Το ΕΚ ζητά σθεναρότερη απάντηση στις ρωσικές απειλές για την ευρωπαϊκή ασφάλεια
Η ΕΕ και τα κράτη μέλη της πρέπει να αυξήσουν τη στρατιωτική, πολιτική και ανθρωπιστική βοήθεια προς την Ουκρανία και να ενισχύσουν την άμυν...
http://www.thecolumnist.gr/2023/01/blog-post_97.html
Η ΕΕ και τα κράτη μέλη της πρέπει να αυξήσουν τη στρατιωτική, πολιτική και ανθρωπιστική βοήθεια προς την Ουκρανία και να ενισχύσουν την άμυνά τους για την αντιμετώπιση των ρωσικών απειλών κατά της ευρωπαϊκής ασφάλειας, αναφέρουν οι ευρωβουλευτές στην ετήσια έκθεσή τους για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφαλείας που εγκρίθηκε την Τετάρτη με 407 ψήφους υπέρ, 92 κατά και 142 αποχές.
Η απάντηση της ΕΕ στον ρωσικό επιθετικό πόλεμο κατά της Ουκρανίας παρακολουθείται στενά από απολυταρχικά κράτη σε όλο τον κόσμο και θα επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό τον τρόπο με τον οποίο συμπεριφέρονται στη διεθνή σκηνή, προειδοποιούν οι ευρωβουλευτές.
Η ΕΕ πρέπει να κάνει τις διαδικασίες λήψης αποφάσεων πιο ευέλικτες και αποτελεσματικές
Καλούν την ΕΕ να χρησιμοποιήσει τις διατάξεις της ιδρυτικής της Συνθήκης που επιτρέπουν στο Συμβούλιο να λαμβάνει ορισμένες αποφάσεις, χωρίς στρατιωτικές συνέπειες, ιδίως εκείνες που αφορούν τις κυρώσεις και τα ανθρώπινα δικαιώματα, με ειδική πλειοψηφία και όχι με ομοφωνία.
Ζητούν επίσης από τα θεσμικά όργανα της ΕΕ να υποβάλουν πρόταση σχετικά με πώς η ΕΕ θα μπορούσε να καταστεί μόνιμο μέλος σε όλα τα πολυμερή φόρουμ, συμπεριλαμβανομένου του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.
Ελάττωση της εξάρτησης της ΕΕ από ενεργειακούς πόρους από τρίτες χώρες
Η ασφάλεια της ΕΕ συνδέεται στενά με την επιτάχυνση της διαδικασίας διεύρυνσης, τηρώντας παράλληλα τα κριτήρια προσχώρησης και μεταρρυθμίζοντας την πολιτική γειτονίας της ΕΕ, υποστηρίζουν οι ευρωβουλευτές. Παροτρύνουν επίσης την Ένωση να καταστεί λιγότερο εξαρτημένη από ενεργειακούς πόρους και άλλα υλικά ζωτικής σημασίας για τις ευρωπαϊκές υποδομές που εισάγονται από τρίτες χώρες - ιδίως εκείνες που δεν συμμερίζονται τις αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή με τις οποίες η ΕΕ βρίσκεται σε κατάσταση συστημικής αντιπαλότητας.
Να δοθούν άρματα μάχης Leopard 2 στην Ουκρανία
Στην ετήσια έκθεση του 2022 σχετικά με την εφαρμογή της Κοινής Πολιτικής Ασφάλειας και Άμυνας (ΚΠΑΑ), που εγκρίθηκε την Τετάρτη με 459 ψήφους υπέρ, 93 κατά και 85 αποχές, οι ευρωβουλευτές Ζητούν την άμεση ανάπτυξη σύγχρονων όπλων και ενός συστήματος αεράμυνας προηγμένης τεχνολογίας, προτρέποντας τον Γερμανό Καγκελάριο Scholz να δώσει άρματα μάχης Leopard 2 στην Ουκρανία χωρίς περαιτέρω καθυστέρηση. Τονίζουν ότι η Ουκρανία υπερασπίζεται την εδαφική της ακεραιότητα εντός των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων της και χρειάζεται επειγόντως στρατιωτική βοήθεια και βαρύ οπλισμό για να κερδίσει τον πόλεμο.
Η έκθεση χαιρετίζει τις νέες πρωτοβουλίες της ΕΕ για την ενίσχυση της ευρωπαϊκής ασφάλειας και άμυνας, ιδίως τη δήλωση των Βερσαλλιών, τη στρατηγική πυξίδα της ΕΕ, την κοινή ανακοίνωση σχετικά με τα κενά στις επενδύσεις στον τομέα της άμυνας και την πρόταση κανονισμού της Επιτροπής για την παροχή κινήτρων για κοινές δημόσιες συμβάσεις (EDIRPA). Τα κράτη μέλη θα πρέπει να συνεχίσουν να αναπτύσσουν την πολιτική και τις ικανότητες της ΕΕ για την άμυνα στον κυβερνοχώρο, προσθέτουν οι ευρωβουλευτές, και να δημιουργήσουν εταιρικές σχέσεις στον τομέα της ασφάλειας και της άμυνας με ομοϊδεάτες εταίρους σε όλο τον κόσμο.
Ο εισηγητής για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφάλειας, David McAllister (ΕΛΚ, Γερμανία), δήλωσε: «Για να εξελιχθούμε σε πλήρως ανεπτυγμένο και πραγματικό γεωπολιτικό παράγοντα, η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να ενισχύσει τα μέσα εξωτερικής πολιτικής μας και να ενισχύσει το σχετικό θεσμικό πλαίσιο. Η ομοφωνία, για παράδειγμα, περιορίζει σαφώς την ικανότητα της ΕΕ να αντιδρά γρήγορα. Ο συμβιβασμός μεταξύ του ιδεώδους της ενότητας και του υψηλού κόστους της ομοφωνίας όσον αφορά την αποτελεσματικότητα πρέπει να εξεταστεί από πιο κριτική σκοπιά».
Επιπροσθέτως, ο εισηγητής για την Κοινή Πολιτική Ασφάλειας και Άμυνας, Tom Vandenkendelaere (ΕΛΚ,Βέλγιο) τόνισε σχετικά: «Η ευρωπαϊκή ασφάλεια έχει επιδεινωθεί δραματικά λόγω του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία. Στο πλαίσιο αυτό, η ΕΕ πρέπει να αυξήσει και να επιταχύνει τη στρατιωτική βοήθεια προς την Ουκρανία και να βελτιώσει τη λειτουργία της αμυντικής πολιτικής της, συνεχίζοντας και ενισχύοντας τη συνεργασία της με το ΝΑΤΟ. Μεταξύ άλλων αλλαγών, θα πρέπει να επιταχύνει τη διαδικασία λήψης αποφάσεων σε θέματα άμυνας και να μειώσει την εξάρτησή της από τρίτες χώρες.»