Roberta Metsola: "Είμαστε Ευρωπαίοι, προτιμούμε να κρυώσουμε από το να ξεπουληθούμε"

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΤΕΛΙΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ  Για συναισθήματα οργής, θυμού και θλίψης που την διακατέχουν έκανε λόγο η Πρόεδρος του ΕΚ Ρομπέρτα ...


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΤΕΛΙΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ 

Για συναισθήματα οργής, θυμού και θλίψης που την διακατέχουν έκανε λόγο η Πρόεδρος του ΕΚ Ρομπέρτα Μετσόλα κατά την έναρξη της συνόδου της Ολομέλειας στο Στρασβούργο, αναφερόμενη στο πρωτοφανές σκάνδαλο με τις δωροδοκίες από το Κατάρ στο οποίο φέρεται να εμπλέκεται και η Ελληνίδα ευρωβουλευτής και Αντιπρόεδρος του σώματος Εύα Καϊλή

Επίσης, υπογράμμισε ότι το Κοινοβούλιο δέχεται επίθεση από αυταρχικές τρίτες χώρες, οι οποίες κατά τα φαινόμενα έχουν εργαλειοποιήσει ΜΚΟ, συνδικάτα, άτομα, βοηθούς και βουλευτές σε μια προσπάθεια να υπονομεύσουν τις διαδικασίες του. Ταυτόχρονα, χωρίς να κατονομάζει την κ. Καϊλή, γνωστοποίησε προς το σώμα ότι της αφαίρεσε όλα τα καθήκοντα και τις ευθύνες που σχετίζονται με το ρόλο της Αντιπροέδρου ενώ αναφορικά με την έκθεση της αρμόδιας επιτροπής για απαλλαγή των υπηκόων Κατάρ και Κουβέιτ από την υποχρέωση έκδοσης βίζας, τόνισε ότι η εν λόγω έκθεση θα επιστρέψει πίσω στην επιτροπή. 

Στη συνέχεια, η Μαλτέζα Πρόεδρος δήλωσε εμφατικά ότι η υπόθεση δεν αφορά χώρες ή παρατάξεις αλλά για το σωστό και το λάθος περιγράφοντας την υπόθεση ως δοκιμασία των ευρωπαϊκών αξιών και συστημάτων για την οποία δήλωσε βέβαιη ότι όλοι θα σταθούν στο ύψος των περιστάσεων. Δεν θα υπάρξει ατιμωρησία σε καμία περίπτωση, τόνισε χαρακτηριστικά. Προανήγγειλε δε μια θεσμική μεταρρυθμιστική διαδικασία με έμφαση στη διαφάνεια ενώ κατέστησε σαφές ότι αποτελεί στόχο της να εξακριβωθεί ποιοι και πώς έχουν πρόσβαση σε πρόσωπα και διαδικασίες του θεσμού διαβεβαιώνοντας τους πάντες ότι "δεν θα υπάρξει ατιμωρησία και δεν θα σκουπίσουμε τίποτα κάτω από το χαλί."

Ακολούθως προειδοποίησε εκείνες τις χώρες που πιστεύουν ότι η Ευρώπη είναι προς πώληση ότι θα βρουν αυτό το Κοινοβούλιο απέναντί τους ενώ έκλεισε με την αποστροφή: "Είμαστε Ευρωπαίοι. Προτιμούμε να κρυώσουμε από το να ξεπουληθούμε."

Ακολουθεί αναλυτικά το διάγγελμα της Προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

"Αγαπητοί συνάδελφοι, 

Νομίζω ότι δεν θα ήταν υπερβολή να πω ότι αυτές ήταν από τις δυσκολότερες μέρες της καριέρας μου. Πρέπει να διαλέξω προσεκτικά τα λόγια μου, ώστε να μην επηρεάσω τις εν εξελίξει έρευνες ή με οποιονδήποτε τρόπο να υπονομεύσω το τεκμήριο της αθωότητας. 

Θα το κάνω. 

Επομένως, αν η οργή μου, ο θυμός μου, η θλίψη μου δεν γίνουν εμφανή, σας διαβεβαιώνω ότι είναι εκεί και με το παραπάνω - μαζί με την αποφασιστικότητά μου να δυναμώσω το Κοινοβούλιο αυτό. 

Μην αμφιβάλλετε. 

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δέχεται επίθεση. Η ευρωπαϊκή δημοκρατία δέχεται επίθεση. Ο ανοιχτός, ελεύθερος, δημοκρατικός χαρακτήρας των κοινωνιών μας δέχεται επίθεση. 

Οι εχθροί της δημοκρατίας, για τους οποίους η ίδια η ύπαρξη αυτού του Κοινοβουλίου αποτελεί απειλή, δεν θα σταματήσουν σε τίποτα. Αυτοί οι κακόβουλοι παράγοντες, που συνδέονται με αυταρχικές τρίτες χώρες, φέρονται να έχουν εργαλειοποιήσει ΜΚΟ, συνδικάτα, άτομα, βοηθούς και βουλευτές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, σε μια προσπάθεια να υπονομεύσουν τις διαδικασίες μας. 

Τα κακόβουλα σχέδιά τους απέτυχαν. Οι υπηρεσίες μας, για τις οποίες είμαι απίστευτα περήφανη, συνεργάζονται με τις αρμόδιες εθνικές αστυνομικές και δικαστικές αρχές για να διαλύσουν αυτό το καταγγελλόμενο εγκληματικό δίκτυο εδώ και αρκετό καιρό. 

Έχουμε ενεργήσει συντονισμένα με τις αρχές για να διασφαλίσουμε ότι τηρούνται όλα τα νομικά μέτρα, ότι διατηρούνται όλες οι πληροφορίες και ότι, όπου απαιτείται, ο ηλεκτρονικός εξοπλισμός είναι ασφαλής, τα γραφεία είναι σφραγισμένα και είναι δυνατή η διεξαγωγή κατ’ οίκον ερευνών. Συνόδεψα έναν Βέλγο δικαστή και την αστυνομία, όπως απαιτείται από το βελγικό σύνταγμα, σε μια κατ’ οίκον έρευνα το περασμένο Σαββατοκύριακο. 

Ως προληπτικό μέτρο, και πάλι με πλήρη σεβασμό του τεκμηρίου της αθωότητας, αφαίρεσα από την εν λόγω Αντιπρόεδρο όλα τα καθήκοντα και ευθύνες που σχετίζονται με τον ρόλο της ως Αντιπροέδρου, και συγκάλεσα έκτακτη συνεδρίαση της Διάσκεψης των Προέδρων για να δρομολογήσω τη διαδικασία του άρθρου 21 για να τερματιστεί η θητεία της ως Αντιπροέδρου, σε μια προσπάθεια να προστατευθεί η ακεραιότητα αυτού του Σώματος. 

Είχα επίσης προγραμματίσει να ανακοινώσω την έναρξη της διαπραγματευτικής εντολής για την έκθεση για την απαλλαγή των κατόχων διαβατηρίων του Κατάρ και του Κουβέιτ από την υποχρέωση έκδοσης βίζα. Υπό το πρίσμα των ερευνών, η έκθεση αυτή πρέπει να σταλεί πίσω στην επιτροπή. 

Γνωρίζω επίσης ότι δεν βρισκόμαστε στο τέλος της διαδρομής και θα συνεχίσουμε να συνδράμουμε στις έρευνες, μαζί με άλλα θεσμικά όργανα της ΕΕ, για όσο διάστημα χρειαστεί. Η διαφθορά δεν μπορεί να αποφέρει οφέλη, και παίξαμε κι εμείς το ρόλο μας στο να διασφαλίσουμε ότι αυτά τα σχέδια δεν θα μπορέσουν να υλοποιηθούν. 

Για να γίνω σαφής, οι καταγγελίες δεν αφορούν την αριστερά ή τη δεξιά ή τις βόρειες ή τις νότιες χώρες. Μιλάμε για το σωστό και το λάθος, και σας καλώ να αντισταθείτε στον πειρασμό να εκμεταλλευτείτε αυτή τη στιγμή για πολιτικό όφελος. Μην υποτιμάτε την απειλή που αντιμετωπίζουμε. 

Είμαι στην πολιτική, όπως πολλοί από εσάς εδώ, για να καταπολεμήσω τη διαφθορά. Για να υπερασπιστώ τις αρχές της Ευρώπης. Πρόκειται για μια δοκιμασία των αξιών μας και των συστημάτων μας και, συνάδελφοι, επιτρέψτε μου να σας διαβεβαιώσω ότι θα ανταποκριθούμε σε αυτή τη δοκιμασία. 

Δεν θα υπάρξει ατιμωρησία. Σε καμία περίπτωση. Οι υπεύθυνοι θα βρουν αυτό το Κοινοβούλιο στο πλευρό του νόμου. Είμαι περήφανη για το ρόλο και τη βοήθειά μας σε αυτή την έρευνα. 

Δεν θα σκουπίσουμε τίποτα κάτω από το χαλί. Θα ξεκινήσουμε μια εσωτερική έρευνα για να εξετάσουμε όλα τα γεγονότα που σχετίζονται με το Κοινοβούλιο και να εξετάσουμε πώς τα συστήματά μας μπορούν να γίνουν ακόμα πιο στεγανά. 

Δεν θα συνεχίσουμε να δουλεύουμε σαν να μη συνέβη τίποτα. Θα δρομολογήσουμε μια μεταρρυθμιστική διαδικασία για να δούμε ποιος έχει πρόσβαση στις εγκαταστάσεις μας, πώς χρηματοδοτούνται οι εν λόγω οργανισμοί, ΜΚΟ και άνθρωποι, ποιους συνδέσμους με τρίτες χώρες έχουν, θα ζητήσουμε μεγαλύτερη διαφάνεια όσον αφορά τις συναντήσεις με ξένους παράγοντες και εκείνους που συνδέονται με αυτούς. Θα ταρακουνήσουμε αυτό το Κοινοβούλιο και αυτή την πόλη και χρειάζομαι τη βοήθειά σας για να το κάνουμε. 

Θα προστατεύσουμε αυτούς που μας βοηθούν να εκθέσουμε την εγκληματικότητα και θα εξετάσω τα συστήματα μας για την προστασία των μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος για να δω πώς μπορούν να γίνουν ισχυρότερα. 

Αλλά πρέπει επίσης να πω ότι, αν και μπορούμε πάντα να επιδιώξουμε να αυξήσουμε τους αποτρεπτικούς παράγοντες και τη διαφάνεια, θα υπάρχουν πάντα κάποιοι για τους οποίους μια σακούλα μετρητών θα αξίζει πάντα τον κίνδυνο. Αυτό που είναι σημαντικό είναι να καταλάβουν αυτοί οι άνθρωποι ότι θα πιαστούν. Ότι οι υπηρεσίες μας λειτουργούν και ότι θα αντιμετωπίσουν την πλήρη ισχύ του νόμου. Όπως συνέβη σε αυτή την περίπτωση. 

Αυτοί είναι δύσκολοι καιροί για όλους μας, αλλά ξέρω, είμαι πεπεισμένη, ότι αν συνεργαστούμε μπορούμε να βγούμε από αυτό ισχυρότεροι. 

Για εσάς, τους συναδέλφους μου που έζησαν αυτές τις μέρες μαζί μου, επιτρέψτε μου να πω και πάλι πόσο βαθιά απογοητευμένη είμαι - ξέρω ότι όλοι έχετε το ίδιο συναίσθημα. 

Σε εκείνους τους κακόβουλους παράγοντες, σε τρίτες χώρες, που πιστεύουν ότι μπορούν να αγοράσουν το δρόμο τους προς τα εμπρός. Που πιστεύουν ότι η Ευρώπη είναι προς πώληση. Που νομίζουν ότι μπορεί να πάρουν τον έλεγχο των ΜΚΟ μας. Σας λέω ότι θα βρείτε αυτό το Κοινοβούλιο σταθερά απέναντί σας. 

Είμαστε Ευρωπαίοι. Προτιμούμε να κρυώσουμε από το να ξεπουληθούμε."


Γιάννης Στέλιος Παπαδόπουλος
Email: jskpapadopoulos@gmail.com

Related

What's hot? 7901971162616158881

Δημοσίευση σχολίου

Έχετε άποψη; Μοιραστείτε τη μαζί μας.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Σχόλια με υβριστικό και προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται.

emo-but-icon

Recent Posts Widget

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΑΡΘΡΟ OLIVER ROPKE

ΑΡΘΡΟ OLIVER ROPKE
"Η διεύρυνση αποτελεί εύλογο βήμα προόδου για την Ευρώπη"

FACEBOOK

TWITTER

item