Το ΕΚ υπέρ κυρώσεων σε Ιρανούς αξιωματούχους για τον θάνατο της Mahsa Amini

Σε ψήφισμα που εγκρίθηκε την Πέμπτη, το Κοινοβούλιο πραγματοποίησε απολογισμό των εξελίξεων στο Ιράν μετά τον θάνατο της 22χρονης Ιρανής (κο...


Σε ψήφισμα που εγκρίθηκε την Πέμπτη, το Κοινοβούλιο πραγματοποίησε απολογισμό των εξελίξεων στο Ιράν μετά τον θάνατο της 22χρονης Ιρανής (κουρδικής καταγωγής) Mahsa Amini στα χέρια της αστυνομίας «ηθών» της χώρας και το ξέσπασμα διαδηλώσεων που επακολούθησε κατά του σκληρού καθεστώτος. 

Οι ευρωβουλευτές καταδικάζουν απερίφραστα τον θάνατο της Mahsa Amini και ζητούν να επιτραπεί η «αμερόληπτη και ουσιαστική διερεύνηση του τραγικού θανάτου της και των καταγγελιών για βασανιστήρια και κακομεταχείριση» από ανεξάρτητη αρμόδια αρχή. Η Mahsa Amino συνελήφθη από την αστυνομία στις 13 Σεπτεμβρίου επειδή φέρεται να αγνόησε τους αυστηρούς νόμους του Ιράν περί μαντίλας και απεβίωσε σε νοσοκομείο της Τεχεράνης τρεις ημέρες μετά τη σωματική κακοποίηση που υπέστη κατά τη διάρκεια της κράτησής της. 

Η ΕΕ να επιβάλει κυρώσεις στους Ιρανούς αξιωματούχους που εμπλέκονται στην καταστολή

Εκφράζοντας την αλληλεγγύη του προς τις νεαρές Ιρανές που πρωτοστατούν και συμμετέχουν στις διαδηλώσεις παρά τις δυσκολίες και τις προσωπικές συνέπειες που αντιμετωπίζουν και στηρίζοντας τις ειρηνικές διαδηλώσεις που πραγματοποιούνται σε ολόκληρη την χώρα, το Κοινοβούλιο καταδικάζει απερίφραστα την εκτεταμένη και δυσανάλογη χρήση βίας από τις ιρανικές δυνάμεις ασφαλείας, οι οποίες έχουν ήδη δολοφονήσει πολλούς διαδηλωτές. Οι ευρωβουλευτές καλούν επίσης τις αρχές της χώρας να απελευθερώσουν αμέσως και άνευ όρων και να αποσύρουν οποιεσδήποτε κατηγορίες εναντίον όσων έχουν φυλακιστεί αποκλειστικά για την άσκηση των δικαιωμάτων τους στην ελευθερία της έκφρασης, του συνεταιρίζεσθαι και του συνέρχεσθαι ειρηνικώς, καθώς και σε όλους τους άλλους υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. 

Το Κοινοβούλιο ζητά από την ΕΕ να επιβάλει κυρώσεις στους Ιρανούς αξιωματούχους που εμπλέκονται τόσο στον θάνατο του Mahsa Amini όσο και στη βία κατά διαδηλωτών, στο πλαίσιο του παγκόσμιου καθεστώτος κυρώσεων της ΕΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα. 

Έρευνα από τον ΟΗΕ για τα γεγονότα στο Ιράν

Το Κοινοβούλιο καλεί τα Ηνωμένα Έθνη, και ιδίως το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, να ξεκινήσουν έρευνα για τα πρόσφατα γεγονότα στο Ιράν. Οι ευρωβουλευτές καλούν επίσης τα κράτη μέλη της ΕΕ με διπλωματική παρουσία στη χώρα να συντονίσουν τις ενέργειές τους για την προστασία των υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ιδίως των υπερασπιστών των δικαιωμάτων των γυναικών, αλλά και των πολιτών με διπλή ιθαγένεια ΕΕ-Ιράν.

Related

What's hot? 4330746877759510891

Δημοσίευση σχολίου

Έχετε άποψη; Μοιραστείτε τη μαζί μας.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Σχόλια με υβριστικό και προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται.

emo-but-icon

Recent Posts Widget

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΑΡΘΡΟ ΜΑΝΩΛΗ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗ ΚΑΙ HERBERT DORFMANN

ΑΡΘΡΟ ΜΑΝΩΛΗ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗ ΚΑΙ HERBERT DORFMANN
"Ο πρωτογενής τομέας είναι η λύση, όχι το πρόβλημα"

FACEBOOK

TWITTER

item