Περισσότερη ευρωπαϊκή δράση για να σωθούν ζωές στη Μεσόγειο ζητά το ΕΚ

Μετά από συζήτηση στην ολομέλεια την Τετάρτη, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε  δι' ανατάσεως της χειρός ψήφισμα με το οποίο ζητείται α...


Μετά από συζήτηση στην ολομέλεια την Τετάρτη, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε  δι' ανατάσεως της χειρός ψήφισμα με το οποίο ζητείται από τα κράτη μέλη και τον Frontex να παράσχουν επαρκή μέσα (σκάφη, εξοπλισμό και προσωπικό) για τις αποστολές έρευνας και διάσωσης ανθρώπινων ζωών στη θάλασσα, καθώς και μια πιο προορατική και συντονισμένη προσέγγιση για την αποτελεσματική διάσωση. Τα κράτη μέλη θα πρέπει επίσης να αξιοποιούν πλήρως τα σκάφη των ΜΚΟ όπως και να δημιουργηθεί μια ολοκληρωμένη αποστολή έρευνας και διάσωσης της ΕΕ που θα υλοποιηθεί από τις αρχές των κρατών μελών και τον Frontex, σύμφωνα με τους ευρωβουλευτές.

Το Κοινοβούλιο καταδικάζει απερίφραστα την παράνομη διακίνηση και εμπορία ανθρώπων, ενώ επαναλαμβάνει ότι οι ασφαλείς και νόμιμες οδοί, ιδίως μέσω της επανεγκατάστασης, είναι ο καλύτερος τρόπος για να αποφευχθούν οι απώλειες στη θάλασσα. Οι ευρωβουλευτές προτείνουν επίσης να διαδοθούν περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τους κινδύνους αυτής της διαδρομής στους πολίτες τρίτων χωρών. 

Συνεργασία με τρίτες χώρες

Το ψήφισμα ζητά από την Επιτροπή να παράσχει εμπεριστατωμένες πληροφορίες σχετικά με όλα τα είδη στήριξης που παρέχει η ΕΕ και τα κράτη μέλη της σε συνοριοφύλακες και ακτοφυλακές σε τρίτες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Λιβύης, της Τουρκίας, της Αιγύπτου, της Τυνησίας και του Μαρόκου. Δεδομένου ότι οι διασωθέντες θα πρέπει να αποβιβάζονται μόνο σε ασφαλές μέρος, οι ευρωβουλευτές καλούν την Επιτροπή και τις εθνικές αρχές να αξιολογήσουν τους ισχυρισμούς για σοβαρές παραβιάσεις των θεμελιωδών δικαιωμάτων από τη λιβυκή ακτοφυλακή και να τερματίσουν τη συνεργασία με αυτή εάν οι καταγγελίες αποδειχθούν αληθείς. Οι ευρωβουλευτές απαίτησαν ακόμη η Επιτροπή να παρουσιάσει προτάσεις ώστε να καταστεί η χρηματοδότηση προς τρίτες χώρες αλληλένδετη με τη συνεργασία τους στον τομέα της διαχείρισης μεταναστευτικών ροών και του αγώνα κατά των σωματέμπορων και των διακινητών μεταναστών. 

Χαρακτηριστικό του μεγέθους της κρίσης που αντιμετωπίζει η ΕΕ και ειδικά τα κράτη μέλη στα εξωτερικά σύνορά της, είναι ότι σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης, 27.633 άνθρωποι έχουν χαθεί (θεωρούνται νεκροί) στη Μεσόγειο από το 2014. Όσο για τις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης και τις δραστηριότητες αποβίβασης που εκτελούνται από τα κράτη μέλη της ΕΕ, αυτές δεν καλύπτονται από κοινό νομικό πλαίσιο της ΕΕ, εκτός από τις δραστηριότητες που διεξάγονται στο πλαίσιο κοινών επιχειρήσεων υπό την ηγεσία του Frontex στη θάλασσα.

Related

What's hot? 5551383001445533421

Δημοσίευση σχολίου

Έχετε άποψη; Μοιραστείτε τη μαζί μας.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Σχόλια με υβριστικό και προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται.

emo-but-icon

Recent Posts Widget

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΑΡΘΡΟ ΜΑΝΩΛΗ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗ ΚΑΙ HERBERT DORFMANN

ΑΡΘΡΟ ΜΑΝΩΛΗ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗ ΚΑΙ HERBERT DORFMANN
"Ο πρωτογενής τομέας είναι η λύση, όχι το πρόβλημα"

FACEBOOK

TWITTER

item