"Πράσινο φως" από το Κοινοβούλιο για πυρομαχικά προς την Ουκρανία
Την Πέμπτη, το Κοινοβούλιο ενέκρινε σχέδια για την αύξηση της παραγωγής πυρομαχικών και πυραύλων από την ΕΕ για την αντιμετώπιση της τρέχουσ...
http://www.thecolumnist.gr/2023/07/blog-post_31.html
Την Πέμπτη, το Κοινοβούλιο ενέκρινε σχέδια για την αύξηση της παραγωγής πυρομαχικών και πυραύλων από την ΕΕ για την αντιμετώπιση της τρέχουσας έλλειψης.
Σύμφωνα με το κείμενο που συμφωνήθηκε επί της αρχής με το Συμβούλιο την περασμένη εβδομάδα, η νομοθετική πράξη για την υποστήριξη της παραγωγής πυρομαχικών («Act in Support of Ammunition Production - ASAP») έχει ως στόχο να επιταχύνει την παράδοση πυρομαχικών και πυραύλων στην Ουκρανία και να βοηθήσει τα κράτη μέλη να αναπληρώσουν τα οπλοστάσιά τους. Με τη θέσπιση στοχευμένων μέτρων, συμπεριλαμβανομένης χρηματοδότησης 500 εκατ. ευρώ, η νομοθεσία αποσκοπεί στην ενίσχυση της παραγωγικής ικανότητας της ΕΕ για την αντιμετώπιση της τρέχουσας έλλειψης αμυντικών προϊόντων, ιδίως πυρομαχικών πυροβολικού, πυραύλων και των εξαρτημάτων τους.
Κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων με το Συμβούλιο, οι ευρωβουλευτές εξασφάλισαν τη χρηματοδότηση ενός πιο ποικιλόμορφου φάσματος έργων, καθώς και ότι οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις θα είναι επιλέξιμες για υψηλότερο ποσοστό χρηματοδότησης. Εξασφάλισαν ακόμη ότι η χρηματοδότηση αυτή δεν θα αποβεί σε βάρος της υφιστάμενης χρηματοδότησης συνοχής. Οι ευρωβουλευτές πίεσαν επίσης για να διασφαλίσουν ότι οι χώρες της ΕΕ θα παρέχουν στην Ουκρανία τα πυρομαχικά που χρηματοδοτούνται βάσει αυτής της νομοθεσίας, χωρίς να υπόκεινται σε περιορισμούς εξαγωγών.
Ο επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας του ΕΚ Cristian Bușoi (ΕΛΚ, Ρουμανία) δήλωσε: «Η σημερινή ψηφοφορία σηματοδοτεί ένα ακόμη βήμα προς τα εμπρός για την ασφάλεια και την άμυνα της Ευρώπης και την ακλόνητη υποστήριξή μας προς την Ουκρανία υπό το πρίσμα της συνεχιζόμενης ρωσικής επιθετικότητας. Η επιτυχία μας αφορά την πιο επείγουσα πτυχή της νομοθεσίας: την εξασφάλιση της παροχής περισσότερων πυρομαχικών στην Ουκρανία. Είναι απόδειξη της δέσμευσης της Ευρώπης για αλληλεγγύη και συλλογική ασφάλεια.»
Η νομοθεσία εγκρίθηκε με 505 ψήφους υπέρ, 56 κατά και 21 αποχές και πλέον απομένει η έγκριση από το Συμβούλιο προκειμένου να καταστεί νόμος.