Η συμμετοχή σε πολιτιστικές δραστηριότητες ενισχύει τη δημοκρατία και την κοινωνική συνοχή

Την Παρασκευή, η Επιτροπή παρουσίασε έκθεση που δείχνει πως η συμμετοχή των πολιτών σε πολιτιστικές δραστηριότητες ενισχύει τη συμμετοχή του...


Την Παρασκευή, η Επιτροπή παρουσίασε έκθεση που δείχνει πως η συμμετοχή των πολιτών σε πολιτιστικές δραστηριότητες ενισχύει τη συμμετοχή τους στα κοινά, τη δημοκρατία και την κοινωνική συνοχή. Σύμφωνα με τη διεθνή έρευνα που πραγματοποιήθηκε ένα έτος πριν από τις ευρωπαϊκές εκλογές του 2024, οι πολίτες που συμμετέχουν τακτικά σε πολιτιστικές δραστηριότητες έχουν περισσότερες πιθανότητες να ψηφίσουν, να προσφέρουν εθελοντική εργασία και να συμμετάσχουν σε συλλογικές δραστηριότητες, έργα και οργανώσεις.

Η έκθεση συνιστά να ενισχυθούν ο στόχος της αύξησης της πολιτιστικής συμμετοχής των πολιτών στις ειδικές δράσεις της Επιτροπής για τον πολιτισμό και η προβολή του υπάρχοντος προγράμματος «Δημιουργική Ευρώπη». Η πολιτιστική συμμετοχή θα μπορούσε επίσης να ενθαρρυνθεί μέσω υφιστάμενων δράσεων της ΕΕ για τη συμμετοχή στα κοινά και στο ευρωπαϊκό εγχείρημα, όπως το πρόγραμμα «Πολίτες, ισότητα, δικαιώματα και αξίες». Η έκθεση τονίζει επίσης ότι πρέπει να γίνουν περισσότερα για το θέμα αυτό, σύμφωνα και με το πρόγραμμα εργασιών της ΕΕ για τον πολιτισμό 2023-2026, το οποίο περιλαμβάνει μια δράση για την προώθηση της δημοκρατίας. 

Ο Αντιπρόεδρος κ. Μαργαρίτης Σχοινάς δήλωσε σχετικά: «Ο πολιτισμός βρίσκεται στην καρδιά των δημοκρατικών κοινωνιών μας. Η συμμετοχή διαμορφώνει τις κοινωνίες στις οποίες ζούμε. Πρέπει να αξιοποιήσουμε την τεράστια δύναμη του πολιτισμού υπέρ της υγείας της δημοκρατίας στις κοινωνίες μας. Η έκθεση έρχεται σε μια πολύ καίρια χρονική στιγμή και θα συμβάλει στις προσπάθειές μας να εμβαθύνουμε τη δημοκρατία και να προωθήσουμε μια συμπεριληπτική κοινωνία ενεργών πολιτών, στηρίζοντας παράλληλα τον πολιτιστικό τομέα.»

Η έκθεση παρέχει επίσης καθοδήγηση για δράσεις σε εθνικό και τοπικό επίπεδο και παρουσιάζει στοιχεία που δείχνουν ότι η πυκνότητα της τοπικής πολιτιστικής προσφοράς και ο όγκος της διαθέσιμης δημόσιας χρηματοδότησης συνδέονται θετικά με πρότυπα πολιτικής και δημοκρατικής συμπεριφοράς. Καταλήγει σε βασικά διδάγματα πολιτικής και σε μια δέσμη 14 συγκεκριμένων συστάσεων προς τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής αποτελώντας προϊόν μελέτης που είχε αναγγελθεί στο πρόγραμμα εργασιών της ΕΕ για τον πολιτισμό 2019-2022

Related

What's hot? 6328986614786688124

Δημοσίευση σχολίου

Έχετε άποψη; Μοιραστείτε τη μαζί μας.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Σχόλια με υβριστικό και προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται.

emo-but-icon

Recent Posts Widget

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΑΡΘΡΟ PIETRO FRANCESCO DE LOTTO

ΑΡΘΡΟ PIETRO FRANCESCO DE LOTTO
"Η ΕΕ χρειάζεται μια Γαλάζια Συμφωνία"

FACEBOOK

TWITTER

item