Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Πολιτών για την προστασία των θεμελιωδών δικαιωμάτων στα σύνορα της ΕΕ
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε να καταχωρίσει Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Πολιτών (ΕΠΠ) με τίτλο «Άρθρο 4: να μπει τέλος στα βασανιστήρια και την ...
http://www.thecolumnist.gr/2023/01/blog-post_45.html
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε να καταχωρίσει Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Πολιτών (ΕΠΠ) με τίτλο «Άρθρο 4: να μπει τέλος στα βασανιστήρια και την απάνθρωπη μεταχείριση στα σύνορα της Ευρώπης».
Η πρωτοβουλία αυτή ζητά ένα πλαίσιο το οποίο θα διασφαλίζει τη συμμόρφωση με την απαγόρευση της βίας και της απάνθρωπης και εξευτελιστικής μεταχείρισης, απαγόρευση που κατοχυρώνεται στο άρθρο 4 του Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων σε σχέση με τις πολιτικές της ΕΕ για τους ελέγχους στα σύνορα, το άσυλο και τη μετανάστευση.
Η απόφαση καταχώρισης είναι νομικής φύσης και δεν προδικάζει τα τελικά νομικά και πολιτικά συμπεράσματα της Επιτροπής σχετικά με την εν λόγω πρωτοβουλία και τις τυχόν ενέργειες στις οποίες προτίθεται να προβεί σε περίπτωση που η πρωτοβουλία συγκεντρώσει την αναγκαία στήριξη.
Δεδομένου ότι η εν λόγω Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Πολιτών πληροί τις τυπικές προϋποθέσεις, η Επιτροπή κρίνει ότι είναι παραδεκτή από νομική άποψη. Η Επιτροπή δεν έχει εξετάσει την ουσία της πρότασης κατά το παρόν στάδιο.
Η καταχώριση δεν συνεπάγεται ότι η Επιτροπή επιβεβαιώνει με κάποιο τρόπο την πραγματολογική ορθότητα του περιεχομένου της πρωτοβουλίας, η οποία αποτελεί αποκλειστική ευθύνη της ομάδας των διοργανωτριών και διοργανωτών της πρωτοβουλίας. Το περιεχόμενο της πρωτοβουλίας εκφράζει μόνον τις απόψεις της ομάδας των διοργανωτών και διοργανωτριών και δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να θεωρηθεί ότι αποτυπώνει τις απόψεις της Επιτροπής.
Μετά την καταχώριση, οι διοργανώτριες και οι διοργανωτές έχουν προθεσμία έξι μηνών για να ξεκινήσουν τη συλλογή υπογραφών. Αν μια Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Πολιτών συγκεντρώσει σε διάστημα ενός έτους ένα εκατομμύριο δηλώσεις υποστήριξης από τουλάχιστον επτά διαφορετικά κράτη μέλη, η Επιτροπή υποχρεούται να λάβει θέση. Η Επιτροπή μπορεί να αποφασίσει είτε να δώσει συνέχεια στο αίτημα είτε όχι και θα πρέπει να αιτιολογήσει το σκεπτικό της.