"Ecodesign": πιο φιλικά προς το περιβάλλον και ενεργειακά αποδοτικά προϊόντα

Την Τετάρτη, το Κοινοβούλιο οριστικοποίησε την διαπραγματευτική του θέση για τις συζητήσεις με το Συμβούλιο σχετικά με νέα νομοθεσία που θα ...


Την Τετάρτη, το Κοινοβούλιο οριστικοποίησε την διαπραγματευτική του θέση για τις συζητήσεις με το Συμβούλιο σχετικά με νέα νομοθεσία που θα καταστήσει τα προϊόντα στην ΕΕ πιο βιώσιμα. 

Πιο συγκεκριμένα, οι ευρωβουλευτές ενέκριναν στην ολομέλεια του ΕΚ έκθεση που εκπονήθηκε από την επιτροπή Περιβάλλοντος, Δημόσιας Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων (ENVI) σχετικά με την αναθεώρηση του πλαισίου οικολογικού σχεδιασμού της ΕΕ για βιώσιμα προϊόντα, με 473 ψήφους υπέρ, 110 κατά και 69 αποχές. Στην διαπραγματευτική τους εντολή, οι ευρωβουλευτές επιδιώκουν ενίσχυση των μέτρων που προτείνει η Επιτροπή για να εξασφαλίσουν μεγαλύτερη διάρκεια ζωής των προϊόντων και καλύτερη ενημέρωση για τους καταναλωτές. 

Η διάρκεια ζωής ενός προϊόντος δεν πρέπει να περιορίζεται βάσει σχεδιασμού ενώ οι ενημερώσεις λογισμικού, τα αναλώσιμα (π.χ. φυσίγγια μελάνης, λαμπτήρες, μαξιλάρια καφέ), τα ανταλλακτικά και τα εξαρτήματα πρέπει επίσης να είναι διαθέσιμα για κατάλληλο χρονικό διάστημα. Ένα νέο «διαβατήριο προϊόντος» που θα περιέχει ακριβείς και επικαιροποιημένες πληροφορίες θα δημιουργηθεί για να αυξηθεί η διαφάνεια και να παρέχεται η δυνατότητα στους καταναλωτές να κάνουν ενημερωμένες επιλογές. 

Το κείμενο ζητά από την Επιτροπή να δώσει προτεραιότητα στον καθορισμό απαιτήσεων βιωσιμότητας για ορισμένες ομάδες προϊόντων στα επικείμενα μέτρα οικολογικού σχεδιασμού, όπως ο σίδηρος, ο χάλυβας, το αλουμίνιο, τα κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα, τα έπιπλα, τα ελαστικά, τα απορρυπαντικά, τα χρώματα, τα λιπαντικά και οι χημικές ουσίες. Οι ευρωβουλευτές επιθυμούν επίσης να απαγορευθεί η καταστροφή των απούλητων προϊόντων κλωστοϋφαντουργίας και του ηλεκτρικού και ηλεκτρονικού εξοπλισμού. 

Η εισηγήτρια Alessandra Moretti (Σοσιαλιστές, Ιταλία) δήλωσε: «Είναι καιρός να τελειώσει το μοντέλο ‘take, make, dispose’ το οποίο είναι τόσο επιβλαβές για τον πλανήτη μας, την υγεία μας και την οικονομία μας. Ο νόμος αυτός θα διασφαλίσει ότι τα νέα προϊόντα σχεδιάζονται έτσι ώστε να αποφέρουν οφέλη για όλους, να σέβονται τα όρια του πλανήτη μας και να προστατεύουν το περιβάλλον. Τα βιώσιμα προϊόντα θα γίνουν ο κανόνας, επιτρέποντας στους καταναλωτές να εξοικονομούν ενέργεια, να διευκολύνουν τις επισκευές και να κάνουν έξυπνες περιβαλλοντικές επιλογές όταν ψωνίζουν - εξοικονομώντας χρήματα μακροπρόθεσμα.» 

Το Κοινοβούλιο είναι έτοιμο να ξεκινήσει συζητήσεις με τις εθνικές κυβερνήσεις σχετικά με την τελική μορφή του νόμου.

Related

What's hot? 3618243467857053561

Δημοσίευση σχολίου

Έχετε άποψη; Μοιραστείτε τη μαζί μας.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Σχόλια με υβριστικό και προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται.

emo-but-icon

Recent Posts Widget

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΑΡΘΡΟ OLIVER ROPKE

ΑΡΘΡΟ OLIVER ROPKE
"Η διεύρυνση αποτελεί εύλογο βήμα προόδου για την Ευρώπη"

FACEBOOK

TWITTER

item