Pierre Jean Coulon: "Πώς θα επηρεάσει κανείς έμπρακτα το ενεργειακό του περιβάλλον"

ΓΡΑΦΕΙ Ο PIERRE JEAN COULON  Η αυτοκατανάλωση, είτε ατομική είτε συλλογική, συνιστά σήμερα μία από τις ελάχιστες ―αν όχι τη μόνη― λύση για δ...



ΓΡΑΦΕΙ Ο PIERRE JEAN COULON 

Η αυτοκατανάλωση, είτε ατομική είτε συλλογική, συνιστά σήμερα μία από τις ελάχιστες ―αν όχι τη μόνη― λύση για διάφορα ζητήματα που τίθενται σε θέματα ενέργειας, όπως ο οικολογικός προσανατολισμός της παραγωγής με βάση τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ―αιολικής, ηλιακής, ακόμη και υδραυλικής― ή η μάστιγα της ενεργειακής φτώχειας, που πλήττει περισσότερους από 80 εκατομμύρια Ευρωπαίους. Τόσο η IPCC όσο και ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας έχουν επανειλημμένως υποστηρίξει τη μαζική ανάπτυξη όλων των απαλλαγμένων από ανθρακούχες εκπομπές τεχνολογιών που είναι διαθέσιμες, κυρίως δε των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Οι εν λόγω πηγές ενέργειας έχουν εγγενώς τοπική διάσταση. Συνδέονται άρρηκτα με τον τόπο στον οποίο είναι εγκατεστημένες και μπορούν να εγκατασταθούν κοντά στους τόπους κατανάλωσης. Επομένως, η ανάπτυξή τους οδηγεί σε ανανέωση της αυτοκατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας, δηλαδή της άμεσης κατανάλωσης τοπικά παραγόμενης ενέργειας.

Εδώ και μερικά χρόνια, οι ευρωπαϊκές, κυρίως όμως οι εθνικές νομοθεσίες, ιδίως σε ορισμένες χώρες, υποστηρίζουν την ανάπτυξη της αυτοκατανάλωσης, είτε αυτή είναι ατομική ―ειδικότερα μέσω φωτοβολταϊκών πάνελ εγκατεστημένων στις στέγες των κτιρίων― είτε συλλογική ―όπως τα φωτοβολταϊκά ή αιολικά πάρκα που δημιουργούν ενεργειακές κοινότητες, οργανισμοί τοπικής αυτοδιοίκησης, συνεταιρισμοί κ.λπ. 

Εξάλλου, η ΕΟΚΕ ζητεί στη γνωμοδότησή της να τεθεί ο κάθε πολίτης πραγματικά στο επίκεντρο των πρωτοβουλιών αυτών και να υποστηρίζουν οι δημόσιες και οι τοπικές αρχές όσους αναλαμβάνουν τέτοιου είδους έργα. 

Η, από κοινού, ανάληψη των εξόδων και η εξομάλυνση των τιμών ως παράγοντας αλληλεγγύης θα μπορούσαν να προσφέρουν συγκεκριμένες λύσεις για την ενεργειακή φτώχεια, η οποία οφείλεται κυρίως στις τιμές, που για πολλά νοικοκυριά είναι υψηλές. Μέσα σε αυτό το πνεύμα, πρέπει να ενθαρρυνθούν οι μη κερδοσκοπικές πρωτοβουλίες. 

Προκειμένου να ευνοηθεί η αποτελεσματικότερη δυνατή διαχείριση των μεθόδων αυτών, θα πρέπει να γενικευθεί σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση η εγκατάσταση έξυπνων μετρητών. Αυτό θα πρέπει να γίνει χωρίς πιέσεις και καταναγκασμούς, με παιδαγωγική προσπάθεια, ώστε να επιτυγχάνεται η πραγματική ανάληψη από τους καταναλωτές της βέλτιστης χρήσης των δεδομένων τους. Έτσι, οι πολίτες μπορούν να επηρεάσουν πραγματικά το ενεργειακό τους περιβάλλον.

*Ο κ. Pierre Jean Coulon είναι μέλος της Ομάδας Εργαζομένων της ΕΟΚΕ

Related

What's hot? 4190057154975303873

Δημοσίευση σχολίου

Έχετε άποψη; Μοιραστείτε τη μαζί μας.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Σχόλια με υβριστικό και προσβλητικό περιεχόμενο θα διαγράφονται.

emo-but-icon

Recent Posts Widget

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΑΡΘΡΟ OLIVER ROPKE

ΑΡΘΡΟ OLIVER ROPKE
"Η διεύρυνση αποτελεί εύλογο βήμα προόδου για την Ευρώπη"

FACEBOOK

TWITTER

item