Κυμπουρόπουλος προς Επιτροπή: ''Άμεση δράση για την έλλειψη φαρμάκων πρώτης ζήτησης"

Ο ευρωβουλευτής της ΝΔ και γιατρός Στέλιος Κυμπουρόπουλος κατέθεσε κατεπείγουσα γραπτή ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπογραμμίζοντας ...


Ο ευρωβουλευτής της ΝΔ και γιατρός Στέλιος Κυμπουρόπουλος κατέθεσε κατεπείγουσα γραπτή ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπογραμμίζοντας την επιτακτική ανάγκη για κοινή ευρωπαϊκή δράση ενόψει της έλλειψης φαρμάκων πρώτης ζήτησης. 

Όπως αναφέρει, το τελευταίο διάστημα αυξάνεται συνεχώς το πρόβλημα επάρκειας συγκεκριμένων φαρμάκων σε όλα τα κράτη μέλη. Αναμφίβολα σε αυτό έχει συμβάλει η μειωμένη παραγωγή απότοκο της πανδημίας Covid-19, ο πόλεμος στην Ουκρανία και η ενεργειακή κρίση που έχει επιφέρει, η μείωση της παραγωγικής διαδικασίας σε χώρες που διαθέτουν πρώτες ύλες, αλλά και η παράλληλη εξαγωγή των φαρμάκων από χώρα σε χώρα εντείνει το πρόβλημα. 

Κρίνεται λοιπόν επιτακτική η ανάγκη να υπάρξουν κεντρικές πολιτικές σε επίπεδο του συνόλου της Ε.Ε. για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Για αυτό το λόγο ο κ. Κυμπουρόπουλος αναζητά τις απαντήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με το πως σκοπεύει να αντιμετωπίσει το ζήτημα σε βραχυπρόθεσμο και μακρυπρόθεσμο επίπεδο ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες των πολιτών αλλά και να ενισχυθεί η παραγωγή φαρμάκων πρώτων υλών εντός της Ε.Ε.

Ακολουθεί το κείμενο της ερώτησης:

"Τελευταία αυξάνεται συνεχώς το πρόβλημα επάρκειας συγκεκριμένων φαρμάκων στα κράτη μέλη. Σε αυτό έχει συμβάλει η μειωμένη παραγωγή απότοκο της πανδημίας Covid-19, ο πόλεμος στην Ουκρανία και η ενεργειακή κρίση που έχει επιφέρει, καθώς και η μείωση της παραγωγικής διαδικασίας σε χώρες που διαθέτουν πρώτες ύλες. Ακόμα οι περισσότερες πρώτες ύλες παράγονται εκτός ΕΕ, στην Ασία, έτσι αν διακοπεί η ομαλή προμήθειά τους, σε περίπτωση πολέμου ή πανδημίας η ευρωπαϊκή αγορά φαρμάκων έχει μεγάλες ελλείψεις. Ταυτόχρονα, η παράλληλη εξαγωγή των φαρμάκων από χώρα σε χώρα εντείνει το πρόβλημα. 

Ερωτάται: 

- Σε τι μέτρα θα προβεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο για να εξασφαλίσει την άμεση κάλυψη των πολιτών των Κρατών-Μελών της Ε.Ε. σε όλα τα φαρμακευτικά προϊόντα; Μακροπρόθεσμα, πως σκοπεύει η Επιτροπή να ενισχύσει την παραγωγή φαρμάκων και πρώτων υλών εντός της ΕΕ; 
- Πως σκοπεύει η Επιτροπή να αντιμετωπίσει την κατάχρηση του δικαιώματος παράλληλης εμπορίας των φαρμάκων, για να αντιμετωπίσει την έλλειψη φαρμάκων χωρίς να παραβιάζει τους νόμους της ελεύθερης αγοράς; 
- Πώς πιστεύει η Επιτροπή ότι ο ψηφιακός μετασχηματισμός και η ανταλλαγή δεδομένων θα μπορούσε να συμβάλλει ως εργαλείο για την επίτευξη των παραπάνω στόχων;"

Related

What's hot? 172025721402103123

Δημοσίευση σχολίου

Έχετε άποψη; Μοιραστείτε τη μαζί μας.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Σχόλια με υβριστικό και προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται.

emo-but-icon

Recent Posts Widget

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΑΡΘΡΟ OLIVER ROPKE

ΑΡΘΡΟ OLIVER ROPKE
"Η διεύρυνση αποτελεί εύλογο βήμα προόδου για την Ευρώπη"

FACEBOOK

TWITTER

item