Έλενα Κουντουρά: "Ιστορική ψηφοφορία η κύρωση της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης από την ΕΕ"

Έξι χρόνια μετά την υπογραφή της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης, της πρώτης νομικά δεσμευτικής διεθνούς πράξης για την πρόληψη και την καταπ...


Έξι χρόνια μετά την υπογραφή της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης, της πρώτης νομικά δεσμευτικής διεθνούς πράξης για την πρόληψη και την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών και της ενδοοικογενειακής βίας, και μετά από αλλεπάλληλες καθυστερήσεις λόγω της άρνησης ορισμένων Κρατών-Μελών να την κυρώσουν, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ψήφισε την κύρωση της Σύμβασης με συντριπτική πλειοψηφία. 

Η ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Έλενα Κουντουρά πρωτοστάτησε στις δράσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου όλο το προηγούμενο διάστημα, με την έκθεση-ψήφισμα που κατάρτισε ως εισηγήτρια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τον «αντίκτυπο της ενδοσυντροφικής βίας και των δικαιωμάτων επιμέλειας στις γυναίκες και τα παιδιά» και με σειρά παρεμβάσεων και ομιλιών στην Ολομέλεια, ζητώντας επιτακτικά από το Συμβούλιο να δείξει ισχυρή πολιτική βούληση ώστε να προχωρήσει άμεσα η κύρωση της Σύμβασης από την ΕΕ. 

Η γνωμοδότηση του Δικαστηρίου της ΕΕ της 6ης Οκτωβρίου 2021 άνοιξε τον δρόμο για την κύρωση της Σύμβασης. To Δικαστήριο έκρινε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να επικυρώσει τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης, χωρίς να έχει τη σύμφωνη γνώμη όλων των κρατών μελών.

Έξι κράτη-μέλη της ΕΕ έχουν υπογράψει αλλά δεν έχουν επικυρώσει τη συνθήκη έως σήμερα: η Τσεχία, η Σλοβακία, η Ουγγαρία, η Βουλγαρία, η Λετονία και η Λιθουανία, επικαλούμενες «αβεβαιότητες» ή «ασυμβατότητες» με το συνταγματικό τους πλαίσιο. 

Ως μέλος της Επιτροπής Δικαιωμάτων των Γυναικών και Ισότητας των Φύλων (FEMM), η κ. Κουντουρά έκανε την εξής παρέμβαση στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου:

«Μετά από έξι χρόνια καθυστερήσεων η Ε.Ε κυρώνει την Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης, το πρώτο νομικά δεσμευτικό διεθνές μέσο για την πρόληψη και καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών και των κοριτσιών! Είναι ιστορική ημέρα στον αγώνα για την καταπολέμηση της έμφυλης και ενδοοικογενειακής βίας. 

Η κύρωση της Σύμβασης είναι ένα κρίσιμο βήμα για την προστασία των δικαιωμάτων των γυναικών και των θυμάτων βίας σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ενισχύει την προστασία όλων των θυμάτων, την πρόληψη και τη δίωξη αυτών των φρικτών εγκλημάτων με ολοκληρωμένο τρόπο σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ. 

Είμαι υπερήφανη που συνέβαλα καταλυτικά με την έκθεση μου και τις παρεμβάσεις μου, και που συνολικά με την πίεση όλου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, πετύχαμε αυτήν την ιστορική εξέλιξη.

Η κύρωση της Συμβάσης από την ΕΕ είναι μεγάλη νίκη των προοδευτικών πολιτικών δυνάμεων απέναντι στη συντήρηση και την οπισθοδρόμηση, και οφείλουν τα 6 κράτη μέλη που δεν το έχουν κάνει ακόμη, να επικυρώσουν τη Σύμβαση χωρίς καθυστέρηση».

Δείτε εδώ το βίντεο της παρέμβασης της ευρωβουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και της Left

Related

What's hot? 8039574475190324893

Δημοσίευση σχολίου

Έχετε άποψη; Μοιραστείτε τη μαζί μας.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Σχόλια με υβριστικό και προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται.

emo-but-icon

Recent Posts Widget

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΑΡΘΡΟ ΜΑΝΩΛΗ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗ ΚΑΙ HERBERT DORFMANN

ΑΡΘΡΟ ΜΑΝΩΛΗ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗ ΚΑΙ HERBERT DORFMANN
"Ο πρωτογενής τομέας είναι η λύση, όχι το πρόβλημα"

FACEBOOK

TWITTER

item