"Κάτω από τον ίδιο ουρανό, γύρω από την ίδια θάλασσα": Με επιτυχία πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια στο ΕΚ

Με μεγάλη συμμετοχή πραγματοποιήθηκαν στο Ευρωκοινοβούλιο στις Βρυξέλλες τα εγκαίνια της ομαδικής εικαστικής έκθεσης «Κάτω από τον ίδιο ουρα...


Με μεγάλη συμμετοχή πραγματοποιήθηκαν στο Ευρωκοινοβούλιο στις Βρυξέλλες τα εγκαίνια της ομαδικής εικαστικής έκθεσης «Κάτω από τον ίδιο ουρανό, γύρω από την ίδια θάλασσα» της καλλιτεχνικής ομάδας FireArt της Θεσσαλονίκης και του Πολιτιστικού Κέντρου Nâzım Hikmet της Κωνσταντινούπολης. Στην έκθεση, που διοργανώνουν οι ευρωβουλευτές του ΚΚΕ Κώστας Παπαδάκης και Λευτέρης Νικολάου-Αλαβάνος και θα διαρκέσει δύο εβδομάδες, παρουσιάζονται έργα (ζωγραφική, σχέδια, γλυπτά, φωτογραφία, videoart, performance) καλλιτεχνών από την Ελλάδα και την Τουρκία με θέμα τον πόλεμο και την ειρηνική συνύπαρξη των λαών, θεματική που αποκτά ιδιαίτερη σημασία σήμερα μετά το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία, αλλά και μπροστά "στην όξυνση των ανταγωνισμών των αστικών τάξεων Ελλάδας και Τουρκίας".

Την εκδήλωση άνοιξε ο ευρωβουλευτής του Κόμματος Λευτέρης Νικολάου-Αλαβάνος, ενώ παρευρέθηκαν ο ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ Γιώργος Γεωργίου και οι Iρλανδοί ανεξάρτητοι ευρωβουλευτές Clare Daly και Mick Wallace

Στη συνέχεια απηύθυνε χαιρετισμό ο ευρωβουλευτής του κόμματος, Κώστας Παπαδάκης, ο οποίος ευχαρίστησε τους καλλιτέχνες που συμμετείχαν και στην ομιλία του τόνισε μεταξύ άλλων: "Αυτή η έκθεση είναι πραγματικά ξεχωριστή και ελπιδοφόρα γιατί αναδεικνύει τη δύναμη που έχουν οι λαοί σαν το αποφασίσουν ακόμα και στις πιο δύσκολες συνθήκες όπως αυτές του ιμπεριαλιστικού πολέμου που ζούμε σήμερα... Μια έκθεση που έχει ως περιεχόμενό της όλα εκείνα τα στοιχεία που μονιάζουν τους λαούς, τη συνειδητοποίηση του ποιος είναι ο πραγματικός αντίπαλος τους και τα σχέδια του, την αλληλεγγύη, τη φιλία των λαών. Αντίστοιχα δείχνει με τεντωμένο το δάκτυλο ως ένοχο ένα σύστημα το καπιταλιστικό που υπηρετεί τους μεγάλους ομίλους, τα κέρδη και τους λυσσαλέους ανταγωνισμούς τους, τις ιμπεριαλιστικές ενώσεις όπως η ΕΕ και το ΝΑΤΟ τα ξεκαθαρίσματα των λογαριασμών τους που προϋποθέτουν οι λαοί να είναι αυτοί που πληρώνουν τελικά...Έχει ιδιαίτερη σημασία το ότι στέλνουμε από εδώ το ευρωκοινοβούλιο και την ΕΕ της διαφθοράς, των λόμπι, των ΜΚΟ ένα ισχυρό μήνυμα διεθνισμού των λαών της κοινής πάλης, ενάντια σε κυβερνήσεις, κεφάλαιο και τις ιμπεριαλιστικές ενώσεις τους. Ειδικά μάλιστα τη στιγμή που κλιμακώνεται η ιμπεριαλιστική σύγκρουση στην Ουκρανία και με νέο γύρο ευρωΝατοϊκών εξοπλισμών, την ώρα που διευρύνονται οι πολεμικές εστίες. Εδώ από το ευρωκοινοβούλιο που με τις αποφάσεις και τα πολεμοχαρή ψηφίσματά του “κάνει κι αυτό πόλεμο” ενάντια στους λαούς. Συμμετέχει ενεργά στην ιμπεριαλιστική σφαγή με πολεμικά παραληρήματα που στόχο έχουν να αξιοποιήσουν την καταδικαστέα εισβολή της καπιταλιστικής Ρωσίας για να ξεπλύνουν την ΕΕ, το ΝΑΤΟ και τις ΗΠΑ, να τους εμφανίσουν μάλιστα κι ως κατήγορους, ως δικαστές..

O ελληνικός κι ο τουρκικός μπορούν να αποδειχθούν πανίσχυρος και αποφασισμένος αντίπαλος ενάντια σε όσους τσακίζουν καθημερινά τις ζωές τους κι από τις δυο πλευρές των ακτών του Αιγαίου απειλώντας τους με τους πολεμικούς σχεδιασμούς τους. 

Η έκθεση αυτή αποτελεί ισχυρή δόση αντισωμάτων που ατσαλώνει την πίστη και τη βεβαιότητα ότι το σύστημα των πολέμων, της εκμετάλλευσης, της προσφυγιάς, της θυσίας της ανθρώπινης ζωής για τα κέρδη των μονοπωλιακών ομίλων δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να είναι το μέλλον των λαών. Γιατί, σε Ελλάδα και Τουρκία είναι ίδιος ο εχθρός μας: Είναι το καπιταλιστικό σύστημα, οι αστικές κυβερνήσεις, οι ιμπεριαλιστικές ενώσεις. Και σήμερα είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι που μπορούμε να το τεκμηριώσουμε με ένα μοναδικό τρόπο, με τη δύναμη της τέχνης με την ορμή ενός σπουδαίου καλλιτεχνικού συνόλου που ενώθηκε «κάτω από τον ίδιο ουρανό γύρω από την ίδια θάλασσα»." 

Στη συνέχεια μεταδόθηκε μήνυμα που απέστειλε ο Ulaş Özer, εκπρόσωπος του Πολιτιστικού Κέντρου Nazım Hikmet, μέλος του Κεντρικού Συμβουλίου του ΚΚ Τουρκίας - ΤΚΡ, ο οποίος υπογράμμισε την επιτυχία που είχε η έκθεση στο πρόσφατο «ταξίδι της» στην Κωνσταντινούπολη, ενώ τόνισε ότι ο ελληνικός και ο τούρκικος λαός είχαν πάντα την ίδια κουλτούρα. Πρόσθεσε ότι δεν έχουν τίποτε να χωρίσουν οι εργάτες από τις δυο χώρες και εάν το αποφασίσουν ενωμένοι μπορούν να συγκρουστούν με τον πραγματικό κοινό αντίπαλό τους, το εκμεταλλευτικό σύστημα. Σημείωσε την αξία της αλληλεγγύης αλλά και την ευθύνη των καλλιτεχνών να βρεθούν στο πλευρό της εργατικής τάξης σε αυτόν τον ιστορικής σημασίας αγώνα της και στις δυο χώρες. 

Στο τέλος το λόγο πήρε η Χρύσα Κοφίνα, εικαστικός εκπρόσωπος της Ομάδας Fire Art, που ανέφερε: "Αυτό που ζητάμε είναι να κάνουμε τέχνη που θα βοηθάει τον άνθρωπο να βελτιώσει τη ζωή του, δηλαδή να τον προβληματίσουμε πάνω σ’ αυτά που συμβαίνουν, να καταδείξουμε τα κακώς κείμενα, να το βοηθήσουμε να σκεφτεί πάνω στις αιτίες και, ιδανικά, να πάρει αφορμή από όλη αυτή την αναζήτηση και να αποφασίσει να δράσει για να κάνει αυτόν τον κόσμο καλύτερο. Θεωρούμε ότι οι καλλιτέχνες έχουν αυτό το τεράστιο χρέος απέναντι στην κοινωνία και σ’ αυτή τη βάση καλούμε κι όλους τους υπόλοιπους καλλιτέχνες, όποια μορφή τέχνης κι αν υπηρετούν, να συσπειρωθούν και να παλέψουν μαζί μας γι’ αυτό τον σκοπό. Μέσα από την έκθεση επιδιώκουμε να αναδείξουμε τον κοινωνικό χαρακτήρα της τέχνης που έχει τη δύναμη να κινητοποιήσει το λαό. 

Το θέμα του πολέμου δεν ήταν δυνατόν να μας αφήσει ασυγκίνητους, με δεδομένο ότι πολύ κοντά μας εξελίσσεται ο πόλεμος της Ρωσίας με την Ουκρανία, αλλά και ότι από πολύ καιρό υπάρχει μεγάλη ένταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Σκεφτήκαμε λοιπόν ότι οι γείτονές μας, οι Τούρκοι καλλιτέχνες, θα ήταν ο καλύτερος συνεργάτης για να κάνουμε μια κοινή έκθεση και εκδήλωση που να αφορά τον πόλεμο κι έτσι ήρθαμε σε επαφή με το Κέντρο Πολιτισμού Ναζίμ Χικμέτ. Μέσα από συζητήσεις προέκυψε ένα κοινό κείμενο πάνω στο θέμα του πολέμου και ξεκίνησε η δουλειά. Κι εδώ ο στόχος ήταν να προβληματίσουμε πάνω στις αιτίες των πολέμων, που είναι πάντα ίδιες, κρύβονται από πίσω το μοίρασμα των αγορών, των αγωγών της ενέργειας, η εξυπηρέτηση οικονομικών και πολιτικών συμφερόντων. Μέσα από τα έργα μας προσπαθούμε να προβληματίσουμε πάνω σε αυτό, να αναδείξουμε τις συνέπειες των πολέμων, να δείξουμε πως οι λαοί μας από τις ίδιες αιτίες υποφέρουν, με τον ίδιο τρόπο ζούνε. Και να καλέσουμε το κοινό να αποφασίσει τι θα πρέπει να γίνει στη συνέχεια."

Στη συνέχεια παρουσιάστηκε η διαδραστική performance "Το κουτί", με θέμα τα αδιέξοδα του καπιταλισμού, ενώ ακολούθησε ξενάγηση στα έργα που εκτίθενται. 

Η έκθεση θα είναι ανοιχτή για το κοινό από τις 23/01/2023 έως 03/02/2023. 

Στην έκθεση συμμετέχουν οι καλλιτέχνες: Χαρά Αμοιρίδου, Safiye Başar, Seda Boy, Νίκος Γαλαζούδης, Ευγένιος Γκάλκιν, Εμπρού Γιουσούφ, Fotokolekt, Διονύσης Καλαμαράς, Αναστασία Καλτσή, Levent Karaoğlu, Γιώργος Κιτσούκης, Ömer Koçağ, Ανδριάννα Κουμεντάκου, Χρύσα Κοφίνα, Νεφέλη Κυριάκου, Αναστασία Μέγα, Ευπραξία Μπαντάζου, Δέσποινα Shekine Nainti, Αρχοντία Παπαγεωργίου, Γιάννης Πρώιος, Χαράλαμπος Τουμπέκης, Μάρκος Τραϊτοράκης, Νάσος Χαλκίδης 

"Το κουτί"

Performer: Γιάννης Πρώιος
Ιδέα και καλλιτεχνική επιμέλεια: "FireArt" 
Απαγγελία: Θωμάς Κοροβίνης 
Εκφώνηση: Αριστοτέλης Μαυρόπουλος 
Μουσική: Κωνσταντίνος Κοφίνας 
Τύμπανα: Γιώργος Μπαλτάς 
Βιολί: Alex Kiou

Related

What's hot? 5459048089801771572

Δημοσίευση σχολίου

Έχετε άποψη; Μοιραστείτε τη μαζί μας.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Σχόλια με υβριστικό και προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται.

emo-but-icon

Recent Posts Widget

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΑΡΘΡΟ CHRISTIAN MOOS

ΑΡΘΡΟ CHRISTIAN MOOS
"Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αποσύρει τη δέσμη μέτρων για την προάσπιση της δημοκρατίας"

FACEBOOK

TWITTER

item