Νέα συμφωνία συνεργασίας μεταξύ ΕΟΚΕ και Ευρωπαϊκής Επιτροπής

Η ΕΟΚΕ και η Επιτροπή υπέγραψαν νέο πρωτόκολλο συνεργασίας, το οποίο εδραιώνει και εντείνει περαιτέρω την πολιτική και τη νομοθετική συνεργα...


Η ΕΟΚΕ και η Επιτροπή υπέγραψαν νέο πρωτόκολλο συνεργασίας, το οποίο εδραιώνει και εντείνει περαιτέρω την πολιτική και τη νομοθετική συνεργασία μεταξύ των δύο οργάνων, καθώς και τις κοινές τους προσπάθειες για την επικοινωνιακή προβολή της Ευρώπης. Το πρωτόκολλο ενισχύει επίσης τη στρατηγική λειτουργία της ΕΟΚΕ έναντι των θεσμικών οργάνων της ΕΕ και τον ρόλο της στην προώθηση των αξιών της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης και της συμμετοχικής δημοκρατίας. 

Το νέο πρωτόκολλο δίνει στην ΕΟΚΕ ισχυρότερο ρόλο τόσο στην υλοποίηση της Ευρωπαϊκής Πρωτοβουλίας Πολιτών όσο και στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου, ενός βασικού εργαλείου οικονομικής και δημοσιονομικής πολιτικής. 

«Ένα σημαντικό νέο χαρακτηριστικό του πρωτοκόλλου είναι η δέσμευση για την από κοινού επιλογή πέντε θεμάτων διερευνητικών γνωμοδοτήσεων ετησίως, αφ’ ης στιγμής η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εγκρίνει το πρόγραμμα εργασιών της. Αυτό είναι πολύ σημαντικό για εμάς διότι μας παρέχει τη δυνατότητα να εργαστούμε με πιο μακρόπνοο τρόπο», παρατήρησε η Πρόεδρος της ΕΟΚΕ Christa Schweng. Οι διερευνητικές γνωμοδοτήσεις είναι γνωμοδοτήσεις που καταρτίζονται κατόπιν αιτήματος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ή του Συμβουλίου της ΕΕ επί θεμάτων που ενδιαφέρουν ιδιαίτερα την κοινωνία των πολιτών. 

Ο Αντιπρόεδρος της Επιτροπής αρμόδιος για τις Διοργανικές Σχέσεις και τη Διερεύνηση Προοπτικών Maroš Šefčovič ανέφερε ότι «η παρούσα αναθεώρηση του πρωτοκόλλου θα διασφαλίσει την καταλληλότερη προσαρμογή των τρόπων συνεργασίας μας στην εποχή που ζούμε και στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε. Αναδεικνύει επίσης εκ νέου τον σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η ΕΟΚΕ στη χάραξη των πολιτικών μας, καθώς οι συνέργειες μεταξύ μας συμβάλλουν στην ομαλή λειτουργία της ΕΕ».

Related

What's hot? 8925629110777681228

Δημοσίευση σχολίου

Έχετε άποψη; Μοιραστείτε τη μαζί μας.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Σχόλια με υβριστικό και προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται.

emo-but-icon

Recent Posts Widget

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΑΡΘΡΟ OLIVER ROPKE

ΑΡΘΡΟ OLIVER ROPKE
"Η διεύρυνση αποτελεί εύλογο βήμα προόδου για την Ευρώπη"

FACEBOOK

TWITTER

item