Παπαδημούλης προς Κομισιόν: "Να μην χορηγείται δημόσιο χρήμα σε όσους δεν σέβονται το νόμο"

Ερώτηση προς την Κομισιόν αναφορικά με τις καταγγελίες από την Συνομοσπονδία των Ευρωπαϊκών Συνδικάτων (ETUC) για τα αυξανόμενα περιστατικά ...


Ερώτηση προς την Κομισιόν αναφορικά με τις καταγγελίες από την Συνομοσπονδία των Ευρωπαϊκών Συνδικάτων (ETUC) για τα αυξανόμενα περιστατικά παραβίασης των εργασιακών και συνδικαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζόμενων από εταιρείες που έχουν λάβει από την ΕΕ χρηματοδότηση άνω του 1 δισ. ευρώ, κατέθεσε ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Δημήτρης Παπαδημούλης.

Σύμφωνα με όσα καταγγέλλει η Συνομοσπονδία Ευρωπαϊκών Συνδικάτων (ETUC), «πρόκειται για εταιρείες που κατονομάζονται για σειρά παραβιάσεων των δικαιωμάτων των εργαζομένων στην Ευρώπη, όπως άσκηση πειθαρχικής δίωξης κατά μελών συνδικάτων, άρνηση σεβασμού του δικαιώματος συλλογικών διαπραγματεύσεων». 

Στην ερώτησή του ο επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία ρωτά την Κομισιόν εάν «θα προχωρήσει στην αναθεώρηση των κανόνων για τις δημόσιες συμβάσεις, ώστε να διασφαλιστεί ότι μόνο οι εταιρείες που σέβονται τα εργασιακά και συνδικαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων, διαπραγματεύονται με τα συνδικάτα και των οποίων οι εργαζόμενοι καλύπτονται από συλλογικές συμβάσεις είναι επιλέξιμες για να λάβουν δημόσια χρηματοδότηση». 

Επιπλέον, ο κ. Παπαδημούλης ζητά να μάθει περισσότερα για το χρονοδιάγραμμα της σχετικής αναθεώρησης και τους λόγους τυχόν καθυστέρησης ή κωλυσιεργίας με δεδομένη και τη θέση του Επιτρόπου Απασχόλησης και Κοινωνικών Δικαιωμάτων, κ. Nicolas Schmit, όπως αυτή εκφράστηκε σε πρόσφατο συνέδριο της Συνομοσπονδίας των Ευρωπαϊκών Συνδικάτων (ETUC): «Εάν δεν πληρώνεις σωστούς μισθούς, εάν αποκλείεις τα συνδικάτα, εάν αρνείσαι να κάνεις συλλογικές διαπραγματεύσεις, τότε δεν μπορεί να συμμετέχεις σε δημόσιους διαγωνισμούς, επειδή αυτό είναι δημόσιο χρήμα και δεν μπορεί να δαπανάται σε όσους δεν σέβονται το νόμο και τα θεμελιώδη δικαιώματα».

Ακολουθεί πλήρης η ερώτηση:

Θέμα: Ρήτρες σεβασμού των εργασιακών και συνδικαλιστικών δικαιωμάτων στο ευρωπαϊκό πλαίσιο για τις δημόσιες συμβάσεις 

"Σε συνέχεια της δημοσίευσης του Παγκόσμιου Δείκτη Δικαιωμάτων των εργαζομένων (GlobalRightsIndex 2023) από τη Διεθνή Συνομοσπονδία Συνδικάτων (ITUC), η Συνομοσπονδία Ευρωπαϊκών Συνδικάτων (ETUC) καταγγέλλει ότι εταιρείες που κατονομάζονται για παραβίαση των δικαιωμάτων των εργαζομένων στην Ευρώπη έχουν λάβει χρηματοδότηση άνω του 1 δισ. ευρώ από την ΕΕ. Πρόκειται για εταιρείες με σειρά παραβιάσεων, όπως άσκηση πειθαρχικής δίωξης κατά μελών συνδικάτων, άρνηση σεβασμού του δικαιώματος συλλογικών διαπραγματεύσεων κλπ. Σε πρόσφατο συνέδριο της ETUC, ο Επίτροπος Απασχόλησης και Κοινωνικών Δικαιωμάτων, κ. Nicolas Schmit, τέθηκε υπέρ της αναθεώρησης της οδηγίας για τις δημόσιες συμβάσεις, αναφέροντας ότι οι εταιρείες που δεν σέβονται τα ατομικά και συλλογικά δικαιώματα των εργαζομένων, δεν θα πρέπει να μπορούν να συμμετέχουν σε δημόσιους διαγωνισμούς, διότι το δημόσιο χρήμα δεν θα πρέπει να χορηγείται σε όσους δεν σέβονται το νόμο και τα θεμελιώδη δικαιώματα. 

Ενόψει των αυξανόμενων παραβιάσεων εργασιακών δικαιωμάτων που παρατηρούνται στον Δείκτη της ITUC και των καταγγελιών της ETUC, ερωτάται η Επιτροπή:

Θα προχωρήσει στην αναθεώρηση των κανόνων για τις δημόσιες συμβάσεις, ώστε να διασφαλιστεί ότι μόνο οι εταιρείες που σέβονται τα εργασιακά και συνδικαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων, διαπραγματεύονται με τα συνδικάτα και των οποίων οι εργαζόμενοι καλύπτονται από συλλογικές συμβάσεις είναι επιλέξιμες για να λάβουν δημόσια χρηματοδότηση;

Αν ναι, ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα για τη σχετική αναθεώρηση; Αν όχι, για ποιο λόγο;"

Related

What's hot? 2111433197178849826

Δημοσίευση σχολίου

Έχετε άποψη; Μοιραστείτε τη μαζί μας.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Σχόλια με υβριστικό και προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται.

emo-but-icon

Recent Posts Widget

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΑΡΘΡΟ CHRISTIAN MOOS

ΑΡΘΡΟ CHRISTIAN MOOS
"Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αποσύρει τη δέσμη μέτρων για την προάσπιση της δημοκρατίας"

FACEBOOK

TWITTER

item