"Σκάνδαλο εκατομμυρίων στην ανακύκλωση" καταγγέλλει ο Δ. Παπαδημούλης στην Κομισιόν

Σκάνδαλο πολλών εκατομμυρίων στην ανακύκλωση και το πάγωμα της ευρωπαϊκής χρηματοδότησης για τα "σπιτάκια ανακύκλωσης" στην Ελλάδα...


Σκάνδαλο πολλών εκατομμυρίων στην ανακύκλωση και το πάγωμα της ευρωπαϊκής χρηματοδότησης για τα "σπιτάκια ανακύκλωσης" στην Ελλάδα για λόγους αδιαφάνειας, καταγγέλλει με ερώτησή του προς την Κομισιόν ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Δημήτρης Παπαδημούλης. Όπως υποστηρίζει ο Αντιπρόεδρος, η Κομισιόν δια της Επιτρόπου Elisa Ferreira, αρμόδιας για τη Συνοχή και τις Μεταρρυθμίσεις, με επιστολή της προς τον Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων της Ελλάδας αφήνει σαφείς αιχμές για αδιαφάνεια στην ανακύκλωση από την ελληνική κυβέρνηση, καθώς και για σοβαρά ζητήματα απόδοσης του εξοπλισμού και παγώνει την ευρωπαϊκή χρηματοδότηση για το έργο έως ότου δοθούν διευκρινίσεις από την κυβέρνηση της ΝΔ και τον αρμόδιο Υπουργό.

Στην ερώτησή του προς την Κομισιόν, ο επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία ζητά να μάθει αφενός «ποια είναι τα ειδικότερα ζητήματα που έχουν ανακύψει και οδήγησαν στο πάγωμα της χρηματοδότησης και ποιοι συγκεκριμένοι κίνδυνοι έχουν εντοπιστεί», και αφετέρου «ποιες περιοχές αφορούν τα ζητήματα που έχουν εντοπιστεί, σε ποια χρονική περίοδο αναφέρονται και ποιο το ύψος των σχετικών κονδυλίων». Τέλος, ρωτά την Κομισιόν να διευκρινίσει ποιες είναι οι «περαιτέρω ενέργειες που είναι απαραίτητες για τη διευθέτηση του ζητήματος», όπως αναφέρει στην επιστολή της προς τον Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων η Ευρωπαία Επίτροπος ElisaFerreira, αρμόδια για τη Συνοχή και τις Μεταρρυθμίσεις.

Ακολουθεί πλήρης η ερώτηση:

Θέμα: Πάγωμα της ευρωπαϊκής χρηματοδότησης για τα «σπιτάκια ανακύκλωσης» στην Ελλάδα 

"Δημοσιεύματα του ελληνικού τύπου[1] αποκαλύπτουν επιστολή της κ. Elisa Ferreira, Επιτρόπου αρμόδιας για τη Συνοχή και τις Μεταρρυθμίσεις, προς τον Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων της Ελλάδας, με την οποία αφήνονται σαφείς αιχμές για τη χρηστή διαχείριση των ευρωπαϊκών κονδυλίων για τη χρηματοδότηση του συστήματος ανταποδοτικής ανακύκλωσης στην Ελλάδα, γνωστού ως «σπιτάκια ανακύκλωσης». 

Ειδικότερα, σε συνέχεια αλληλογραφίας μεταξύ των ευρωπαϊκών και των ελληνικών υπηρεσιών, η Επίτροπος αναφέρει ότι, ενόσω εκκρεμούν η αξιολόγηση της αποδοτικότητας, της αποτελεσματικότητας και της σχέσης κόστους-οφέλους και η τελική διευθέτηση των ζητημάτων που έχουν ανακύψει, παγώνει η ευρωπαϊκή χρηματοδότηση για το έργο, με την απόσυρση των σχετικών δαπανών από εκκρεμείς αιτήσεις επιστροφής δαπανών και τη μη συμπερίληψή τους σε επόμενες αιτήσεις πληρωμής. Παράλληλα, η Επίτροπος αναφέρει ότι έχει ζητήσει από τις αρμόδιες ευρωπαϊκές υπηρεσίες να ενημερώσουν την ελληνική διοίκηση για περαιτέρω ενέργειες που είναι απαραίτητες για τη διευθέτηση του ζητήματος, ώστε να διασφαλιστεί ότι η χρηματοδότηση της ΕΕ υλοποιείται με στρατηγικό, αποτελεσματικό και οικονομικά αποδοτικό τρόπο. 

Ερωτάται η Επιτροπή:

- Ποια είναι τα ειδικότερα ζητήματα που έχουν ανακύψει και οδήγησαν στο πάγωμα της χρηματοδότησης και ποιοι συγκεκριμένοι κίνδυνοι έχουν εντοπιστεί; Ποιες περιοχές αφορούν τα ζητήματα που έχουν εντοπιστεί, σε ποια χρονική περίοδο αναφέρονται και ποιο το ύψος των σχετικών κονδυλίων; 

- Σε ποιες περαιτέρω ενέργειες αναφέρεται η Επίτροπος;"

Related

What's hot? 7843563918543028563

Δημοσίευση σχολίου

Έχετε άποψη; Μοιραστείτε τη μαζί μας.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Σχόλια με υβριστικό και προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται.

emo-but-icon

Recent Posts Widget

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΑΡΘΡΟ CHRISTIAN MOOS

ΑΡΘΡΟ CHRISTIAN MOOS
"Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αποσύρει τη δέσμη μέτρων για την προάσπιση της δημοκρατίας"

FACEBOOK

TWITTER

item