Η ΕΟΚΕ στηλιτεύει την απουσία οικονομικής διάστασης στην ισότητα των φύλων από την ΕΕ

Η ΕΟΚΕ διεξήγαγε συζήτηση κατά τη σύνοδο ολομέλειας του Δεκεμβρίου σχετικά με τον ρόλο των οικονομικών και των δημόσιων πολιτικών ανάκαμψης ...


Η ΕΟΚΕ διεξήγαγε συζήτηση κατά τη σύνοδο ολομέλειας του Δεκεμβρίου σχετικά με τον ρόλο των οικονομικών και των δημόσιων πολιτικών ανάκαμψης στην προώθηση της ισότητας των φύλων και της οικονομικής χειραφέτησης των γυναικών στην ΕΕ. Η συζήτηση συνδεόταν με την έγκριση δύο γνωμοδοτήσεων: η μία αφορά την προσέγγιση της κατάρτισης του προϋπολογισμού και των επενδύσεων με βάση το φύλο και η άλλη το πώς τα κράτη μέλη μπορούν να βελτιώσουν τον τρόπο με τον οποίο τα άμεσα και έμμεσα μέτρα που προτείνονται στα οικεία σχέδια ανάκαμψης και ανθεκτικότητας (ΣΑΑ) επηρεάζουν την ισότητα των φύλων. 

Η ισότητα των φύλων απέχει ακόμη πολύ από το να καταστεί πραγματικότητα στην Ευρώπη, ιδίως όσον αφορά την οικονομική χειραφέτηση και την πρόσβαση σε επιχειρηματικά κεφάλαια και χρηματοδότηση. «Δεν έχουμε την πολυτέλεια να παραβλέψουμε το δυναμικό των γυναικών στη μεταπανδημική ανάκαμψη. Η ενσωμάτωση της διάστασης του φύλου πρέπει να γίνει πραγματικότητα στα εθνικά σχέδια ανάκαμψης, καθώς και στη μακροοικονομική πολιτική και την παγκόσμια ανάπτυξη», δήλωσε η Πρόεδρος της ΕΟΚΕ Christa Schweng κατά την έναρξη της συζήτησης. 

Η Μαρία Νικολοπούλου, εισηγήτρια της γνωμοδότησης της ΕΟΚΕ με θέμα «Επενδύσεις με βάση το φύλο στα εθνικά σχέδια ανάκαμψης και ανθεκτικότητας», πρόσθεσε: «Η ισότητα των φύλων δεν είναι μόνο γυναικείο ζήτημα, αλλά ωφελεί τους πάντες. Η συμμετοχή τόσο των γυναικών όσο και των ανδρών, καθώς και των οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών, είναι ζωτικής σημασίας για τον εντοπισμό των ζητημάτων που πρέπει να αντιμετωπιστούν μέσω του προϋπολογισμού».

Παράλληλα, η Ody Neisingh, εισηγήτρια της γνωμοδότησης της ΕΟΚΕ με θέμα «Επένδυση στη διάσταση του φύλου», υπογράμμισε: «Η οικονομική πτυχή της ισότητας των φύλων εξακολουθεί να παραβλέπεται στις πολιτικές της ΕΕ. Παρότι η επένδυση στη διάσταση του φύλου και η συνεκτίμηση της διάστασης του φύλου στον προϋπολογισμό κερδίζoυν συνεχώς έδαφος μεταξύ των πολιτικών ιθυνόντων, εξακολουθεί να απουσιάζει μια συστημική εστίαση». 

Τέλος, η Cinzia Del Rio, συνεισηγήτρια της γνωμοδότησης με θέμα τις επενδύσεις με βάση το φύλο, σχολίασε τα μέτρα με βάση το φύλο στα ΣΑΑ: «Θα πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στην εντατικοποίηση των άμεσων και έμμεσων μέτρων για την ισότητα των φύλων κατά την εφαρμογή των ΣΑΑ. Αυτό απαιτεί στοχευμένες δημόσιες πολιτικές, καθώς και σαφείς και βιώσιμους επενδυτικούς διαύλους με μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο σχεδιασμό των πόρων».

Related

What's hot? 9109119906471994866

Δημοσίευση σχολίου

Έχετε άποψη; Μοιραστείτε τη μαζί μας.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Σχόλια με υβριστικό και προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται.

emo-but-icon

Recent Posts Widget

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΑΡΘΡΟ ΜΑΝΩΛΗ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗ ΚΑΙ HERBERT DORFMANN

ΑΡΘΡΟ ΜΑΝΩΛΗ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗ ΚΑΙ HERBERT DORFMANN
"Ο πρωτογενής τομέας είναι η λύση, όχι το πρόβλημα"

FACEBOOK

TWITTER

item