Πέτρος Κόκκαλης: "Να απαγορευτούν οι παράλληλες εξαγωγές στο φάρμακο"

Παρέμβαση στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου πραγματοποίησε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Πέτρος Κόκκαλης , στη συζήτηση με θέμα «Η ...


Παρέμβαση στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου πραγματοποίησε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Πέτρος Κόκκαλης, στη συζήτηση με θέμα «Η έξαρση των λοιμώξεων του αναπνευστικού συστήματος και η έλλειψη φαρμάκων στην Ευρώπη».

Ο ευρωβουλευτής της Αριστεράς τόνισε την ανάγκη κοινής ευρωπαϊκής δράσης στο χώρο της υγείας, για τα προβλήματα πρόσβασης σε δομές υγείας που υποχρηματοδοτούνται και υποστελεχώνονται παρά τα μαθήματα της πανδημίας και ζήτησε την απαγόρευση εκείνων των πρακτικών που οδηγούν σε ελλείψεις φαρμάκων όπως είναι οι παράλληλες εξαγωγές. 

Πιο αναλυτικά, ο κ. Κόκκαλης τόνισε τα εξής:

"Η πανδημία COVID19 απέδειξε ότι το αόρατο χέρι της αγοράς, το «μικρό κράτος» με τη χρόνια αποεπένδυση από την κοινωνία και τη δημόσια υγεία μας αποδυναμώνουν στην αντιμετώπιση κρίσεων δημόσιας υγείας. Απέδειξε συγχρόνως πως οι δημοκρατικές κυβερνήσεις μπορούν, ως οφείλουν, να λάβουν ριζοσπαστικά μέτρα για την προστασία της δημόσιας υγείας και ανέδειξε την ανάγκη για μία κοινή ευρωπαϊκή πολιτική δημόσιας υγείας.

Τρία χρόνια μετά, σε αντίθεση με όσα είμαστε σε θέση να κάνουμε, παρατηρούμε ακόμα μεγαλύτερες ελλείψεις σε πρώτες ύλες και συνεπώς σε σκευάσματα, φαινόμενα απορρύθμισης στην αγορά του φαρμάκου και σοβαρά πλήγματα στη δημόσια υγεία με μαζικές παραιτήσεις προσωπικού και έλλειψη πόρων.

Σήμερα χρειαζόμαστε ένα πραγματικά ευρωπαϊκό σχεδιασμό στον τομέα της υγείας στη βάση της προσέγγισης «Μία Υγεία», στο πνεύμα της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας, με πρώτο μέλημα την υποχρέωση για την προστασία των πολιτών από φαινόμενα αισχροκέρδειας ειδικά σε καιρούς κρίσης, πολέμων αλλά και της κλιματικής κατάρρευσης και της επερχόμενης εξάπλωσης των πανδημιών. 

Η Ελλάδα είναι χώρα αναφοράς στην τιμή του φαρμάκου. Το φαινόμενο των παράλληλων εξαγωγών σκευασμάτων προτού καλυφθεί η εγχώρια αγορά είναι αντικοινωνική πρακτική και οφείλει να απαγορευθεί. Η οικονομική στέρηση του Ευρωπαϊκού Νότου δεν μπορεί να οδηγεί σε στέρηση φαρμάκων από τους πολίτες του Νότου και ειδικά τα παιδιά σε μια ενωμένη Ευρώπη της αλληλεγγύης."

Δείτε εδώ το βίντεο της παρέμβαση του ευρωβουλευτή Π. Κόκκαλη στην Ολομέλεια

Related

What's hot? 5090861794952616307

Δημοσίευση σχολίου

Έχετε άποψη; Μοιραστείτε τη μαζί μας.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Σχόλια με υβριστικό και προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται.

emo-but-icon

Recent Posts Widget

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΑΡΘΡΟ CHRISTIAN MOOS

ΑΡΘΡΟ CHRISTIAN MOOS
"Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αποσύρει τη δέσμη μέτρων για την προάσπιση της δημοκρατίας"

FACEBOOK

TWITTER

item