Δημήτρης Παπαδημούλης: "Οι κυρώσεις στη Ρωσία είναι δίκοπο μαχαίρι"

Ομιλία στο Ευρωκοινοβούλιο πραγματοποίησε ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική ...Ομιλία στο Ευρωκοινοβούλιο πραγματοποίησε ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Δημήτρης Παπαδημούλης, στο πλαίσιο συνεδρίασης της Επιτροπής Οικονομικής Πολιτικής (ECON) και στη συζήτηση με θέμα τον οικονομικό αντίκτυπο των κυρώσεων της ΕΕ στη Ρωσία και την οικονομία της ΕΕ.

Στη συζήτηση, προσκεκλημένοι ομιλητές ήταν ο Ντμίτρο Ναταλιούκα, Πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικής Ανάπτυξης του Ουκρανικού Κοινοβουλίου, ο Δρ. Μέντζμιν Μολ, Καθηγητής Μακροοικονομίας στο London School of Economics, η Μάιρα Μαρτίνι, εμπειρογνώμονας έρευνας και πολιτικής του οργανισμού Transparency International, ο Δρ. Χάνες Σβόμποντα, Πρόεδρος του Ινστιτούτου Διεθνών Οικονομικών Σπουδών της Βιέννης και πρώην Πρόεδρος των Ευρωσοσιαλιστών, και ο Δρ Τίμοφι Μιλοβάνοφ, Διευθυντής της Οικονομικής Σχολής του Κιέβου.

Ο κ. Παπαδημούλης, μιλώντας εκ μέρους της Ευρωομάδας της Αριστεράς και με την ιδιότητα του τακτικού μέλους της ECON, καθώς και ως Συντονιστής της Ευρωομάδας της Αριστεράς (Τhe Left) στην Επιτροπή Προϋπολογισμών (BUDG) και σκιώδης εισηγητής για το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, είπε τα εξής: 

«Ευχαριστώ κα Πρόεδρε. 

Ευχαριστώ και τους ομιλητές για τη συμβολή τους στη συζήτηση που κάνουμε σήμερα. 

Η πρώτη μου ερώτηση, και την απευθύνω και στον κο Μολ και στην κα Μαρτίνι και στον παλαιό μου συνάδελφο τον κο Σβόμποντα, είναι για το άλλο σκέλος του τίτλου της συζήτησης. Δηλαδή: ποιες είναι οι επιπτώσεις των κυρώσεων μέχρι τώρα, με τα οκτώ πακέτα, στις οικονομίες της ΕΕ και των κρατών μελών της. 

Αυτό το σκέλος έλειψε από τις αρχικές εισηγήσεις, δεν τονίστηκε επαρκώς. Και επειδή είναι φανερό ότι οι κυρώσεις είναι δίκοπο μαχαίρι, που έχει αρνητικές επιπτώσεις όχι μόνο προς τον εισβολέα Πούτιν αλλά και για τις οικονομίες της ΕΕ, με δεδομένες και τις προβλέψεις που υπάρχουν - ότι το 2023 η ευρωπαϊκή οικονομία απειλείται με τον κίνδυνο της ύφεσης, - θα ‘θελα να μου πείτε πώς βλέπετε, πώς αξιολογείτε τις επιπτώσεις των κυρώσεων στην ΕΕ και την οικονομία της, καθώς υπάρχουν και ενδείξεις ότι μεγαλώνουν και οι ανισότητες. 

Η δεύτερη ερώτησή μου, αφορά την αξιολόγηση της συμμόρφωσης με τις κυρώσεις, των επιμέρους κρατών μελών. Και θα ήθελα ειδικότερα, συνεχίζοντας και ένα ερώτημα που έθεσε ο κος Κύρτσος, να ρωτήσω, επειδή αναφέρθηκε και μια ειδική κατάσταση με τη συμμετοχή Ελλήνων εφοπλιστών στη διακίνηση ρωσικού πετρελαίου, τι μέτρα σκέφτονται οι ομιλητές ότι θα μπορούσαν να ληφθούν για την καλύτερη αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος. 

Και το τελευταίο: Εσείς μετράτε τα οικονομικά μεγέθη, αλλά σας απασχολεί -και μέχρι πότε το μπορεί να συνεχιστεί αυτή η ιστορία των κυρώσεων; 

Η ιδέα κατάπαυσης του πυρός, της επανόδου της διπλωματίας και των διαπραγματεύσεων, της ειρήνης, έτσι ώστε να βοηθήσουμε την Ουκρανία στην ανοικοδόμησή της αλλά να προστατέψουμε και τις οικονομίες μας από μια θανατηφόρα αύξηση του χρέους και επάνοδο στον αστερισμό της ύφεσης και των κοινωνικών ανισοτήτων, σας απασχολούν στα οικονομικά μοντέλα που μελετάτε; 

Σας ευχαριστώ». 

Ο Χάνες Σβόμποντα, απάντησε μεταξύ άλλων στον Αντιπρόεδρο του ΕΚ ως εξής: 

«Για τον κ. Παπαδημούλη: Ναι, προσπάθησα να μιλήσω για τις οικονομικές επιπτώσεις. Ο πληθωρισμός για παράδειγμα. Είναι μια επίπτωση, που πλήττει κυρίως τους πιο φτωχούς, γιατί ανεβαίνουν οι τιμές τροφίμων. Φυσικά πρέπει να ενισχύσουμε τις κοινωνικές δαπάνες, αλλά πρέπει να πέσει και ο πληθωρισμός. Γιατί ο πληθωρισμός τελικά πλήττει και την ανταγωνιστικότητά μας απέναντι σε άλλες περιοχές του κόσμου ή άλλες χώρες, από τις ΗΠΑ μέχρι την Ασία».

Δείτε εδώ το βίντεο της ομιλίας του Δημήτρη Παπαδημούλη.

Related

What's hot? 3660773388086390679

Δημοσίευση σχολίου

Έχετε άποψη; Μοιραστείτε τη μαζί μας.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Σχόλια με υβριστικό και προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται.

emo-but-icon

Recent Posts Widget

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΑΡΘΡΟ CHRISTIAN MOOS

ΑΡΘΡΟ CHRISTIAN MOOS
"Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αποσύρει τη δέσμη μέτρων για την προάσπιση της δημοκρατίας"

FACEBOOK

TWITTER

item