Το ΕΚ ζητά καλύτερη επαναχρησιμοποίηση και επεξεργασία των αστικών λυμάτων

Το Κοινοβούλιο ενέκρινε τη θέση του για νέους κανόνες συλλογής, επεξεργασίας και απόρριψης αστικών λυμάτων, με γνώμονα την καλύτερη προστασί...


Το Κοινοβούλιο ενέκρινε τη θέση του για νέους κανόνες συλλογής, επεξεργασίας και απόρριψης αστικών λυμάτων, με γνώμονα την καλύτερη προστασία του περιβάλλοντος και της ανθρώπινης υγείας με την έκθεση να εγκρίνεται με 420 ψήφους υπέρ, 62 κατά και 84 αποχές. 

Οι ευρωβουλευτές επιθυμούν να χρησιμοποιούνται ευρύτερα τα επεξεργασμένα αστικά λύματα, για παράδειγμα σε βιομηχανικές διεργασίες και συστήματα τηλεψύξης. Επιθυμούν επίσης οι χώρες της ΕΕ να αναπτύξουν και να εφαρμόσουν σχέδια εξοικονόμησης και επαναχρησιμοποίησης νερού. Η εγκριθείσα έκθεση περιλαμβάνει αυστηρότερες απαιτήσεις για την παρακολούθηση της παρουσίας στα λύματα πολυάριθμων χημικών ρύπων, συμπεριλαμβανομένων των λεγόμενων «παντοτινών χημικών ουσιών» (PFAS), των μικροπλαστικών, των παθογόνων παραγόντων (όπως ιοί και βακτήρια), καθώς και της μικροβιακής αντοχής. Οι ευρωβουλευτές συμφωνούν ότι οι παραγωγοί φαρμακευτικών προϊόντων και καλλυντικών πρέπει να συμβάλουν στην κάλυψη του κόστους της πρόσθετης επεξεργασίας μικρορυπαντικών στα αστικά λύματα, μέσω συστημάτων διευρυμένης ευθύνης του παραγωγού.

Μετά την ψηφοφορία, ο εισηγητής Nils Torvalds (Renew, Φινλανδία) δήλωσε: «Πρόκειται για ένα μεγάλο βήμα για καθαρότερο νερό στην Ευρώπη! Με την κλιματική αλλαγή, αντιμετωπίζουμε μεγάλες προκλήσεις όσον αφορά το νερό και πρέπει να διασφαλίσουμε ότι διαχειριζόμαστε καλά τους υδάτινους πόρους μας. Με τον ευτροφισμό, τη μικρορύπανση και την ξηρασία να μας απειλούν, κάθε σταγόνα μετράει.» 

Πλέον το Κοινοβούλιο είναι έτοιμο να αρχίσει συνομιλίες με τις εθνικές κυβερνήσεις σχετικά με την τελική μορφή της νομοθεσίας, μόλις το Συμβούλιο εγκρίνει τη θέση του.

Related

What's hot? 7821883484743575021

Δημοσίευση σχολίου

Έχετε άποψη; Μοιραστείτε τη μαζί μας.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Σχόλια με υβριστικό και προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται.

emo-but-icon

Recent Posts Widget

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΑΡΘΡΟ CHRISTIAN MOOS

ΑΡΘΡΟ CHRISTIAN MOOS
"Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αποσύρει τη δέσμη μέτρων για την προάσπιση της δημοκρατίας"

FACEBOOK

TWITTER

item