Ξεκίνησε η διαβούλευση σχετικά με την οδηγία για τα ευρωπαϊκά συμβούλια εργαζομένων

Χθες η Επιτροπή δρομολόγησε το πρώτο στάδιο διαβούλευσης των Ευρωπαίων κοινωνικών εταίρων σχετικά με πιθανή αναθεώρηση της οδηγίας για τα ευ...


Χθες η Επιτροπή δρομολόγησε το πρώτο στάδιο διαβούλευσης των Ευρωπαίων κοινωνικών εταίρων σχετικά με πιθανή αναθεώρηση της οδηγίας για τα ευρωπαϊκά συμβούλια εργαζομένων. Η συγκεκριμένη διαβούλευση αποτελεί συνέχεια του νομοθετικού ψηφίσματος που εξέδωσε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με δική του πρωτοβουλία τον Φεβρουάριο του 2023, με το οποίο ζητείται η αναθεώρηση της οδηγίας. Σύμφωνα με τις πολιτικές κατευθύνσεις της προέδρου κ. φον ντερ Λάιεν, η Επιτροπή έχει δεσμευτεί να δίνει συνέχεια στα ψηφίσματα αυτά με νομοθετική πρόταση, έχοντας πλήρη σεβασμό προς τις αρχές της αναλογικότητας, της επικουρικότητας και της βελτίωσης της νομοθεσίας. 

Τα ευρωπαϊκά συμβούλια εργαζομένων προάγουν μια κοινή κατανόηση των διεθνικών προκλήσεων που αντιμετωπίζουν οι μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες καθώς και τη συμμετοχή των εργαζομένων στη διαδικασία λήψης αποφάσεων, με στόχο την ανταλλαγή πιθανών λύσεων, τη διευκόλυνση της εφαρμογής τους και την αύξηση του αντικτύπου των στρατηγικών επιλογών του εργοδότη. Η οδηγία για τα ευρωπαϊκά συμβούλια εργαζομένων προβλέπει διαδικασία για τη σύσταση οργάνων ενημέρωσης και διαβούλευσης μεταξύ της διοίκησης και των εκπροσώπων των εργαζομένων σε εταιρείες με περισσότερους από 1.000 εργαζομένους οι οποίες δραστηριοποιούνται σε τουλάχιστον δύο κράτη μέλη. 

Από την αξιολόγηση της οδηγίας που διενήργησε η Επιτροπή το 2018 διαπιστώθηκε ότι τα ευρωπαϊκά συμβούλια εργαζομένων εξακολουθούν να είναι σημαντικά για τη διασφάλιση και την οργάνωση του διακρατικού κοινωνικού διαλόγου στις πολυεθνικές εταιρείες, παρέχοντας παράλληλα στα κράτη μέλη την ευελιξία να τον προσαρμόσουν στα εθνικά τους συστήματα. Ωστόσο, κατά την αξιολόγηση διαπιστώθηκαν και ελλείψεις, για παράδειγμα όσον αφορά τη διαδικασία διαβούλευσης των ευρωπαϊκών συμβουλίων εργαζομένων και τα μέσα για την επιβολή των δικαιωμάτων των εκπροσώπων. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κάλεσε επίσης την Επιτροπή να αναθεωρήσει την οδηγία, με στόχο την ενίσχυση των ευρωπαϊκών συμβουλίων εργαζομένων και των ικανοτήτων τους να ασκούν τα δικαιώματά τους όσον αφορά την ενημέρωση και τη διαβούλευση καθώς και να αυξάνουν τον αριθμό τους, λαμβάνοντας παράλληλα υπόψη τα διαφορετικά συστήματα εργασιακών σχέσεων στα κράτη μέλη. 

Λαμβάνοντας υπόψη τα ανωτέρω, στο πρώτο στάδιο της διαβούλευσης των κοινωνικών εταίρων που δρομολογήθηκε σήμερα θα συγκεντρωθούν οι απόψεις των Ευρωπαίων κοινωνικών εταίρων σχετικά με την ανάγκη για ενδεχόμενη δράση της ΕΕ για τη βελτίωση της οδηγίας για τα ευρωπαϊκά συμβούλια εργαζομένων και τον γενικότερο προσανατολισμό στην εν λόγω δράση. Η διαβούλευση θα διαρκέσει έξι εβδομάδες.

Related

What's hot? 7261583692277899187

Δημοσίευση σχολίου

Έχετε άποψη; Μοιραστείτε τη μαζί μας.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Σχόλια με υβριστικό και προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται.

emo-but-icon

Recent Posts Widget

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΑΡΘΡΟ CHRISTIAN MOOS

ΑΡΘΡΟ CHRISTIAN MOOS
"Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αποσύρει τη δέσμη μέτρων για την προάσπιση της δημοκρατίας"

FACEBOOK

TWITTER

item