Επιπλέον βοήθεια ύψους 1,5 δισ. ευρώ στην Ουκρανία από την ΕΕ

Η Επιτροπή κατέβαλε σήμερα 1,5 δισ. ευρώ στο πλαίσιο της δέσμης μακροοικονομικής χρηματοδοτικής συνδρομής για την Ουκρανία, αξίας έως 18 δισ...


Η Επιτροπή κατέβαλε σήμερα 1,5 δισ. ευρώ στο πλαίσιο της δέσμης μακροοικονομικής χρηματοδοτικής συνδρομής για την Ουκρανία, αξίας έως 18 δισ. ευρώ. Με το μέσο αυτό, η ΕΕ στόχο έχει να βοηθήσει την Ουκρανία να καλύψει τις άμεσες χρηματοδοτικές της ανάγκες, με σταθερή, προβλέψιμη και σημαντική χρηματοδοτική στήριξη για το2023. Συμπεριλαμβανομένης της σημερινής πληρωμής, η Ουκρανία έχει λάβει φέτος 13,5 δισ. ευρώ στο πλαίσιο της μακροοικονομικής χρηματοδοτικής συνδρομής. 

Η στήριξη αυτή θα βοηθήσει την Ουκρανία να συνεχίσει να καταβάλλει μισθούς και συντάξεις και να διατηρήσει σε λειτουργία βασικές δημόσιες υπηρεσίες, όπως νοσοκομεία, σχολεία και στέγαση για τους μετεγκατασταθέντες. Θα επιτρέψει επίσης στην Ουκρανία να διασφαλίσει μακροοικονομική σταθερότητα και να αποκαταστήσει υποδομές ζωτικής σημασίας που κατέστρεψε η Ρωσία με τον επιθετικό της πόλεμο, όπως ενεργειακές υποδομές, συστήματα ύδρευσης, δίκτυα μεταφορών, δρόμους και γέφυρες. 

Η σημερινή πληρωμή πραγματοποιείται αφού η Επιτροπή διαπίστωσε στις 25 Ιουλίου ότι η Ουκρανία συνέχισε να σημειώνει ικανοποιητική πρόοδο όσον αφορά την εφαρμογή των συμφωνηθέντων όρων πολιτικής και συμμορφώνεται με τις απαιτήσεις υποβολής εκθέσεων, οι οποίες αποσκοπούν στη διασφάλιση της διαφανούς και αποτελεσματικής χρήσης των κονδυλίων. Η Ουκρανία έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο όσον αφορά την ενίσχυση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας, την ενίσχυση του κράτους δικαίου, τη βελτίωση του συστήματος φυσικού αερίου, την ενθάρρυνση της ενεργειακής απόδοσης και την προώθηση ενός καλύτερου επιχειρηματικού κλίματος. 

Η Πρόεδρος κ. Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε σχετικά: «Μόνο φέτος, έχουμε καταβάλει 13,5 δισ. ευρώ για να βοηθήσουμε την Ουκρανία να διατηρήσει σε λειτουργία νοσοκομεία, σχολεία και άλλες υπηρεσίες. Σε μηνιαία βάση, η συνεχής στήριξή μας βοηθά επίσης την Ουκρανία να συνεχίσει να καταβάλλει μισθούς και συντάξεις. Αυτή η άμεση και ευέλικτη βοήθεια είναι προσαρμοσμένη στις ανάγκες της χώρας και προωθεί ριζικές μεταρρυθμίσεις στην Ουκρανία. Η δέσμευσή μας να σταθούμε στο πλευρό της Ουκρανίας είναι αταλάντευτη και θα συνεχίσουμε να συμμετέχουμε στην ανοικοδόμηση μιας σύγχρονης και ευημερούσας χώρας.» 

Από την έναρξη του πολέμου, η συνολική στήριξη προς την Ουκρανία και τον ουκρανικό λαό ανέρχεται σε περίπου 81 δισ. ευρώ. Το ποσό αυτό περιλαμβάνει οικονομική, ανθρωπιστική, επείγουσα δημοσιονομική και στρατιωτική στήριξη της Ουκρανίας από την ΕΕ, τα κράτη μέλη και τα ευρωπαϊκά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, καθώς και πόρους που διατίθενται στα κράτη μέλη, βοηθώντας τα να καλύψουν τις ανάγκες που προκύπτουν από τον εκτοπισμό Ουκρανών πολιτών οι οποίοι προσπαθούν να ξεφύγουν από τον πόλεμο. 

Στις 20 Ιουνίου, η Επιτροπή πρότεινε τη δημιουργία ειδικής διευκόλυνσης που θα παρέχει συνεκτική, προβλέψιμη και ευέλικτη στήριξη στην Ουκρανία για την περίοδο 2024-2027, συνολικού ύψους έως 50 δισ. ευρώ.

Related

What's hot? 604477810969970413

Δημοσίευση σχολίου

Έχετε άποψη; Μοιραστείτε τη μαζί μας.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Σχόλια με υβριστικό και προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται.

emo-but-icon

Recent Posts Widget

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΑΡΘΡΟ OLIVER ROPKE

ΑΡΘΡΟ OLIVER ROPKE
"Η διεύρυνση αποτελεί εύλογο βήμα προόδου για την Ευρώπη"

FACEBOOK

TWITTER

item