Στο στόχαστρο Κεφαλογιάννη η χρήση υψηλής τεχνολογίας για την κατασκευή UAV

Ο ευρωβουλευτής της ΝΔ  Μανώλης Κ. Κεφαλογιάννης με ερώτησή του προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζητά αντίστοιχα μέτρα με την κυβέρνηση του Κανα...


Ο ευρωβουλευτής της ΝΔ  Μανώλης Κ. Κεφαλογιάννης με ερώτησή του προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζητά αντίστοιχα μέτρα με την κυβέρνηση του Καναδά για την απαγόρευση εξαγωγών εξαρτημάτων υψηλής τεχνολογίας που χρησιμοποιούνται σε μη επανδρωμένα αεροσκάφη για επιθετικούς σκοπούς. Για την παραγωγή των μη επανδρωμένων αεροσκαφών η Τουρκία προμηθεύεται κρίσιμα εξαρτήματα υψηλής τεχνολογίας από γερμανικές και καναδικές εταιρείες ηλεκτρονικών συστημάτων όπως οπτικούς αισθητήρες. Η καναδική κυβέρνηση ανέστειλε τις εξαγωγές ηλεκτρονικών συστημάτων υψηλής τεχνολογίας προς την Τουρκία όταν οι δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν χώρα που προμηθεύεται από την Τουρκία μη επανδρωμένα αεροσκάφη τα χρησιμοποίησε κατά της Αρμενίας στο θύλακα του Ναγκόρνο Καραμπάχ. 

 Αναλυτικά η ερώτηση:

"Οι εξαγωγές από την Τουρκία οπλικών συστημάτων κυρίως ένοπλων μη επανδρωμένων αεροσκαφών έχουν ραγδαία αυξηθεί τα τελευταία χρόνια. Σύμφωνα με τα στοιχεία που συλλέγονται από το Διεθνές Ινστιτούτο για την Ειρήνη της Στοκχόλμης (SIPRI) η κατασκευάστρια τουρκική εταιρεία Baykar έχει υπογράψει συμφωνίες εξαγωγής με 30 χώρες. Από το 2018 μεταξύ των πελατών της περιλαμβάνονται χώρες όπως η Αιθιοπία, η Λιβύη και το Αζερμπαϊτζάν.

Ενώ η Τουρκία τα χρησιμοποιεί στις αεροπορικές της επιδρομές κατά του ΡΚΚ στη Συρία και στο Ιράκ.

Για την παραγωγή των μη επανδρωμένων αεροσκαφών η Τουρκία προμηθεύεται κρίσιμα εξαρτήματα υψηλής τεχνολογίας από γερμανικές και καναδικές εταιρείες ηλεκτρονικών συστημάτων όπως οπτικούς αισθητήρες. Η καναδική κυβέρνηση ανέστειλε τις άδειες εξαγωγής προς την Τουρκία το 2021 όταν οι δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν χρησιμοποίησαν τα τουρκικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη κατά της Αρμενίας στο θύλακα του Ναγκόρνο Καραμπάχ. Όπως δήλωσε ο Καναδός υπουργός Εξωτερικών η χρήση αυτή δεν ήταν συνεπής ούτε με την καναδική εξωτερική πολιτική ούτε με τις διαβεβαιώσεις που δόθηκαν στον Καναδά από την Τουρκία για την τελική χρήση των μη επανδρωμένων αεροσκαφών. Ενώ και Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν εκφράσει βαθιές ανθρωπιστικές ανησυχίες σχετικά με τις πωλήσεις μη επανδρωμένων αεροσκαφών στην Αιθιοπία. 

Ερωτάται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή:

-Είναι σε γνώση της τα ανωτέρω;
-Τι μέτρα πρόκειται να λάβει ώστε τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη να μην χρησιμοποιούνται σε επιθετικές ενέργειες;"

Related

What's hot? 1737113453526878993

Δημοσίευση σχολίου

Έχετε άποψη; Μοιραστείτε τη μαζί μας.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Σχόλια με υβριστικό και προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται.

emo-but-icon

Recent Posts Widget

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΑΡΘΡΟ CHRISTIAN MOOS

ΑΡΘΡΟ CHRISTIAN MOOS
"Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αποσύρει τη δέσμη μέτρων για την προάσπιση της δημοκρατίας"

FACEBOOK

TWITTER

item