Το Κοινοβούλιο πιέζει για αυστηρότερους κανόνες στις μεταφορές αποβλήτων

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε τη διαπραγματευτική του θέση για τις συνομιλίες με τα κράτη μέλη σχετικά με τη νέα νομοθεσία για την αναθε...


Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε τη διαπραγματευτική του θέση για τις συνομιλίες με τα κράτη μέλη σχετικά με τη νέα νομοθεσία για την αναθεώρηση διαδικασιών και μέτρων ελέγχου για τις μεταφορές αποβλήτων. 

Η αναθεωρημένη νομοθεσία θα πρέπει να βελτιώσει την προστασία του περιβάλλοντος και της ανθρώπινης υγείας, αξιοποιώντας παράλληλα πλήρως τις ευκαιρίες για την επίτευξη των στόχων της ΕΕ για μια κυκλική οικονομία μηδενικής ρύπανσης. 

Σύμφωνα με το κείμενο που εγκρίθηκε, το Κοινοβούλιο θα επιδιώξει την ρητή απαγόρευση των μεταφορών όλων των αποβλήτων που προορίζονται για απόρριψη εντός ΕΕ, εξαιρώντας περιορισμένες και δεόντως αιτιολογημένες περιπτώσεις. Θέλει να απαγορευτούν επίσης οι εξαγωγές επικίνδυνων αποβλήτων από την ΕΕ σε χώρες που δεν είναι μέλη του ΟΟΣΑ. 

Η εξαγωγή μη επικίνδυνων αποβλήτων προς αξιοποίηση θα επιτρέπεται μόνο προς εκείνες τις χώρες εκτός ΟΟΣΑ που συναινούν και αποδεικνύουν την ικανότητά τους να επεξεργάζονται τα εν λόγω απόβλητα με βιώσιμο τρόπο. Οι ευρωβουλευτές επιθυμούν επίσης να απαγορεύσουν την εξαγωγή πλαστικών αποβλήτων σε χώρες εκτός ΟΟΣΑ και να καταργήσουν σταδιακά τις εξαγωγές τους στις χώρες του ΟΟΣΑ εντός τεσσάρων ετών. 

Το Κοινοβούλιο ζητά τη δημιουργία ενός «ενωσιακού μηχανισμού στόχευσης με βάση τον κίνδυνο», ο οποίος θα καθοδηγεί τις χώρες της ΕΕ που διενεργούν ελέγχους για την πρόληψη και τον εντοπισμό παράνομων μεταφορών αποβλήτων.

Related

What's hot? 2615716802795421872

Δημοσίευση σχολίου

Έχετε άποψη; Μοιραστείτε τη μαζί μας.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Σχόλια με υβριστικό και προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται.

emo-but-icon

Recent Posts Widget

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΑΡΘΡΟ ΜΑΝΩΛΗ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗ ΚΑΙ HERBERT DORFMANN

ΑΡΘΡΟ ΜΑΝΩΛΗ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗ ΚΑΙ HERBERT DORFMANN
"Ο πρωτογενής τομέας είναι η λύση, όχι το πρόβλημα"

FACEBOOK

TWITTER

item