Ελίζα Βόζεμπεργκ: "Ενιαία ευρωπαϊκή νομοθεσία για τους δράστες του διαδικτυακού εκφοβισμού"

Την ανάγκη διαμόρφωσης μιας ενιαίας ευρωπαϊκής νομοθεσίας με αυστηρές ποινές για τους δράστες και κυρώσεις για τις διαδικτυακές πλατφόρμες π...


Την ανάγκη διαμόρφωσης μιας ενιαίας ευρωπαϊκής νομοθεσίας με αυστηρές ποινές για τους δράστες και κυρώσεις για τις διαδικτυακές πλατφόρμες που φιλοξενούν ρητορική μίσους και εκφοβιστικό υλικό υπογράμμισε με παρέμβαση στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου η ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και του ΕΛΚ, μέλος της Επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων, κ. Ελίζα Βόζεμπεργκ - Βρυωνίδη.

Η Ελληνίδα ευρωβουλευτής ανέφερε χαρακτηριστικά για τον διαδικτυακό εκφοβισμό ότι πρόκειται για ένα φαινόμενο με τρομακτικές διαστάσεις στις ευρωπαϊκές κοινωνίες, αφού σύμφωνα με έρευνες περισσότεροι από τους μισούς νέους στην Ε.Ε. βιώνουν πραγματικές καταστάσεις σκληρής βίας στον κυβερνοχώρο και εμφανίζουν διπλάσιες πιθανότητες να αυτοτραυματιστούν και να παρουσιάσουν αυτοκτονική συμπεριφορά. 

Στο πλαίσιο αυτό, η κ. Βόζεμπεργκ ζήτησε να προχωρήσει άμεσα η Ε.Ε. στην πανευρωπαϊκή αναγνώριση του λεγόμενου cyberbullying ως ποινικού αδικήματος και στη λήψη αυστηρών μέτρων πρόληψης και προστασίας των θυμάτων, διότι η αποσπασματικές κυρώσεις δεν αρκούν και δεν τιμούν την ευρωπαϊκή ένωση που διαθέτει τη δύναμη να δώσει μια ισχυρή και αποφασιστική απάντηση.

Ακολουθεί αναλυτικά η παρέμβαση της κ. Βόζεμπεργκ:

"Ο διαδικτυακός εκφοβισμός έχει πάρει τρομακτικές διαστάσεις στις ευρωπαϊκές κοινωνίες και αυτό δεν τιμά όλους εμάς που έχουμε τα εργαλεία και τη δύναμη να προστατεύσουμε τα παιδιά μας από κάθε είδους απειλές. 

Έρευνες δείχνουν ότι τα νεαρά θύματα εκφοβισμού στον κυβερνοχώρο έχουν περισσότερες από διπλάσιες πιθανότητες να αυτοτραυματιστούν και να εμφανίσουν αυτοκτονική συμπεριφορά. Όλοι έχουμε στο μυαλό μας ανάλογα θλιβερά παραδείγματα από τις χώρες μας, αφού μιλάμε για πραγματικές καταστάσεις βίας που σήμερα βιώνουν περισσότεροι από τους μισούς νέους στην Ε.Ε. 

Τα βήματα που έχουν γίνει σε νομοθετικό επίπεδο αφορούν σε ορισμένα μόνο κράτη μέλη και δεν αρκούν, όπως δεν αρκούν και οι αποσπασματικές κυρώσεις. Είναι κατεπείγουσα η διαμόρφωση μιας ενιαίας ευρωπαϊκής νομοθεσίας με αυστηρές ποινές για τους δράστες και κυρώσεις για τις διαδικτυακές πλατφόρμες που φιλοξενούν ρητορική μίσους, παρενοχλητικό ή εκφοβιστικό υλικό, απειλές, εξυβρίσεις και δημοσιοποίηση ευαίσθητου περιεχομένου των χρηστών. 

Χωρίς την ολοκληρωμένη αντιμετώπιση του διαδικτυακού εκφοβισμού σε όλη την ΕΕ η απάντησή μας θα είναι αδύναμη. Οι πλατφόρμες μέσων κοινωνικής δικτύωσης όπου λαμβάνει χώρα ο εκφοβισμός είναι ισχυρές. Μόνο μια πανευρωπαϊκή απάντηση μπορεί να αποδείξει ότι η αποφασιστικότητα της ΕΕ είναι ισχυρότερη. Ήρθε η ώρα να αναγνωρίσουμε το διαδικτυακό εκφοβισμό ως ποινικό αδίκημα και να λάβουμε αυστηρά μέτρα πρόληψης και προστασίας"

Related

What's hot? 243016296825927988

Δημοσίευση σχολίου

Έχετε άποψη; Μοιραστείτε τη μαζί μας.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Σχόλια με υβριστικό και προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται.

emo-but-icon

Recent Posts Widget

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΑΡΘΡΟ OLIVER ROPKE

ΑΡΘΡΟ OLIVER ROPKE
"Η διεύρυνση αποτελεί εύλογο βήμα προόδου για την Ευρώπη"

FACEBOOK

TWITTER

item