Οι ευρωβουλευτές ζητούν περισσότερες κυρώσεις κατά του ιρανικού καθεστώτος

Η κατάφωρη περιφρόνηση του ιρανικού καθεστώτος για την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και τις δημοκρατικές προσδοκίες των πολιτών του, καθώς και η στ...


Η κατάφωρη περιφρόνηση του ιρανικού καθεστώτος για την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και τις δημοκρατικές προσδοκίες των πολιτών του, καθώς και η στήριξή του προς τη Ρωσία καταδεικνύουν την ανάγκη αναπροσαρμογής της θέσης της ΕΕ έναντι του Ιράν, αναφέρει ψήφισμα που εγκρίθηκε την Πέμπτη δι' ανατάσεως της χειρός.

Οι ευρωβουλευτές καλούν την ΕΕ να επεκτείνει τον κατάλογο κυρώσεων της ώστε να καλύπτει όλα τα άτομα, τα μέλη των οικογενειών τους, και τις οντότητες που ευθύνονται για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, συμπεριλαμβανομένου του ανώτατου ηγέτη Ali Khamenei, του προέδρου Ebrahim Raisi, του γενικού εισαγγελέα Mohammad Jafar Montazeri και όλων των ιδρυμάτων («bonyads») που συνδέονται με το Σώμα των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης (IRCG). 

Καλούν επίσης το Συμβούλιο και τα κράτη μέλη να προσθέσουν το IRGC και τις επικουρικές δυνάμεις του, συμπεριλαμβανομένης της παραστρατιωτικής πολιτοφυλακής Basij και της δύναμης Quds, στον κατάλογο τρομοκρατών της ΕΕ. Οποιαδήποτε χώρα στην οποία το IRGC αναπτύσσει στρατιωτικές, οικονομικές ή ενημερωτικές επιχειρήσεις θα πρέπει να διακόψει και να θέσει εκτός νόμου τους δεσμούς με αυτόν τον οργανισμό.

Οι υπεύθυνοι για τη δολοφονία των διαδηλωτών πρέπει να προσαχθούν στη δικαιοσύνη

Το Κοινοβούλιο καταδικάζει απερίφραστα τις θανατικές καταδίκες και τις εκτελέσεις ειρηνικών διαδηλωτών στο Ιράν και καλεί τις ιρανικές αρχές να τερματίσουν την καταστολή των πολιτών του. Οι ευρωβουλευτές ζητούν από τις αρχές της Ισλαμικής Δημοκρατίας να διασφαλίσουν την άμεση και άνευ όρων απελευθέρωση όλων των διαδηλωτών που έχουν καταδικαστεί σε θάνατο και να καταδικάσουν το γεγονός ότι οι ποινικές διαδικασίες και η θανατική ποινή έχουν εργαλειοποιηθεί από το καθεστώς για να εξαλείψουν τους διαφωνούντες και να τιμωρήσουν τους ανθρώπους για την άσκηση των βασικών δικαιωμάτων τους. Οι υπεύθυνοι για τη δολοφονία εκατοντάδων διαδηλωτών πρέπει να προσαχθούν στη δικαιοσύνη, λένε οι ευρωβουλευτές. 

Στρατιωτική βοήθεια στη Ρωσία και καταστολή κατά της ιρανικής διασποράς

Το ψήφισμα ζητεί την επέκταση των περιοριστικών μέτρων κατά του Ιράν, καθώς συνεχίζει να παρέχει μη επανδρωμένα αεροσκάφη και σχεδιάζει να παράσχει πυραύλους εδάφους-επιφανείας στη Ρωσία. 

Τέλος, οι ευρωβουλευτές εκφράζουν βαθιά ανησυχία για τη διαρθρωτική διεθνική καταστολή που ασκείται από τις αρχές της Ισλαμικής Δημοκρατίας, η οποία περιλαμβάνει κατασκοπεία και δολοφονίες, κατά της ιρανικής διασποράς που ζει στην ΕΕ. Καλούν την ΕΕ και τα κράτη μέλη να προστατεύσουν πιο σθεναρά τους πληγέντες από αυτή την καταστολή.

Related

What's hot? 1619227523097464372

Δημοσίευση σχολίου

Έχετε άποψη; Μοιραστείτε τη μαζί μας.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Σχόλια με υβριστικό και προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται.

emo-but-icon

Recent Posts Widget

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΑΡΘΡΟ ΜΑΝΩΛΗ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗ ΚΑΙ HERBERT DORFMANN

ΑΡΘΡΟ ΜΑΝΩΛΗ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗ ΚΑΙ HERBERT DORFMANN
"Ο πρωτογενής τομέας είναι η λύση, όχι το πρόβλημα"

FACEBOOK

TWITTER

item