Κονδύλια ύψους 18 δισ. ευρώ από Κομισιόν και ΕΤΕπ για "πράσινες" επενδύσεις

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων ανακοίνωσαν χρηματοδότηση ύψους 18 δισ. ευρώ στο πλαίσιο της Global Gateway , της επ...


Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων ανακοίνωσαν χρηματοδότηση ύψους 18 δισ. ευρώ στο πλαίσιο της Global Gateway, της επενδυτικής στρατηγικής της Ευρώπης για τις χώρες εταίρους. Με τον τρόπο αυτό θα ενισχυθούν οι επενδύσεις σε τομείς προτεραιότητας της Global Gateway — δράση για το κλίμα, καθαρή ενέργεια και συνδεσιμότητα — στις χώρες εταίρους της Ευρώπης σε ολόκληρο τον κόσμο. Ειδικότερα, στόχος των έργων αυτών θα είναι να συμβάλουν στην κάλυψη του κενού χρηματοδότησης για το κλίμα σε παγκόσμιο επίπεδο και να στηρίξουν την πρόληψη, την προσαρμογή και τον μετριασμό. 

Μιλώντας από τη Σύνοδο του Global Citizen NOW στη Νέα Υόρκη, η πρόεδρος κ. φον ντερ Λάιεν δήλωσε: «Η Ευρώπη είναι ήδη ο κορυφαίος χορηγός χρηματοδότησης για το κλίμα και επίσημης αναπτυξιακής βοήθειας παγκοσμίως. Πρέπει όμως να γίνουν περισσότερα για καλυφθεί το κενό στη χρηματοδότηση για το κλίμα ― και σ' αυτό χρειάζεται να συνεισφέρουμε όλοι. Εδώ μπαίνει στο παιχνίδι η Global Gateway, η επενδυτική μας στρατηγική. Η Global Gateway επενδύει σε έργα που χρειάζονται οι εταίροι μας —από την πρόληψη φυσικών κινδύνων έως τις καθαρές υποδομές μεταφορών και ενέργειας. Και χάρη σ' αυτή τη χρηματοδότηση ύψους 18 δισ. ευρώ περισσότερα τέτοια έργα θα αρχίσουν γρήγορα να υλοποιούνται. Η Global Gateway θα συμβάλει στην προώθηση της κλιματικής μετάβασης σε ολόκληρο τον κόσμο, βελτιώνοντας τη ζωή των ανθρώπων και ενισχύοντας την ανθεκτικότητα των εταίρων μας. 

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΕΤΕπ κ. Βέρνερ Χόιερ υπογράμμισε: «Χάρη στη σταθερή εταιρική μας σχέση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η ΕΤΕπ στον κόσμο (EIB Global) έχει ήδη κινητοποιήσει επενδύσεις ύψους 31 δισ. ευρώ στο πλαίσιο της Global Gateway. Το νέο αυτό χρηματοδοτικό πακέτο εξασφαλίζει μεγαλύτερη στήριξη εκ μέρους της ΕΕ για έργα που θα επιφέρουν ουσιαστική αλλαγή στις χώρες εταίρους και σε ορισμένες περιοχές του πλανήτη στις οποίες υπάρχει επιτακτική ανάγκη για μετασχηματισμό. Πιστεύουμε ότι η πρωτοβουλία Global Gateway θα συμβάλει σημαντικά στην επίτευξη των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης, στους οποίους παραμένουμε απόλυτα προσηλωμένοι και για τους οποίους είμαστε στενά ευθυγραμμισμένοι με τους εταίρους μας σε ολόκληρο τον κόσμο..» 

Η στρατηγική Global Gateway αποτελεί θετική προσφορά της ΕΕ προς τις χώρες εταίρους, η οποία ενισχύει την ανθεκτικότητα και τη βιώσιμη ανάπτυξή τους. Στόχος της προσφοράς αυτής είναι να μειωθεί το παγκόσμιο επενδυτικό κενό με την πραγματοποίηση δημόσιων και ιδιωτικών επενδύσεων με γνώμονα τις αξίες, να υποστηριχθεί η παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη και να διευκολυνθεί η διττή πράσινη και ψηφιακή μετάβαση εκτός της ΕΕ. 

Σε παγκόσμιο επίπεδο, η Global Gateway επιδιώκει να κινητοποιήσει 300 δισ. ευρώ σε επενδύσεις κατά την περίοδο 2021 - 2027 με ένα μείγμα επιχορηγήσεων, προνομιακών δανείων και εγγυήσεων για την ελαχιστοποίηση των κινδύνων των ιδιωτικών επενδύσεων. 

Η στρατηγική Global Gateway βρίσκεται σε καλό δρόμο για την επίτευξη του στόχου αυτού. Η «ΕΤΕπ στον κόσμο», ο αναπτυξιακός βραχίονας της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, θα κινητοποιήσει τουλάχιστον τα 100 δισ. ευρώ του στόχου αυτού. Η χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων ανέρχεται ήδη σε 31 δισ. ευρώ. 

Η Επιτροπή θα χορηγήσει εγγύηση από τον προϋπολογισμό της ΕΕ για να στηρίξει δάνεια ύψους 8,3 δισ. ευρώ της ΕΤΕπ προς την Global Gateway. Η «ΕΤΕπ στον κόσμο» θα χορηγήσει επιπλέον 1,5 δισ. ευρώ για να στηρίξει δάνεια ύψους έως και 10 δισ. ευρώ της ΕΤΕπ. Συνεπώς, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η ΕΤΕπ θα παράσχουν από κοινού χρηματοδότηση ύψους 18 δισ. ευρώ για έργα που αποσκοπούν στην στήριξη μιας πράσινης, ψηφιακής και δίκαιης μετάβασης παγκοσμίως. 

Η ΕΕ και τα κράτη μέλη της αποτελούν τον μεγαλύτερο χορηγό χρηματοδότησης στον κόσμο, παρέχοντας το 43 % της επίσημης αναπτυξιακής βοήθειας παγκοσμίως το 2022. Η συνολική επίσημη αναπτυξιακή βοήθεια αυξήθηκε φθάνοντας τα 92,8 δισ. ευρώ το 2022 από 71,6 δισ. ευρώ το 2021. 

Related

What's hot? 5812414688591831254

Δημοσίευση σχολίου

Έχετε άποψη; Μοιραστείτε τη μαζί μας.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Σχόλια με υβριστικό και προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται.

emo-but-icon

Recent Posts Widget

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΑΡΘΡΟ CHRISTIAN MOOS

ΑΡΘΡΟ CHRISTIAN MOOS
"Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αποσύρει τη δέσμη μέτρων για την προάσπιση της δημοκρατίας"

FACEBOOK

TWITTER

item