Η ΕΕ κινητοποιεί επιπλέον βοήθεια έκτακτης ανάγκης για τη Συρία και την Τουρκία

Μετά τον καταστροφικό σεισμό που έπληξε τη Συρία και την Τουρκία την περασμένη εβδομάδα, η ΕΕ συνεχίζει να εργάζεται σε όλα τα μέτωπα για τη...


Μετά τον καταστροφικό σεισμό που έπληξε τη Συρία και την Τουρκία την περασμένη εβδομάδα, η ΕΕ συνεχίζει να εργάζεται σε όλα τα μέτωπα για την αποστολή επείγουσας βοήθειας στις δύο χώρες. 

Όσον αφορά στη Συρία, η Ευρωπαϊκή Ικανότητα Ανθρωπιστικής Αντίδρασης παρέχει άμεση στήριξη στα άτομα που επλήγησαν από τον σεισμό. Τα αποθέματα της ΕΕ στην Ιταλία και το Ντουμπάι έχουν κινητοποιηθεί για την παροχή εφοδίων έκτακτης ανάγκης, όπως χειμερινές σκηνές, θερμαντικά σώματα, κουβέρτες, νερό, είδη αποχέτευσης και υγιεινής και συσκευές κουζίνας. Η βοήθεια θα διανεμηθεί τόσο σε περιοχές που τελούν υπό τον έλεγχο της κυβέρνησης μαζί με τη Διεθνή Ομοσπονδία Εταιρειών του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου (IFRC), όσο και σε περιοχές που δεν τελούν υπό τον έλεγχο της κυβέρνησης στη βορειοδυτική Συρία, σε συνεργασία με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης.

Επιπλέον, η Επιτροπή εξετάζει κατά πόσον είναι δυνατή μια προσέγγιση στο πλαίσιο της «Ομάδας Ευρώπη», σε συνεργασία με τα κράτη μέλη για την αποστολή εξοπλισμού στέγασης από τα αποθέματά τους. Επιπλέον, μέσω του Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας της ΕΕ (ΜΠΠΕ), 10 ευρωπαϊκές χώρες (Αυστρία, Βουλγαρία, Κύπρος, Φινλανδία, Γερμανία, Ελλάδα, Ιταλία, Ρουμανία, Σλοβενία και Νορβηγία) έχουν προσφέρει χιλιάδες σκηνές, κουβέρτες, υπνόσακους, στρώματα, κλίνες, γεννήτριες, σώματα θέρμανσης, φάρμακα, είδη διατροφής, χειμερινά ενδύματα, μάσκες κ.λπ. στον συριακό λαό. Δύο αξιωματικοί σύνδεσμοι του Κέντρου Συντονισμού Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών θα τοποθετηθούν σήμερα στη Βηρυτό για να στηρίξουν τον συντονισμό της εισερχόμενης βοήθειας της ΕΕ προς τη Συρία. Τα παραπάνω έρχονται να προστεθούν σε αρχική ανθρωπιστική βοήθεια αξίας 3,5 εκατ. ευρώ για την κάλυψη των πλέον επειγουσών αναγκών, όπως μετρητά για στέγαση και μη εδώδιμα είδη, υπηρεσίες ύδρευσης, αποχέτευση, υγειονομικής περίθαλψης και επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης.

Αναφορικά με την Τουρκία, όπως υπογράμμισε η Πρόεδρος φον ντερ Λάιεν στην τηλεφωνική συνομιλία της με τον Τούρκο Πρόεδρο Ερντογάν, η Επιτροπή θα κινητοποιήσει πρόσθετη στήριξη και θα ανταποκριθεί στο αίτημα της Τουρκίας για βοήθεια. Ήδη 21 κράτη μέλη της ΕΕ και τρία συμμετέχοντα στον ΜΠΠΕ κράτη έχουν προσφέρει συνολικά 38 ομάδες —Αυστρία, Βέλγιο, Βουλγαρία, Κροατία, Κύπρος, Τσεχία, Εσθονία, Γαλλία, Γερμανία, Ελλάδα, Ουγγαρία, Ιταλία, Λιθουανία, Μάλτα, Κάτω Χώρες, Πολωνία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Σλοβακία, Σλοβενία και Ισπανία, καθώς και Αλβανία, Μαυροβούνιο και Σερβία. Συνολικά, 1.652 διασώστες και 105 σκύλοι αναζήτησης έχουν προσφερθεί από ευρωπαϊκές χώρες. 

Η Κομισιόν διοχετεύει επίσης βοήθεια από 12 κράτη μέλη της ΕΕ για είδη στέγασης έκτακτης ανάγκης και παρέχει μονάδες προσωρινής στέγασης από το απόθεμα rescEU που φιλοξενείται στη Σουηδία, καθώς και χιλιάδες σκηνές που φιλοξενούνται στη Ρουμανία και πρόκειται να αποσταλούν στην Τουρκία.

Related

What's hot? 8489544371723548945

Δημοσίευση σχολίου

Έχετε άποψη; Μοιραστείτε τη μαζί μας.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Σχόλια με υβριστικό και προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται.

emo-but-icon

Recent Posts Widget

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΑΡΘΡΟ CHRISTIAN MOOS

ΑΡΘΡΟ CHRISTIAN MOOS
"Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αποσύρει τη δέσμη μέτρων για την προάσπιση της δημοκρατίας"

FACEBOOK

TWITTER

item