Αλέξης Γεωργούλης: "Αναγκαία η επέκταση της οδηγίας για τα SLAPPs"

Στο στόχαστρο του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αλέξη Γεωργούλη βρέθηκαν για άλλη μια φορά οι Στρατηγικές Αγωγές κατά της Δημόσιας Συμμετοχής,...


Στο στόχαστρο του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αλέξη Γεωργούλη βρέθηκαν για άλλη μια φορά οι Στρατηγικές Αγωγές κατά της Δημόσιας Συμμετοχής, περισσότερο γνωστές ως SLAPPs, οι οποίες το τελευταίο διάστημα αναδεικνύονται όλο και περισσότερο ως βασικά όπλα στη φαρέτρα κατά της ελευθερίας του Τύπου και της έκφρασης. 

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με σχετικό άρθρο του κ. Γεωργούλη, το οποίο δημοσιεύτηκε στον ιστότοπο EURACTIV, τα SLAPPs αποτελούν νομικά εργαλεία στα χέρια των ισχυρών κατά της ερευνητικής δημοσιογραφίας αλλά και της κοινωνίας των πολιτών. Κοινώς, εργαλεία φίμωσης κατά της ελευθερίας του λόγου.

Η κατάχρηση του δικαστικού συστήματος και η οικονομική εξάντληση των κατηγορουμένων, αποτελούν βασικά όπλα αυτού του ιδιαίτερου πολέμου "στρατηγικού χαρακτήρα" που βάλει κατά του Τύπου και της ελευθερίας του λόγου. Και αυτό το γνωρίζει καλά ο ευρωβουλευτής της Αριστεράς καθώς συμμετέχει, όπως τονίζει στο άρθρο, στη νομοθετική διαδικασία ως εισηγητής στην Επιτροπή Πολιτισμού του Κοινοβουλίου. 

Υπό αυτό το πρίσμα, προτείνει μάλιστα την επέκταση της σχετικής οδηγίας της ΕΕ σε πεδία όπως η ελευθερία του συνέρχεσθαι, του συνεταιρίσεσθαι όπως και η ελευθερία των τεχνών, του πολιτισμού και της επιστήμης. Κι όλα αυτά στο πλαίσιο της μετονομασίας του όρου σε "καταχρηστικές αγωγές κατά της δημόσιας συμμετοχής". Συνεπώς, κατά τον κ. Γεωργούλη η νομική προστασία πρέπει να επεκταθεί και σε άλλες ομάδες της δρώσας κοινωνίας των πολιτών, πέραν των δημοσιογράφων, όπως ερευνητές, οι καλλιτέχνες, οι εκδότες και οι πληροφοριοδότες οι οποίοι συχνά βρίσκονται στο στόχαστρο μεγάλων συμφερόντων είτε για τη δράση είτε για τις ερευνές τους. 

Αναλυτικά το άρθρο του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αλέξη Γεωργούλη στο EURACTIV για τα SLAPPs, μπορείτε να το διαβάσετε εδώ.

Related

What's hot? 3558119900495740741

Δημοσίευση σχολίου

Έχετε άποψη; Μοιραστείτε τη μαζί μας.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Σχόλια με υβριστικό και προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται.

emo-but-icon

Recent Posts Widget

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΑΡΘΡΟ ΜΑΝΩΛΗ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗ ΚΑΙ HERBERT DORFMANN

ΑΡΘΡΟ ΜΑΝΩΛΗ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗ ΚΑΙ HERBERT DORFMANN
"Ο πρωτογενής τομέας είναι η λύση, όχι το πρόβλημα"

FACEBOOK

TWITTER

item