθυπουργός, ο επικεφαλής του προσωπικού του και ο πρώην Υπουργός Τουρισμού 
- τα εμπόδια στην ελευθερία και την πολυφωνία των μέσων ενημέρωσης. 

Οι ευρωβουλευτές χαιρετίζουν τους πρόσθετους πόρους για τη στήριξη του αστυνομικού και εισαγγελικού έργου, τις μεταρρυθμίσεις στη διαδικασία διορισμού δικαστών καθώς και του γραφείου και του ρόλου του Γενικού Εισαγγελέα, διάφορες κυβερνητικές προτάσεις για τη βελτίωση της ελευθερίας των μέσων ενημέρωσης (οι οποίες θα πρέπει ωστόσο να είναι εναρμονισμένες με διεθνή και ευρωπαϊκά πρότυπα), καθώς και την τροποποίηση της νομοθεσίας της Μάλτας για την προστασία των μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος. 

Αξίζει να υπογραμμιστεί ότι κάθε Οκτώβριο, το Κοινοβούλιο απονέμει το βραβείο Daphne Caruana Galizia για εξέχον δημοσιογραφικό έργο που προωθεί ή υπερασπίζεται τις βασικές αρχές και αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως η ανθρώπινη αξιοπρέπεια, η ελευθερία, η δημοκρατία, η ισότητα, το κράτος δικαίου και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Φέτος απονεμήθηκε στους Clément Di Roma και Carol Valade για το ντοκιμαντέρ του «Η Κεντροαφρικανική Δημοκρατία υπό ρωσική επιρροή». 

Το Κοινοβούλιο καταδίκασε επίσης τις διώξεις, τις επιθέσεις και τις δολοφονίες δημοσιογράφων, συμπεριλαμβανομένων εκείνων του Ján Kuciak και της αρραβωνιαστικιάς του Martina Kušnírová το 2018, της Viktoria Marinova επίσης το 2018 και των Γιώργου Καραϊβάζ και Peter R. de Vries το 2021.

Related

What's hot? 6663340481556580193

Δημοσίευση σχολίου

Έχετε άποψη; Μοιραστείτε τη μαζί μας.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Σχόλια με υβριστικό και προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται.

emo-but-icon

Recent Posts Widget

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΑΡΘΡΟ ΜΑΝΩΛΗ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗ ΚΑΙ HERBERT DORFMANN

ΑΡΘΡΟ ΜΑΝΩΛΗ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗ ΚΑΙ HERBERT DORFMANN
"Ο πρωτογενής τομέας είναι η λύση, όχι το πρόβλημα"

FACEBOOK

TWITTER

item