Ο Oliver Röpke εξελέγη νέος Πρόεδρος της ΕΟΚΕ

Η Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή εξέλεξε τον Oliver Röpke από την Αυστρία ως τον 34ο πρόεδρο της 65ετούς ιστορίας της. Πρώην ε...


Η Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή εξέλεξε τον Oliver Röpke από την Αυστρία ως τον 34ο πρόεδρο της 65ετούς ιστορίας της. Πρώην επικεφαλής του γραφείου της Αυστριακής Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας (ÖGB) στις Βρυξέλλες και απερχόμενος πρόεδρος της Ομάδας των Εργαζομένων της ΕΟΚΕ, ο κ. Röpke θα ηγηθεί του οργάνου της ΕΕ που εκπροσωπεί την οργανωμένη κοινωνία των πολιτών κατά τα επόμενα δυόμισι έτη, από κοινού με τον Krzysztof Pater, μέλος της ΕΟΚΕ από την Πολωνία που αναλαμβάνει καθήκοντα Αντιπροέδρου αρμόδιου για τον προϋπολογισμό, και τον Aurel Laurenţiu Plosceanu, μέλος της ΕΟΚΕ από τη Ρουμανία που αναλαμβάνει καθήκοντα Αντιπροέδρου αρμόδιου για την επικοινωνία. Καθώς η Προεδρία της ΕΟΚΕ αλλάζει στα μέσα της εκάστοτε θητείας, ο κ. Röpke διαδέχεται την Christa Schweng, η οποία κατάγεται επίσης από την Αυστρία και ηγήθηκε της ΕΟΚΕ κατά το πρώτο ήμισυ της θητείας 2020-2025. 

Πολιτικό μανιφέστο του Προέδρου κ. Röpke

Ως υπέρμαχος των δικαιωμάτων των εργαζομένων, ο κ. Röpke είναι αποφασισμένος να εδραιώσει τον ρόλο της ΕΟΚΕ ως βήματος διαλόγου μεταξύ ευρέος φάσματος φορέων, με καθοριστική συμβολή στη χάραξη των πολιτικών της ΕΕ και στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των πολιτών στο ενωσιακό εγχείρημα.

«Σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς, η στήριξη της κοινωνίας των πολιτών που συγκεντρώνει τις απόψεις των Ευρωπαίων πολιτών είναι καίριας σημασίας για την ανάπτυξη δημοκρατικής ανθεκτικότητας και τη διαμόρφωση του μέλλοντος της Ευρώπης. Κατά την επόμενη θητεία, θα ενισχύσω τον μοναδικό ρόλο της ΕΟΚΕ ως συνδετικού κρίκου μεταξύ των πολιτών, της κοινωνίας των πολιτών και των θεσμικών οργάνων της ΕΕ, που θα λειτουργεί ως πραγματικό βήμα ειλικρινούς και πολυσυμμετοχικής συζήτησης. Θα προσεγγίσω τους εταίρους μας των Δυτικών Βαλκανίων και της Ανατολικής Γειτονίας, με στόχο την προώθηση στενότερης συνεργασίας μαζί τους, και θα πλησιάσω τους νέους, με μέλημα να διασφαλίσουμε ότι οικοδομούμε το μέλλον στο οποίο προσβλέπουν για τη ζωή τους: ένα μέλλον χωρίς αποκλεισμούς, με ευημερία και δημοκρατία», δήλωσε ο νέος Πρόεδρος.

Για την Προεδρία του, ο κ. Röpke επέλεξε το εξής σύνθημα: Προάσπιση της δημοκρατίας, υπεράσπιση της Ευρώπης.

Οι τέσσερις πυλώνες του προγράμματός του –του Μανιφέστου του– ενσαρκώνουν το όραμά του για μια πιο κοινωνική, αντιπροσωπευτική και συμπεριληπτική Ευρώπη, η οποία προσεγγίζει επίσης τους γείτονές της με σκοπό να τους βοηθήσει να προετοιμάσουν το έδαφος για ένα πιο σταθερό και ειρηνικό μέλλον. Οι πυλώνες αυτοί είναι οι εξής:

- προάσπιση της δημοκρατίας στο εσωτερικό
- προάσπιση της δημοκρατίας στο εξωτερικό
- υπεράσπιση της Ευρώπης, καθιστώντας την ΕΟΚΕ περισσότερο αντιπροσωπευτική
- υπεράσπιση της Ευρώπης, ενισχύοντας την ποιότητα της προβολής της ΕΟΚΕ και του μελλοντοστρεφούς έργου της. 

Το Μανιφέστο περιλαμβάνει κατάλογο των δράσεων τις οποίες ο νέος Πρόεδρος προτίθεται να υλοποιήσει κατά τη διάρκεια της θητείας του. Μεταξύ άλλων, στις εν λόγω δράσεις περιλαμβάνονται τα εξής:

- Ορισμός επίτιμων μελών της διεύρυνσης από τις υποψήφιες για ένταξη στην ΕΕ χώρες, με σκοπό τη συμμετοχή τους στο καθημερινό συμβουλευτικό έργο της ΕΟΚΕ
- Δυναμική συμμετοχή της ΕΟΚΕ σε εκστρατείες και δραστηριότητες για την αύξηση της συμμετοχής των ψηφοφόρων στις ευρωπαϊκές εκλογές του 2024
- Μεγαλύτερη συμμετοχή των πολιτών στο ενωσιακό εγχείρημα, ιδίως των νέων, μέσω ομάδων πολιτών, εφαρμογή της αξιολόγησης του αντικτύπου της ΕΕ από τη σκοπιά της νεολαίας στις γνωμοδοτήσεις της ΕΟΚΕ και συγκρότηση επιτροπής συμβούλων του Προέδρου για θέματα νεολαίας
- Βελτίωση της ισόρροπης εκπροσώπησης των φύλων στην ΕΟΚΕ και της διαφάνειας μέσω της συμμετοχής στο μητρώο διαφάνειας της ΕΕ και της στήριξης του φορέα δεοντολογίας της ΕΕ
- Ενσωμάτωση ανάλυσης των προοπτικών και ανάπτυξη μελλοντοστρεφούς οπτικής στο έργο της ΕΟΚΕ
- Θεσμική μεταρρύθμιση, με σκοπό την ενδυνάμωση της φωνής της ΕΟΚΕ και την προετοιμασία της για την ανάληψη σημαντικότερου ρόλου σε περίπτωση αναθεώρησης των Συνθηκών της ΕΕ.

Ο νέος Πρόεδρος της ΕΟΚΕ είναι επίσης ακράδαντα πεπεισμένος ότι η ΕΕ πρέπει να επικεντρωθεί στην προώθηση της κοινωνικής ατζέντας της και στη διασφάλιση βιώσιμης ανταγωνιστικότητας, ασκώντας πίεση για κοινωνική ένταξη και μεγαλύτερη κοινωνική και οικονομική ισότητα.

Σημειώνεται ότι ο Πρόεδρος και οι δύο Αντιπρόεδροι εκλέγονται με απλή πλειοψηφία κατά τη διάρκεια της εναρκτήριας συνόδου της Ολομέλειας. Επιλέγονται εκ περιτροπής από καθεμία από τις τρεις Ομάδες της ΕΟΚΕ (Ομάδα των Εργοδοτών, Ομάδα των Εργαζομένων και Ομάδα των Οργανώσεων της Κοινωνίας των Πολιτών) για θητεία δυόμισι ετών. Αυτό σημαίνει ότι διεξάγονται δύο φορές εκλογές κατά τη διάρκεια κάθε θητείας της ΕΟΚΕ, στην αρχή και στα μέσα της θητείας. Ο Πρόεδρος είναι υπεύθυνος για την ομαλή επιτέλεση του έργου της ΕΟΚΕ και εκπροσωπεί την ΕΟΚΕ στις σχέσεις της με άλλα όργανα και οργανισμούς. Οι δύο Αντιπρόεδροι, οι οποίοι εκλέγονται μεταξύ των μελών των δύο Ομάδων στις οποίες δεν ανήκει ο Πρόεδρος, είναι αρμόδιοι για την επικοινωνία και τον προϋπολογισμό, αντιστοίχως. 

Η ΕΟΚΕ αριθμεί 329 μέλη, τα οποία προέρχονται από τα 27 κράτη μέλη της ΕΕ. Τα μέλη της ΕΟΚΕ επιλέγονται από τις εθνικές κυβερνήσεις και διορίζονται από το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για περίοδο πέντε ετών. Στη συνέχεια, εργάζονται ανεξάρτητα, προς το συμφέρον όλων των πολιτών της ΕΕ. Τα μέλη αυτά δεν είναι πολιτικοί, αλλά εργοδότες, συνδικαλιστές και εκπρόσωποι διαφόρων δραστηριοτήτων, όπως γεωργοί, εκπρόσωποι περιβαλλοντικών οργανώσεων και οργανώσεων καταναλωτών, εκπρόσωποι της κοινωνικής οικονομίας, των ΜΜΕ, επαγγελματίες, καθώς και ενώσεις που εκπροσωπούν τα άτομα με αναπηρία, τον εθελοντικό τομέα, την ισότητα των φύλων, τη νεολαία, την ακαδημαϊκή.

Related

What's hot? 1248657606807432463

Δημοσίευση σχολίου

Έχετε άποψη; Μοιραστείτε τη μαζί μας.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Σχόλια με υβριστικό και προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται.

emo-but-icon

Recent Posts Widget

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΑΡΘΡΟ CHRISTIAN MOOS

ΑΡΘΡΟ CHRISTIAN MOOS
"Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αποσύρει τη δέσμη μέτρων για την προάσπιση της δημοκρατίας"

FACEBOOK

TWITTER

item