Δημήτρης Παπαδημούλης: "Ελέφαντας στο δωμάτιο ο προϋπολογισμός του 2024"

Ομιλία στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και στη συζήτηση με θέμα το «Αποτέλεσμα της διαδικασίας συνδιαλλαγής για τον προϋπολογισμό...


Ομιλία στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και στη συζήτηση με θέμα το «Αποτέλεσμα της διαδικασίας συνδιαλλαγής για τον προϋπολογισμό του 2024» πραγματοποίησε ο επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Δημήτρης Παπαδημούλης, με την ιδιότητά του Σκιώδους Εισηγητή αλλά και του Συντονιστή στην Επιτροπή Προϋπολογισμών (BUDG) εκ μέρους της Ευρωομάδας της Αριστεράς. 

Απευθυνόμενος προς τον Επίτροπο Προϋπολογισμού και Διοίκησης Γιοχάνες Χαν που εκπροσώπησε την Κομισιόν και την Υπουργό Εξωτερικών της Ισπανίας Esperanza Samblás, που εκπροσώπησε την ισπανική προεδρία του Συμβουλίου, ο κ. Παπαδημούλης είπε τα εξής:

"Ευχαριστώ κε Πρόεδρε.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ενωμένο, πέτυχε κάποιες σημαντικές βελτιώσεις στον κοινοτικό προϋπολογισμό για το 2024. Και εδώ θα ήθελα να ευχαριστήσω τους δυο εισηγητές, τον κο Μουρεσάν και τον κο Ούσακοφς για την προσπάθειά τους, στην οποία συνδράμαμε και όλοι οι σκιώδεις εισηγητές, από την ομάδα του ΕΛΚ μέχρι την ομάδα της Αριστεράς. 

Θα ήθελα όμως, να δούμε και τον ελέφαντα στο δωμάτιο, κε Χαν και αγαπητή εκπρόσωπε της Ισπανικής Προεδρίας: Ο Προϋπολογισμός του 2024 είναι το 1.07% του Ευρωπαϊκού ΑΕΠ. Πολύ πιο κάτω -αν συνυπολογίσουμε και τον πληθωρισμό- από τον προϋπολογισμό του 2023 που εκτελείται τώρα. 

Οι όποιες αυξήσεις έγιναν –και τις πετύχαμε εμείς, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο- στηρίζονται σχεδόν αποκλειστικά σε ανακατανομές υπαρχόντων κονδυλίων και όχι σε πραγματικά φρέσκο χρήμα, το οποίο είναι μόνο 44.5 εκατ. ευρώ σε σχέση με την αρχική πρόταση της Κομισιόν.

Συμπέρασμα: Χωρίς γενναία και ουσιαστική αναθεώρηση του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου, όπως ζητά το Κοινοβούλιο αλλά αρνείται το Συμβούλιο, είναι αδύνατον να εξυπηρετηθούν οι στόχοι που έχουν τεθεί. 

Αγαπητή εκπρόσωπε της Ισπανικής προεδρίας, μεταφέρετε στο Συμβούλιο ένα καθαρό μήνυμα από το Ευρωκοινοβούλιο, που είναι ενωμένο:

Με 1% του ευρωπαϊκού ΑΕΠ ως Κοινοτικό Προϋπολογισμό, είναι αδύνατον να επιτευχθούν οι στόχοι που έχουν τεθεί. 

Σας ευχαριστώ."

Δείτε εδώ το βίντεο της παρέμβασης Παπαδημούλη.

Related

What's hot? 236343281115784199

Δημοσίευση σχολίου

Έχετε άποψη; Μοιραστείτε τη μαζί μας.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Σχόλια με υβριστικό και προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται.

emo-but-icon

Recent Posts Widget

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΑΡΘΡΟ CHRISTIAN MOOS

ΑΡΘΡΟ CHRISTIAN MOOS
"Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αποσύρει τη δέσμη μέτρων για την προάσπιση της δημοκρατίας"

FACEBOOK

TWITTER

item