Παρέμβαση Βαγγέλη Μεϊμαράκη στην Ολομέλεια για την Τουρκία

Για την ανάγκη ενδυνάμωσης της ευρωπαϊκής πολιτικής άμυνας και ασφάλειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης μίλησε ο Αντιπρόεδρος του ΕΛΚ Βαγγέλης Μεϊμαρ...


Για την ανάγκη ενδυνάμωσης της ευρωπαϊκής πολιτικής άμυνας και ασφάλειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης μίλησε ο Αντιπρόεδρος του ΕΛΚ Βαγγέλης Μεϊμαράκης, ενώπιον του Ύπατου Εκπροσώπου της Ένωσης Josep Borrell, στην πρώτη Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο για το 2023. 

Ο κ. Μεϊμαράκης αναφέρθηκε στον κίνδυνο διάλυσης της Ένωσης από αποσταθεροποιητικούς παράγοντες και έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην Τουρκία που παραβιάζει καθημερινά τα ελληνικά σύνορα τα οποία είναι και ευρωπαϊκά και απειλεί ακόμα και με casus belli. Παράλληλα, ζήτησε από όλους τους ευρωβουλευτές να αντιληφθούν ότι η Τουρκία έχει ξεπεράσει κάθε όριο και ότι η Ένωση πρέπει, με πράξεις και όχι με λόγια, να υπερασπιστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα των κρατών μελών της από ορέξεις και βλέψεις τρίτων χωρών. 

Ολόκληρη η παρέμβαση έχει ως εξής:

"Το αβέβαιο και ασταθές περιβάλλον στο οποίο ζούμε και δημιουργήσαν αποσταθεροποιητικοί παράγοντες, που καραδοκούν να διαλύσουν συθέμελα το ευρωπαϊκό οικοδόμημα, μας επιβάλλει σήμερα, περισσότερο από ποτέ, να ενδυναμώσουμε την ενιαία Ευρωπαϊκή πολιτική Άμυνας και Ασφάλειας της Ένωσής μας.

Και αυτό το τονίζω, όχι μόνο ως Ευρωπαίος αλλά και ως Έλληνας, ο οποίος βλέπει τον δύστροπο γείτονά του να εκβιάζει, να παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο και να φτάνει μέχρι στο σημείο να απειλεί με casus belli. 

Οι υπερπτήσεις, η παράνομη αλιευτική δραστηριότητα, η εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού και η βεβήλωση μνημείων παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς είναι πλέον καθημερινό φαινόμενο. 

Και για να καταλάβετε όλοι, ότι η Τουρκία έχει πλέον ξεπεράσει κάθε όριο, σας υπενθυμίζω κ. Μπορέλ και αγαπητοί συνάδελφοι, την επιστολή που έστειλε ο Έλληνας ΥΠΕΞ Νίκος Δένδιας, στην οποία περιγράφει την πραγματική κατάσταση και υπογραμμίζει ότι η ανοχή της Ελλάδας στις προκλήσεις αυτές τελειώνει. 

Η Ευρωπαϊκή Ένωση λοιπόν, όχι με λόγια αλλά με πράξεις, πρέπει να ορθώσει το ανάστημά της και να υπερασπιστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα των κρατών της από ορέξεις και βλέψεις τρίτων χωρών. Επιπλέον, πρέπει να θέσει στοχευμένους και αυστηρούς κανόνες όσον αφορά στη συμμετοχή τρίτων χωρών σε εμπορικές συμφωνίες στο πεδίο της άμυνας και της ασφάλειας, πάντοτε βέβαια με σεβασμό στα συμφωνηθέντα και στην αρχή της αιρεσιμότητας."

Related

What's hot? 6780729918588054031

Δημοσίευση σχολίου

Έχετε άποψη; Μοιραστείτε τη μαζί μας.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Σχόλια με υβριστικό και προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται.

emo-but-icon

Recent Posts Widget

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΑΡΘΡΟ ΜΑΝΩΛΗ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗ ΚΑΙ HERBERT DORFMANN

ΑΡΘΡΟ ΜΑΝΩΛΗ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗ ΚΑΙ HERBERT DORFMANN
"Ο πρωτογενής τομέας είναι η λύση, όχι το πρόβλημα"

FACEBOOK

TWITTER

item