Η Επιτροπή εκταμιεύει τη δεύτερη πληρωμή ύψους 3,6 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα

Η σημερινή πληρωμή ύψους 3,6 δισ. ευρώ (1,7 δισ. ευρώ σε επιχορηγήσεις και 1,8 δισ. ευρώ σε δάνεια) κατέστη δυνατή χάρη στην εκπλήρωση από τ...


Η σημερινή πληρωμή ύψους 3,6 δισ. ευρώ (1,7 δισ. ευρώ σε επιχορηγήσεις και 1,8 δισ. ευρώ σε δάνεια) κατέστη δυνατή χάρη στην εκπλήρωση από την Ελλάδα των 28 ορόσημων και στόχων που συνδέονται με τη δεύτερη δόση. 

Τα ορόσημα και οι στόχοι καλύπτουν μεταρρυθμίσεις και επενδύσεις που προωθούν τη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, ώστε να καταστεί η αγορά ηλεκτρικής ενέργειας κατάλληλη για υψηλό μερίδιο ΑΠΕ, την αναδιοργάνωση του σιδηροδρομικού τομέα με σκοπό την ανάπτυξη, λειτουργία και συντήρηση ενός σύγχρονου σιδηροδρομικού δικτύου και το άνοιγμα της αγοράς των δημόσιων λεωφορειακών συγκοινωνιών ώστε να βελτιωθούν οι παρεχόμενες υπηρεσίες και ο στόλος λεωφορείων να καταστεί περισσότερο οικολογικός. Επιπλέον, τρία ορόσημα και στόχοι αφορούν το δανειακό μέρος του Μηχανισμού. Ειδικότερα, με την υπογραφή δανειακών συμβάσεων αξίας τουλάχιστον 586,4 εκατ. ευρώ μεταξύ χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων και επενδυτών, η Ελλάδα εκπλήρωσε νωρίτερα από το προβλεπόμενο έναν από τους στόχους της δανειακής διευκόλυνσης. 

Όπως ισχύει για όλα τα κράτη μέλη, οι πληρωμές στο πλαίσιο του Mηχανισμού Aνάκαμψης και Aνθεκτικότητας (ΜΑΑ), του βασικού μέσου στο επίκεντρο του NextGenerationEU, βασίζονται στις επιδόσεις και εξαρτώνται από την υλοποίηση από την Ελλάδα των επενδύσεων και των μεταρρυθμίσεων που περιγράφονται στο ελληνικό σχέδιο ανάκαμψης και ανθεκτικότητας. Στις 30 Σεπτεμβρίου 2022 η Ελλάδα υπέβαλε στην Επιτροπή δεύτερο αίτημα πληρωμής στο πλαίσιο του ΜΑΑ σχετικά με τα 28 ορόσημα και στόχους. Στις 25 Νοεμβρίου 2022, η Επιτροπή εξέδωσε θετική προκαταρκτική αξιολόγηση της αίτησης πληρωμής της Ελλάδας. Η θετική γνώμη της Οικονομικής και Δημοσιονομικής Επιτροπής του Συμβουλίου σχετικά με την αίτηση πληρωμής άνοιξε τον δρόμο για την έκδοση τελικής απόφασης από την Επιτροπή για την εκταμίευση των κονδυλίων. 

Το ελληνικό σχέδιο ανάκαμψης και ανθεκτικότητας θα χρηματοδοτηθεί με συνολικά 17,4 δισ. ευρώ σε επιχορηγήσεις και 12,7 δισ. ευρώ σε δάνεια. Τα ποσά των πληρωμών που καταβάλλονται στα κράτη μέλη δημοσιεύονται στον πίνακα αποτελεσμάτων για την ανάκαμψη και την ανθεκτικότητα, ο οποίος δείχνει την πρόοδο που σημειώνεται στην υλοποίηση του συνολικού Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και των σχεδίων ανάκαμψης και ανθεκτικότητας των κρατών μελών. Η Ελλάδα έλαβε ήδη, στις 9 Αυγούστου 2021, προχρηματοδότηση ύψους 4 δισ. ευρώ και στις 8 Απριλίου 2022 ακολούθησε μια πρώτη πληρωμή ύψους 3,6 δισ. ευρώ στο πλαίσιο του ΜΑΑ.

Related

What's hot? 7412751699341950008

Δημοσίευση σχολίου

Έχετε άποψη; Μοιραστείτε τη μαζί μας.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Σχόλια με υβριστικό και προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται.

emo-but-icon

Recent Posts Widget

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΑΡΘΡΟ ΜΑΝΩΛΗ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗ ΚΑΙ HERBERT DORFMANN

ΑΡΘΡΟ ΜΑΝΩΛΗ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗ ΚΑΙ HERBERT DORFMANN
"Ο πρωτογενής τομέας είναι η λύση, όχι το πρόβλημα"

FACEBOOK

TWITTER

item