Το ΕΚ υπερψήφισε την επικαιροποίηση των κανόνων άρσης ασυλίας

Οι ευρωβουλευτές ψήφισαν την τροποποίηση των κανόνων του ΕΚ προκειμένου να καταστεί δυνατή η ανακοίνωση αιτημάτων του Ευρωπαίου Γενικού Εισα...


Οι ευρωβουλευτές ψήφισαν την τροποποίηση των κανόνων του ΕΚ προκειμένου να καταστεί δυνατή η ανακοίνωση αιτημάτων του Ευρωπαίου Γενικού Εισαγγελέα στην ολομέλεια. 

Τονίζεται ότι η αποστολή της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας είναι η καταπολέμηση της απάτης εις βάρος των οικονομικών της ΕΕ και έχει την αρμοδιότητα να ερευνά και να διώκει εγκλήματα εις βάρος των οικονομικών συμφερόντων της Ένωσης. Ο εσωτερικός κανονισμός του Κοινοβουλίου έπρεπε να τροποποιηθεί προκειμένου να ευθυγραμμιστεί με το νομικό πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας, το οποίο προβλέπει ότι ο Ευρωπαίος Γενικός Εισαγγελέας μπορεί να υποβάλλει αιτήματα για την άρση της ασυλίας προσώπων που προστατεύονται κατ’ αυτόν τον τρόπο βάσει ευρωπαϊκού δικαίου, εφόσον το χρειάζονται οι σχετικές έρευνες. 

Οι επικαιροποιημένοι κανόνες εγκρίθηκαν με 610 ψήφους υπέρ, 26 ψήφους κατά και 9 αποχές.

Διαδικασία άρσης ασυλίας

Όπως προβλέπεται στον Κανονισμό του Κοινοβουλίου (άρθρο 6 και άρθρο 9), το αίτημα άρσης της ασυλίας ενός ευρωβουλευτή ανακοινώνεται από τον Πρόεδρο του ΕΚ στην ολομέλεια και στη συνέχεια παραπέμπεται στην επιτροπή Νομικών Θεμάτων (JURI). Πριν εγκρίνει τη σύστασή της προς το σύνολο του Κοινοβουλίου να εγκρίνει ή να απορρίψει το αίτημα, η επιτροπή μπορεί να ζητήσει κάθε πληροφορία που κρίνει αναγκαία και ο ενδιαφερόμενος ευρωβουλευτής έχει τη δυνατότητα να παραστεί σε ακρόαση. Μετά την έγκριση μιας σύστασης από την επιτροπή, πραγματοποιείται ψηφοφορία στην ολομέλεια κατά την επόμενη σύνοδό της, με απλή πλειοψηφία. Στη συνέχεια, η απόφαση κοινοποιείται στον ενδιαφερόμενο ευρωβουλευτή καθώς και στην αιτούσα αρχή. 

Οι νέοι κανόνες θα τεθούν σε ισχύ αύριο, Τετάρτη 18 Ιανουαρίου 2023. Η πρόεδρος αναμένεται να ανακοινώσει την έναρξη της διαδικασίας στην ολομέλεια του Στρασβούργου αυτή την εβδομάδα. 

Υπενθυμίζεται ότι τον Δεκέμβριο του 2022, η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία ζήτησε την άρση της ασυλίας δύο ευρωβουλευτών λόγω εικαζόμενης απάτης εις βάρος του προϋπολογισμού της ΕΕ. Το αίτημα αυτό σχετίζεται με τη διαχείριση της κοινοβουλευτικής τους αποζημίωσης και την αμοιβή των διαπιστευμένων κοινοβουλευτικών βοηθών τους.

Related

What's hot? 8889086621839302887

Δημοσίευση σχολίου

Έχετε άποψη; Μοιραστείτε τη μαζί μας.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Σχόλια με υβριστικό και προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται.

emo-but-icon

Recent Posts Widget

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΑΡΘΡΟ ΜΑΝΩΛΗ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗ ΚΑΙ HERBERT DORFMANN

ΑΡΘΡΟ ΜΑΝΩΛΗ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗ ΚΑΙ HERBERT DORFMANN
"Ο πρωτογενής τομέας είναι η λύση, όχι το πρόβλημα"

FACEBOOK

TWITTER

item