Ομιλία Παπαδημούλη στο ΕΚ για τον Κανονισμό αιρεσιμότητας για το κράτος Δικαίου

Ομιλητής σε συζήτηση με τον Επίτροπο Προϋπολογισμού και Διοίκησης Γιοχάνες Χαν είχε στο Ευρωκοινοβούλιο ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβ...


Ομιλητής σε συζήτηση με τον Επίτροπο Προϋπολογισμού και Διοίκησης Γιοχάνες Χαν είχε στο Ευρωκοινοβούλιο ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Δημήτρης Παπαδημούλης, στο πλαίσιο κοινής συνεδρίασης των Επιτροπών Προϋπολογισμού (BUDG) και Οικονομικής Πολιτικής (ECON). 

Η «Ανταλλαγή απόψεων με τον Επίτροπο Johannes Hahn σχετικά με την εφαρμογή του κανονισμού για την αιρεσιμότητα όσον αφορά το κράτος δικαίου», αφορούσε την εφαρμογή τoυ μηχανισμού στην πράξη, καθώς έχει ήδη κινηθεί κατά της Ουγγαρίας, με σκοπό την προστασία του προϋπολογισμού της Ένωσης από τις συνέπειες των συστηματικών παραβιάσεων των αρχών του κράτους δικαίου -όσον αφορά τις δημόσιες συμβάσεις, την αποτελεσματικότητα της διωκτικής δράσης και την καταπολέμηση της διαφθοράς κ.ά. 

Ο Δημήτρης Παπαδημούλης ως Συντονιστής της Ευρωομάδας της Αριστεράς (Τhe Left) στην Επιτροπή Προϋπολογισμών (BUDG), τακτικό μέλος της Επιτροπής Οικονομικής Πολιτικής (ECON) και σκιώδης εισηγητής για το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, είπε τα εξής: 

«Ευχαριστώ κ. Πρόεδρε. 

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εργάστηκε και πίεσε πολύ για να αποκτήσουμε αυτόν τον μηχανισμό για τον σεβασμό του Κράτους Δικαίου. Και νομίζω ότι είναι μια κατάκτηση για όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση, που δείχνει ότι είμαστε μια ένωση αξιών - και μέσα σε αυτές είναι και ο σεβασμός στο Κράτος Δικαίου. 

Κύριε Χαν, γνωρίζετε πολύ καλά ότι επανειλημμένα έχουμε επιμείνει να ξεκινήσει να εφαρμόζεται αυτός ο μηχανισμός, να ισχύει και να δουλεύει σύμφωνα με τις προδιαγραφές που προβλέπει ο Κανονισμός. Θέλω να πω ότι συμμερίζομαι όσα είπε η Πρόεδρος της Επιτροπής CONT, όσα είπαν σχεδόν όλοι οι εκπρόσωποι των Πολιτικών Ομάδων, ζητώντας από την Κομισιόν περισσότερη πληροφόρηση -για να είμαστε και εμείς κοινωνοί των όσων γίνονται και εξελίσσονται- και συνεπή εφαρμογή όσων προβλέπει ο Κανονισμός, τόσο στην περίπτωση που συζητάμε, όσο και παντού στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Δεν έχουμε τίποτα εναντίον της Ουγγαρίας και του ουγγρικού λαού. Θέλουμε να εφαρμόζεται και στα 27 κράτη μέλη ο Κανονισμός αυτός και όσα προβλέπει. 

Μία ερώτηση μόνο έχω να θέσω: Εάν υπάρχουν και άλλες χώρες που έχετε εντοπίσει θέματα που χρήζουν διερεύνησης. Και με δεδομένο ότι το Ταμείο Ανάκαμψης είναι μία διαφορετική υπόθεση αλλά και αυτή πρέπει να υπάγεται στον σεβασμό του Κράτους Δικαίου, δηλαδή η εφαρμογή του, πώς σκέφτεστε να συντονιστείτε και εντός Κομισιόν έτσι ώστε και εκεί να εφαρμόζονται οι προβλέψεις και οι κανόνες του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας;

Σας ευχαριστώ.»

Ο Επίτροπος Γιοχάνες Χαν, απαντώντας επί του θέματος, σημείωσε μεταξύ άλλων:

«Παρακολουθούμε τι γίνεται και νομίζω ότι στη συνέχεια θα κοιτάξουμε τις προβλεπόμενες εκθέσεις προόδου για το κράτος δικαίου στις υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, θα τις αξιολογήσουμε και θα δούμε αν χρειάζονται βάσει του Κανονισμού αιρεσιμότητας, μέτρα και για άλλα κράτη. 

Τα στοιχεία τα έχουμε, είναι στα χέρια μας. 

Τον μηχανισμό, μπορούμε να τον ενεργοποιήσουμε ανά πάσα ώρα και στιγμή. Μιλάμε για ευρωπαϊκά κονδύλια, οπότε ξέρουμε ότι η διαδικασία εκταμίευσης και οι δαπάνες είναι μια εν εξελίξει διαδικασία. Στο μέλλον, δεν θα μας λείψουν τα επιχειρήματα. Εάν βρούμε μια λύση, θα πρέπει η λύση αυτή να εφαρμοστεί στην πράξη».

Δείτε εδώ το βίντεο της παρέμβασης του Αντιπροέδρου του ΕΚ.

Related

What's hot? 6344954619426874968

Δημοσίευση σχολίου

Έχετε άποψη; Μοιραστείτε τη μαζί μας.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Σχόλια με υβριστικό και προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται.

emo-but-icon

Recent Posts Widget

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΑΡΘΡΟ CHRISTIAN MOOS

ΑΡΘΡΟ CHRISTIAN MOOS
"Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αποσύρει τη δέσμη μέτρων για την προάσπιση της δημοκρατίας"

FACEBOOK

TWITTER

item