Αυλαία για την ανοικτή δημόσια διαβούλευση σχετικά με τον Μηχανισμό Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας

Χθες, η Επιτροπή ξεκίνησε ανοικτή δημόσια διαβούλευση για να συγκεντρώσει απόψεις σχετικά με τον Μηχανισμό Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΜΑΑ...


Χθες, η Επιτροπή ξεκίνησε ανοικτή δημόσια διαβούλευση για να συγκεντρώσει απόψεις σχετικά με τον Μηχανισμό Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΜΑΑ), το βασικό μέσο στο επίκεντρο του σχεδίου ανάκαμψης NextGenerationEU, ύψους 800 δισ. ευρώ. 

Ο ΜΑΑ θεσπίστηκε τον Φεβρουάριο του 2021, στο πλαίσιο της κρίσης του κορωνοϊού, για τη στήριξη της οικονομικής και κοινωνικής ανάκαμψης των κρατών μελών. Αποτέλεσε μια ζωτικής σημασίας απάντηση στην οικονομική ύφεση, την οποία προκάλεσε η πανδημία, μέσω της υλοποίησης μεταρρυθμίσεων και επενδύσεων, της επιτάχυνσης της πράσινης και της ψηφιακής μετάβασης και της αύξησης της συνολικής ανθεκτικότητας της Ένωσης. Ο ΜΑΑ παραμένει επίσης στο επίκεντρο των προσπαθειών μας να εκπληρώσουμε τις προτεραιότητες που συνδέονται με την ενεργειακή ασφάλεια της ΕΕ, τη βιομηχανική ανταγωνιστικότητα και τη βιομηχανική μετάβαση σε μια οικονομία μηδενικού ισοζυγίου.

Από τότε που δημιουργήθηκε, πριν από δύο χρόνια, ο ΜΑΑ έχει μετασχηματίσει τις οικονομίες των κρατών μελών, για παράδειγμα προωθώντας μεταρρυθμίσεις των συστημάτων αστικής και ποινικής δικαιοσύνης στην Ιταλία και της αγοράς εργασίας στην Ισπανία, βελτιώνοντας την κοινωνική κατοικία στη Λετονία, προωθώντας τις επενδύσεις σε υπεράκτιες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στην Ελλάδα και προάγοντας την ψηφιοποίηση των σχολείων και των επιχειρήσεων στην Πορτογαλία. Αυτός ο χειροπιαστός, θετικός αντίκτυπος αναγνωρίζεται από τους πολίτες και τους ενδιαφερόμενους φορείς. Το Ευρωβαρόμετρο που δημοσιεύτηκε τον Ιανουάριο του 2023 κατέδειξε ότι ο ΜΑΑ ανταποκρίνεται στις προσδοκίες και τις ανάγκες των πολιτών. 

Η υλοποίηση του ΜΑΑ βρίσκεται πλέον σε πλήρη εξέλιξη την οποία μπορείτε να παρακολουθείτε στον πίνακα αποτελεσμάτων για την ανάκαμψη και την ανθεκτικότητα. Μέχρι στιγμής, η Επιτροπή έχει εκταμιεύσει πάνω από 144 δισ. ευρώ στο πλαίσιο του Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Αναμένονται ακόμη περισσότερες εκταμιεύσεις καθώς εισερχόμαστε στο δεύτερο ήμισυ της περιόδου εφαρμογής του Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. 

Η Επιτροπή διενεργεί τώρα την ενδιάμεση αξιολόγηση ώστε να κάνει έναν απολογισμό των αντληθέντων μέχρι στιγμής διδαγμάτων, σύμφωνα και με τις νομικές απαιτήσεις του κανονισμού ΜΑΑ. Μεταξύ άλλων, θα αξιολογήσει το πώς λειτουργεί ο ΜΑΑ στην πράξη, σε ποιον βαθμό έχουν επιτευχθεί οι στόχοι του μέχρι σήμερα και πόσο αποδοτικά δαπανήθηκαν τα κονδύλια που εκταμιεύθηκαν. Τα πορίσματα της διαβούλευσης θα αναλυθούν και θα συνοψιστούν σε μια έκθεση, ώστε να αξιοποιηθούν για την ενδιάμεση έκθεση αξιολόγησης που αναμένεται τον Φεβρουάριο του 2024.

Οι πολίτες, οι κοινωνικοί εταίροι και άλλα ενδιαφερόμενα μέρη μπορούν να υποβάλουν τις παρατηρήσεις τους στη διαδικτυακή πύλη «Πείτε την άποψή σας». Το ερωτηματολόγιο είναι διαθέσιμο σε όλες τις γλώσσες της ΕΕ και θα παραμείνει ανοικτό για 12 εβδομάδες. Θα συμπληρωθεί με μια σειρά στοχευμένων διαβουλεύσεων που θα απευθύνονται σε συγκεκριμένες κατηγορίες ενδιαφερόμενων φορέων καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.

Related

What's hot? 4533692183883452691

Δημοσίευση σχολίου

Έχετε άποψη; Μοιραστείτε τη μαζί μας.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Σχόλια με υβριστικό και προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται.

emo-but-icon

Recent Posts Widget

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΑΡΘΡΟ CHRISTIAN MOOS

ΑΡΘΡΟ CHRISTIAN MOOS
"Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αποσύρει τη δέσμη μέτρων για την προάσπιση της δημοκρατίας"

FACEBOOK

TWITTER

item