Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας: ευκαιρία οι κοινωνίες να κάνουν περισσότερα

Σε τελετή για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας στο Στρασβούργο, η βραβευμένη με Νόμπελ Ειρήνης Shirin Ebadi και η αστροναύτης S amantha Cri...


Σε τελετή για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας στο Στρασβούργο, η βραβευμένη με Νόμπελ Ειρήνης Shirin Ebadi και η αστροναύτης Samantha Cristoforetti απηύθυναν ομιλίες στους ευρωβουλευτές.

Οι ομιλητές εκ μέρους των πολιτικών ομάδων απέτιναν φόρο τιμής στις ηρωίδες που αποτελούν πηγή έμπνευσης για τα νέα κορίτσια: στις εργαζόμενες μητέρες που φροντίζουν τις οικογένειές τους, σε εκείνες που πλήττονται από την έμφυλη βία, στις πρόσφυγες που ξεφεύγουν από τον πόλεμο, στις μαθήτριες που κινδυνεύουν και στις γυναίκες που βοηθούν άλλες γυναίκες να αγωνιστούν για το δικαίωμά τους σε ασφαλείς αμβλώσεις. Μιλώντας για την υπόθεση της ακτιβίστριας Justyna Wydrzynska, η οποία καταδικάστηκε σε οκτώ μήνες κοινωνικής υπηρεσίας στην Πολωνία χθες επειδή βοήθησε μια γυναίκα να αποκτήσει πρόσβαση σε υπηρεσίες άμβλωσης, ορισμένοι ευρωβουλευτές ζήτησαν να προστεθεί το δικαίωμα στην άμβλωση στον Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ. Τόνισαν εκ νέου ότι οι γυναίκες εκτός Ευρώπης που χρειάζονται την αλληλεγγύη μας δεν πρέπει να λησμονούνται. 

Η πρόεδρος Metsola δήλωσε ότι η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας δεν είναι μόνο μια στιγμή για να αναγνωρίσουμε τα επιτεύγματα των γυναικών και των κοριτσιών σε όλο τον κόσμο. Θα πρέπει επίσης να αποτελεί κάλεσμα για δράση για την ενίσχυση της ισότητας των φύλων σε όλους τους τομείς της κοινωνίας μας. Υπογραμμίζοντας ότι αποτελεί ευκαιρία για τις κοινωνίες να τα πάνε καλύτερα, η πρόεδρος του ΕΚ δήλωσε: «Είναι πλέον καιρός η Ευρωπαϊκή Ένωση να δώσει το παράδειγμα, θέτοντας πρότυπα για την ποινικοποίηση της βίας κατά των γυναικών, βελτιώνοντας την πρόσβαση στη δικαιοσύνη και επικυρώνοντας τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης πριν από το τέλος της τρέχουσας κοινοβουλευτικής περιόδου.»

Η πρόεδρος της Επιτροπής Ursula von der Leyen επαίνεσε όλες τις θαρραλέες Ιρανές που αγωνίζονται για την «ελευθερία τους να δείχνουν τα μαλλιά τους ή να τα καλύπτουν, να σπουδάζουν, να εργάζονται, να αγαπούν χωρίς να ζητούν την άδεια κανενός» και εμπνέουν γυναίκες σε όλο τον κόσμο. Τόνισε τον τεράστιο όγκο της δουλειάς που χρειάζεται για την προστασία των γυναικών και δεσμεύτηκε να κάνει πραγματικότητα την πρώτη νομοθεσία της ΕΕ για την καταπολέμηση της έμφυλης βίας. Ευχαρίστησε όλες τις γυναίκες-πρότυπα, οι οποίες δείχνουν στα νεαρά αγόρια και κορίτσια ότι μπορούν να είναι ό,τι θέλουν και κατέληξε: «Ήρθε η ώρα για έναν κόσμο ισότητας και δίκαιων ευκαιριών, όχι μόνο για τα κορίτσια αλλά για όλους μας».

Στην ομιλία της, η αστροναύτης και διοικήτρια του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού Samantha Cristoforetti τόνισε ότι το διάστημα είναι ένα απαραίτητο στοιχείο της καθημερινότητάς μας, καθώς χρησιμοποιείται για βασικές υπηρεσίες όπως η περιβαλλοντική παρακολούθηση, η αντιμετώπιση καταστροφών και οι οικονομικές συναλλαγές. Σημείωσε ότι ήταν η πρώτη Ευρωπαία διοικήτρια του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού «αλλά σίγουρα όχι η τελευταία», επισημαίνοντας ότι πέρυσι ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος επέλεξε μια νέα σειρά αστροναυτών (επαγγελματίες καριέρας αλλά και εφέδρους), εκ των οποίων πάνω από τους μισούς είναι γυναίκες. Η δυνατότητά μας να στέλνουμε ανθρώπους στο διάστημα χτίζει την εμπιστοσύνη ότι μπορούμε να αντιμετωπίσουμε δύσκολες προκλήσεις. «Αν μπορούμε να στείλουμε ανθρώπους στο διάστημα, δεν υπάρχει τίποτα που να μην μπορούμε να κάνουμε, σωστά;» είπε. «Ας έχουμε αυτού του είδους τη φιλοδοξία και στην Ευρώπη. Έχω πετάξει στο διάστημα δύο φορές, με ρωσικά και αμερικανικά σκάφη, και ονειρεύομαι μια μέρα να δω αστροναύτες να πετούν στο διάστημα σε ευρωπαϊκό σκάφος.»

Η Δρ Shirin Ebadi απηύθυνε έκκληση στους ευρωβουλευτές να μην γυρίσουν την πλάτη τους στις διαδηλώσεις στο Ιράν, που πυροδοτήθηκαν από τη δολοφονία της νεαρής Mahsa Amini, στις οποίες σύμφωνα με πληροφορίες πάνω από 550 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους και περισσότεροι από 20.000 έχουν συλληφθεί. Περιέγραψε τη δεινή κατάσταση των φυλακισμένων δημοσιογράφων, δικηγόρων, συγγραφέων, καλλιτεχνών, ξένων ακτιβιστών και νεαρών κοριτσιών, καθώς και την απουσία ενός λειτουργικού και ανεξάρτητου συστήματος δικαιοσύνης. Επανέλαβε τα αιτήματα των διαδηλωτών για αλλαγή καθεστώτος με το σύνθημα «γυναίκα, ζωή, ελευθερία». Καλώντας τις δημοκρατίες να μην αδιαφορήσουν για τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα, ζήτησε να χαρακτηριστούν οι Φρουροί της Ισλαμικής Επανάστασης τρομοκρατική οργάνωση. Παράλληλα, διαβεβαίωσε τους Ευρωπαίους ότι αν η δημοκρατία κερδίσει στο Ιράν, όχι μόνο θα μειωθεί ο αριθμός των προσφύγων, αλλά και οι Ιρανοί θα μπορέσουν να ανοικοδομήσουν τη χώρα τους, φέρνοντας την ειρήνη και την ηρεμία στην περιοχή.

Related

What's hot? 6556900486401268869

Δημοσίευση σχολίου

Έχετε άποψη; Μοιραστείτε τη μαζί μας.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Σχόλια με υβριστικό και προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται.

emo-but-icon

Recent Posts Widget

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΑΡΘΡΟ ΜΑΝΩΛΗ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗ ΚΑΙ HERBERT DORFMANN

ΑΡΘΡΟ ΜΑΝΩΛΗ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗ ΚΑΙ HERBERT DORFMANN
"Ο πρωτογενής τομέας είναι η λύση, όχι το πρόβλημα"

FACEBOOK

TWITTER

item